2022. május 20., 16:36

Felvidéki borászok az 1. Csíki Majálison

Május 13-15. között került megrendezésre Csíkszeredán  az 1. Csíki Majális,  ezen belül is a Kincses Pince elnevezésű sétáló kóstoló, ahol Felvidéket 7 borászat képviselte. Az esemény főszervezője a Székelyföldi Gazdaszervezet és a Magyar Agrárminisztérium volt.

muzslai borászat
Fotó: Zalaba borászat, Muzsla

A nagyszabású Kárpát-medencei gasztronómiai találkozó keretében borutcával, kézműves élelmiszer mustrával, valamint borászati mesterkurzusokal várták az odalátogatókat.

Felvidék képviseletében Geönczeöl Attila a felvidéki borászok társulásának elnöke, valamint Pereszlényi Csaba, a Szlovákiai Agrárkamara falugazdásza, egyben a felvidéki borászok képviselője mutatott be 4 borászatot, a Csernus borászatot Ipolynyékről, a Borvin borászatot Bátorkesziről, a Zalaba borászatot Muzsláról, a Geönczeöl pincét Garamkövesdről. 

Varga Péter a Felvidéki Gazda polgári társulás elnökének képviseletében pedig további 3 borászat személyesen is bemutatta borait, mégpedig a Palík Pincészet Peszektergenyéről, a Kovil borászat Dunamocsról és a H&V borászat Muzsláról.

A gazdag kultúrprogramokkal, koncertekkel tarkított 3 napos rendezvényen több 1000 látogató vett részt, főleg Székelyföldről.

A felvidéki borok közül kimondottan megkedvelték a Peszeki leánykát, a Szent Lőrincet és a Dunajt, a legutóbbit több kóstoló is a rendezvény legjobb vörösborának titulálta.

Sokan nem ismerték a Felvidéken legnagyobb mennyiségben termesztett szőlőfajtát sem, a Zöld veltelinit. Mint azt Geönczeöl Attila elmondta,

fontos hogy megismertessük borainkat az anyaországban és a külhoni régiókban egyaránt, ezáltal is erősítve összetartozásunkat valamint a Felvidék gasztronómiai értékeinek népszerűségét.

A felvidéki borászok kiváló borokat készítenek, viszont egy pár nagyobb vállalkozáson kívül szükség van a kisebb borászok közös propagálására, érdekképviseletére, hogy nemzetközi szinten is megismerjék őket, keressék a boraikat, termékeiket”.

Ebben vállalt meghatározó szerepet a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása,

amely a Schams Ferenc Terv keretén belül idén létrehozza a felvidéki borászok központi weboldalát, továbbá kialakítja a párkányi székhelyű Borok Házát, amely bemutatóteremként, borszaküzletként és információs központként fogja várni a borkedvelő közönséget. Ezen kívül borászati tanfolyamokat rendez az ország több területén, melynek első helyszíne Bodrogszerdahely volt, a következő pedig júniusban, Ipolynyéken kerül megrendezésre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.