HIRDETÉS

Az MKP-s Csenger Tibor lehet Nyitra megye egyik alelnöke

hirek.sk 2018. január 28., 13:36
NYITRA. A megye magyarlakta járásaiban élők szempontjából is fontos döntések születnek majd a Nyitra Megyei Önkormányzat január 29-i ülésén, amelyen az alelnökök, a megyei tanácstagok és a bizottsági elnökök megválasztására is sor kerül. Az MKP-frakció által bő két hónapon át Belica megyefőnökkel és a további partnerekkel folytatott tárgyalások várható eredményeiről Farkas Iván, a magyar párt megyei frakcióvezetője elsőként portálunkat tájékoztatta.

Még nagyon képlékeny a Nyitra Megyei Önkormányzat összetétele

Az MKP-s frakcióvezető nagyon képlékenynek nevezte a Nyitra Megyei Önkormányzat összetételét.

„A novemberi választási végeredmény alapján 54 tagú testületünkben 17 tagú az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) - Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - Most-Híd- , továbbá 11 tagú az MKP-, 10 pedig a jobboldali Szlovák Demokratikus Koalíció (SDK), valamint 1 képviselő a Kotleba-féle Mi Szlovákiánkért Néppárthoz (¼SNS) tartozik, 15-en pedig függetlenek. Vasárnap éjfélig azonban még változásokra lehet számítani, ugyanis még mindig nagyon képlékeny összetételről beszélhetünk. A hétfői testületi ülésen majd valamennyi frakcióvezető ismerteti, hogy végül is melyik képviselők tartoznak az általa irányított frakcióba“ - fogalmazott Farkas Iván.

A jobb- és a baloldal között kíván helyet foglalni az MKP-frakció

„Független centrista frakciót képez a Magyar Közösség Pártja (MKP) a Nyitra Megyei Önkormányzatban. Az MKP Nyitrai Kerületi Tanácsának tavaly novemberi ülésen hozott döntése alapján, illetve tárgyalásaink után véglegesítettük, hogy sem a jobb, sem pedig a baloldallal nem kötünk koalíciót. Azért, mert a jobboldalt immár 5 pártot képviselő 11 megyei képviselő alkotja (közvetlenül a választások után tízen voltak – szerző mj.). Tehát hihetetlenül képlékeny, kiszámíthatatlan összetételről van szó" - hangsúlyozta az MKP politikusa.

"Az eddigi tárgyalásaink során több esetben megtörtént az, hogy egymásnak ellentmondó dolgaik voltak, tehát úgy tűnik, hogy esetükben hosszú távon nem lehet stabil frakcióra számítani. Még rosszabb az, hogy a Peter Oremus (független) körüli képviselők száma szinte napról napra változik, s a jelenlegi házszabály alapján ők nem kaphatnak frakciót. Ha pedig nem kerül sor házszabály-módosításra, és nem lesz frakciójuk, akkor nem csak 5 évre vonatkozólag nem jelent majd perspektívát a velük történő együttműködés, hanem akár heteken belül összeomolhat a csapatuk“ – indokolta a magyar frakció középen való elhelyezkedésére vonatkozó álláspontját  annak vezetője.

Tizenkét év után először lehet ellenzéki alelnöke Nyitra megyének

Farkas Iván portálunknak azt is elmondta: az elmúlt bő két hónap során minden partnerrel négy körben folytattak tárgyalásokat, s kétszer tárgyaltak Milan Belica megyefőnökkel.

„Megyénknek várhatón 4 alelnöke lesz, s az MKP a tárgyalások során kiharcolta azt, hogy a megyefőnök ígéretével összhangban 12 év után első ízben lesz a megye elnökének és hivatalának ellenzékben levő alelnöke. Erre azért is tartunk igényt, mert a mi frakciónk a legnépesebb azok közöl, amelyek nem tartoznak az elnök támogatói közé. A szerdai kerületi tanácsülésünkön hozott döntés értelmében a posztra majd a zselízi Csenger Tibort, a Lévai járás egyetlen megyei képviselőjét javasoljuk. Mivel az általa képviselt nagy járásban sok magyar lakos él, ám ő az MKP-listáról csak egyedül került be a képviselő-testületbe, ezért javaslatunkkal pozitív diszkriminációt alkalmazunk e járás érdekében. Csenger Nyitra megye déli részének és a nemzeti kisebbségek érdekképviseletével lesz megbízva, ha a megyeelnöki javaslattétel után az önkormányzat jóváhagyja a személyét“ – fejtette ki a továbbiakban Farkas Iván.

Az MKP a megyei tanácsban 2-3 helyre, valamint 2 bizottsági elnöki posztra számít

A frakcióvezető arról is beszámolt, hogy a 12 tagú megyei tanácsban az MKP-nak vélhetően 3 tanácstagja lesz: „Közülük eddig 2 tanácstagunk személye biztos: én frakcióvezetőként és a helyettesem, a naszvadi Becse Norbert biztosan helyet foglalhatunk majd a megyei tanácsban. A 3. személyt még nem nevezem meg, mert a hétfő reggeli frakcióülésünkön még tisztázni kell bizonyos házszabállyal kapcsolatos problémákat“. 

Hozzáfűzte: összesen 10 szakmai és 3 más jellegű bizottság alakul. Tárgyalásaik során elérték azt, hogy a 10-ből 4 bizottsági elnöki posztot a megye elnökével és hivatalával ellenzékben levő képviselők kapják meg, az MKP pedig 2 elnöki tisztségre tart igényt.

„Biztos, hogy az egészségügyi bizottság elnöki poszthoz ragaszkodunk, amelyre a gútai Viola Miklós orvost javasoljuk. A hétfő reggeli tárgyalásaink folyamán dől majd el az is, hogy a megye magyarsága szempontjából egyaránt nagyon fontos regionális fejlesztési vagy az idegenforgalmi és határon átnyúló együttműködési bizottság elnöki posztját választjuk-e. A másik bizottsági elnökünk nevét még korai lenne elárulnom, hiszen mindkét esetben más-más személy jöhet szóba“ – mondta el.

Farkas Iván végül leszögezte: „a magát centrista pozícióban meghatározó MKP-frakció a választói és Nyitra megye déli régiói érdekében kívánja meghozni döntéseit“.   

0 HOZZÁSZÓLÁS