2021. november 18., 12:58
Frissítve: 12:18

Sulíkék nem szavazták meg az új COVID-automatát, háromhétnyi komoly szigorítás jön

Végül országos lockdown bevezetésére nem kerül sor, de az oltatlanok hétköznapjai kétség kívül nehezebbek lesznek. 

sulík kollár
Fotó: TASR/AP

A kormány mai ülésén hagyta jóvá a COVID-automata módosítását. Ahogy azt sejteni lehetett, országos lockdown-ra végül nem került sor, jelentős szigorításokra azonban igen.

Az SaS négy minisztere ugyanakkor nem támogatta a szigorítások mikéntjét, mindannyian tartózkodtak a szavazásnál.

Richard Sulík, az SaS elnöke rövid sajtótájékoztatóján kihangsúlyozta, az aktuális járvány az oltatlanok járványa, ezzel pedig kezdenünk kell valamit. A pártelnök kissé félreérthetően úgy fogalmazott, a következő három hétben újabb szigorítás jön, amely az oltatlanokat és oltottakat egyaránt érinti majd. Az oltottak csak három hét múlva számíthatnak kisebb-nagyobb előnyökre.

A pártelnök nem részletezte ugyan, de elmondta, az új automata néhány, az oltottakra vonatkozó szigorítást is tartalmaz, emiatt a párt miniszterei nem tudták támogatni azt.

Sulík szerint így képtelenség oltásra ösztönözni az embereket. A pártelnök leszögezte, az oltatlanokra vonatkozó korlátozások kapcsán nem volt semmilyen vita a koalícióban. A kormányülés egyébként is békés hangulatban zajlott - tette hozzá. A miniszter részleteket nem tudott vagy nem akart elárulni az új COVID-automata kapcsán, közölte, majd az egészségügyi miniszter és a kormányfő tájékoztatja erről a nyilvánosságot.

Jana Bittó Cigániková, az SaS képviselője és a parlament egészségügyi bizottságának elnöke leszögezte, főként a sportolás során, a miséken s istentiszteleteken, illetve a tömegrendezvényeken kell majd korlátozásokkal számolnia az oltottaknak. Elsősorban létszámkorlátozásokra kell készülnünk! "Nincs ebben semmi elviselhetetlen", de az irány akkor sem jó - fogalmazott. Az oltási hajlandóságot így nem lehet növelni, mondta, ráadásul nem korrekt a koalíciós pártok részéről az a vád, hogy éppen az SaS akadályozta volna a járványintézkedések elfogadását. 

Egyetlen óránk volt dönteni az országos lockdown-ról"

- mondta. Cigániková kiemelte, épp az SaS javasolta, hogy lockdown-t vezessenek be az oltatlanokra, de azt, hogy mindez az oltottakat is érintse, azzal nem voltak kibékülve. 

Érkeznek az első reakciók!

Igor Matovič volt kormányfő közösségi oldalán az alábbi poszttal kommentálta a mai kormányülést:

Azaz: "Amikor az idős ember élete nem érték! Déjá vu!" Hogy mire gondolt pontosan, nem részletezte. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.