2021. november 18., 10:04

Egy paraszthajszálnyira voltunk az országos lockdown-tól, de az SaS vétózott. Lehet, ma már nem fognak!

A Pravda napilap úgy tudja, a keddi kormányülésen érdemben tárgyaltak arról, hogy az egész országot lockdown alá helyezzék a következő hetekre. Vladimír Lengvarský tervei alapján a rendelkezés mindenkire vonatkozott volna, oltottakra és oltatlanokra egyaránt. 

Vladimír Lengvarský
Vladimír Lengvarský a kormány keddi ülésén.
Fotó: TASR/AP

A miniszter terve az volt, hogy csak a járványgörbe letörése után módosítsanak a szabályokon és akkor is, csak az oltottak számára szűnjön meg a lezárás. Lengvarský ötletét a járványügyi szakemberek is támogatták, csakhogy a kormány előtt elbukott. Az SaS egyetlen tárcavezetője sem támogatta. 

Talán ennek tudható be, hogy a keddi kormányülés első távozói épp az SaS miniszterei voltak. 

Richard Sulík, Mária Kolíková, Branislav Gröhling és Ivan Korčok halaszthatatlan teendőikkel magyarázták a hirtelen távozást. Jana Bittó Cigániková, az SaS képviselője úgy magyarázta a párt álláspontját, hogy a kormány legfontosabb feladata az oltás felvételére való motiváció, azzal viszont senkit nem motiválnak az oltásra, ha az oltatlanokat és oltottakat "egyaránt bezárják a négy fal közé".

Jaroslav Naď honvédelmi miniszter a TASR-nek is elismerte, hogy az SaS miniszterei kérték, halasszák mára a döntést. Naď kiemelte, a kormány mindenképp szeretne közös, egységes döntést hozni, annak ugyanis nincs értelme, hogy a koalíció egy-egy pártja kifelé beszél majd a körből. Igor Matovič már jóval kritikusabb volt SaS-es kollégáival szemben, ő úgy fogalmazott, olyan, mintha egy évvel korábban lennénk, megint ugyanaz játszódik le a kormányon belül mint akkor. "Remélem a kollégák tanultak a következményekből" - fogalmazott az egykori miniszterelnök.

Heger a keddi kormányülést követően többször is azzal mentegette a várható szigorítást, hogy a kabinet más, hasonló helyzetben lévő országok intézkedéseiről vesz példát. Mint az ismeretes, Ausztriában például szigorú korlátozások vonatkoznak az oltatlanokra. A kormányfő szerint, ha nem sikerül megtörni a járványgörbét és egyre több beteg terheli le a kórházakat, akkor a mostaniaknál, sőt, a várhatóan csütörtökön elfogadásra kerülőknél is szigorúbb intézkedéseket kell majd bevezetni.

A valószínűsíthetően ma elfogadásra váró korlátozások a tervek szerint három hétig lesznek érvényben és főleg az oltatlanokat érintik majd.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.