2023. október 25., 10:01
Frissítve: 2023. okt. 25. 21:14

Összeül az új parlament – ÉLŐ

Ma tartja alakuló ülését a parlament a 9. választási időszakban. Élőben közvetítjük.

alakuló ülés 231025
A parlament alakuló ülése
Fotó: TASR

17:57 Megválasztották a parlament alelnökeit is, ők a következők: Ľuboš Blaha (Smer-SD), Peter Žiga (Hlas-SD) Andrej Danko (SNS) és Michal Šimečka (PS).

14:47 Élő közvetítésünk a parlament alakuló üléséről véget ért. Köszönjük, hogy ilyesn sokan velünk tartottak. Kövessék közvetítésünket a kormány alakulásáról is. 

14:46 Ha megtörtént a kormány kinevezése, a pótképviselők is leteszik a képviselői esküt. Ezt követően megválasztják a parlament alelnökeit, illetve az egyes parlamenti bizottságok tagjait és elnökeit. 

14:42 Peter Pellegrini másfél órás szünetet hirdet. Ez idő alatt a kinevezendő kormány miniszterjelöltjei átvonulnak a Köztársasági Elnöki Hivatalba, ahol Zuzana Čaputová államfő kinevezi Robert Fico megyedik kormányát. 
Ezt követően a kormánytagok megüresedett helyét pótképviselőik foglalják el. Ha valamelyik kormánytag lemond, vagy lemondatják, a pótképviselőnek "vissza kell adni" a mandátumot az eredeti képviselőnek. 

14:38 Peter Pellegrini megköszönte a bizalmat. A 131 támogató szavazat valószínűleg történelmileg a legmagasabb szavazatszám, amivel házelnököt választottak. Szerinte ez reményteli kezdete a képviselők együttműködésének.
Pellegrini elmondta, a kormány alakulásakor elmondta, mindenki kormánya szeretnének lenni, nemcsak azoké, akik rájuk szavaztak. Még inkább igaz ez a parlamentre, ahol együtt ülnek a nemzet választott képviselői.
A képviselői igazolvánnyal még senki sem kapott több észt, vagy kizárólagosságot a véleményének.
Pellegrini szerint a törvényhozásnak törekednie kell a kultivált megnyilvánulásokra, és kerülni kell a vulgarizmusokat. Ezt nevezte az elmúlt választási időszak legnagyobb problémájának. 
Azt mondta, nem szabad a parlamentet ötödosztályú kocsmává tenni. Arra kérte a képviselőket, hogy ne személyeskedjenek, hanem érveket ütköztessenek. 

14:29 Peter Pellegrini elfoglalja a házelnöki széket, Boris Kollár átadja az ülés vezetését. Pellegrini székfoglalót tart. 

14:26 Peter Pellegrinit házelnökké választották. 
148 képviselő szavazott. A szavazólapot minden képviselő leadta. Két szavazat érvénytelen volt. A maradék 146 szavazatból 
131 támogatta Pellegrini megválasztását a parlament elnökévé.
11-en ellene szavaztak, négyen tartózkodtak. 

14:12 A szavazás befejeződött, hamarosan megismerhetjük a végeredményt. Jana Vaľová, a Smer képviselője nincs jelen, így Peter Pellegrini legfeljebb 78 szavazatot kaphatott. Hamarosan meglátjuk, mennyit kapott, Boris Kollár szünetet rendelt el.

14:11 Boris Kollár leköszönő házelnök figyelmezteti a képviselőket, hogy hamarosan lezárul a szavazás. 

13:55 Késni fog a kormányalakítás. A köztársasági elnök 14 órára várta volna Robert Ficót és miniszterjelöltjeit a Grassalkovich-palotába. Ehhez képest csak most kezdődik a házelnökválasztás.

13:51 Peter Pellegrini a szájába kakál – mondta Jozef Pročko, a Slovenskora nevet változtató OĽANO képviselője.

13:41 Roman Michelko hozzászólna, de nem megy a mikrofonja. Egy technikus sietett a segítségére, de nem tudott életet lehelni a mikrofonjába, végül egy másik mikrofonba mondta el beszédét. 

13:37 Igor Matovič befejezte beszédét. Elmondta, Peter Pellegrini három éve azzal kampányolt, hogy alternatíva kíván lenni a Smerhez képest. Felemlegette Pellegrini kampányígéreteit, melyben 13. nyugdíjat ígért a nyugdíjasoknak, miközben már vasárnap arról beszélt, hogy a beígért 640 eurós 13. havi nyugdíjak mégsem lesznek. 
Matovič felszólította Peter Pellegrinit, kérjen szót, és a szónoki emelvényről magyarázza meg, mi lett a 13. nyugdíjakkal. Pellegrinit csalónak nevezte, aki elárulta, és a pöcegödörbe dobta választóit. 
Erik Tomáš képviselőt, a munkaügyi tárca várományosát is bírálta.
Maga hulladék, nem házelnök – mondta Matovič, aki azt is elmondta, nem szereti azokat a férfiakat, akik fekete tangát vesznek fel, és férfi látogatókat fogadnak a lakásukon. Azt is elmondta, Jaroslav Haščáktól kenőpénzt fogadott el, médiafelület formájában.
Matovič beszédére nyolcan kívánnak reagálni. Peter Pellegrini nincs köztük.

13:27 Boris Kollár leköszönő házelnök meghirdeti a házelnökválasztást.
Igor Matovič egyedüliként szót kért a vitában. 

13:16 Marián Saloň, a mandátumvizsgáló bizottság elnöke elmondta, a bizottság ellenőrizte a képviselői mandátumokat, és megállapította, hogy mindegyik érvényes. 

12:50 Egy előkerült. 145 képviselő voksolt az összeférhetetlenségi bizottság további tagjait.
Kollár most 15 perces szünetet rendelt el. Összeül a mandátumvizsgáló bizottság, és ellenőrzi a mandátumokat. 

12:49 Megválasztják a mentelmi bizottság további tagjait. Már csak 144-en szavaztak, 4 képviselő eltűnt. 

12:46 Marián Viskupič ismerteti a szavazás végeredményét. Veronika Remišovát az összeférhetetlenségi bizottság elnökévé választották.
2 képviselő adott le érvénytelen szavazólapot. 

12:43 Marián Viskupič ismerteti a szavazás végeredményét. Marián Saloňt a mandátumvizsgáló bizottság elnökévé választották

12:21 Egy képviselő megkérdezte, milyen hosszú lesz a szünet. A kérdés legitimnek tűnhet, ám Boris Kollár házelnök erre nem tudott választ adni, azt mondta, a szavazatszámlálás gyorsaságának függvényében 5-10 perc. 

12:19 Véget ért a titkos szavazás. Boris Kollár felszólította a hitelesítőket, hogy készítsék el a jegyzőkönyvet a szavazásról. A szavazatok összesítésének idejére szünetet rendelt el. 

11:58 Marián Saloňt javasolják a mandátumvizsgáló, Veronika Remišovát a mentelmi bizottság élére. A szavazás titkos, így ez el fog tartani egy darabig. 

11:56 Megválasztották az összeférhetetlenségi bizottság tagjait.

11:55 Megválasztották a mentelmi bizottság tagjait. 14 tagja lesz. Az egyes pártok arányosan lesznek képviselve benne.

11:51 Boris Kollár vezetékes telefonon intézkedett, hogy kapcsoljáb be a szavazóberendezést. A szavazási rendről szavaznak. Az első akadályt sikerrel vették, mind a 148-an prezentáltak, és elfogadták a szavazási rendet.
Ezt követően a hitelesítők megválasztására, és egyéb formalitásokra kerül sor. 

11:48 Az öt percből kicsit több lett. Folytatódik az ülés. 

11:28 Boris Kollár befejezte beszédét. Köszönetet mondott a parlament munkatársainak, akik biztosították a törvényhozás működését. 
Gratulált a megválasztott képviselőknek, és felszólította őket, alázattal és felelősséggel végezzék a feladatukat.
Kollár elmondta, közel 90 új képviselő van. Bízik benne, hogy tisztességesebb, toleránsabb módon fognak viselkedni. Kérte, ne legyenek vulgárisak.

Peter Pčolinský öt perc szünetet hirdetett, az ülés 11:33-kor folytatódik. 

11:24 Boris Kollár átadja az ülésvezetést Peter Pčolinskýnak, ő maga beszédet intéz a parlamenthez. 

11:21 Négyen nem érvényesítették képviselői mandátumukat. Helyettük pótképviselőik ülnek be, akik most leteszik a képviselői esküt. 

11:19 Boris Kollár megkérdezte, nem maradt-e ki valaki. Mivel mindenki letette az esküt, ezt a részt lezártnak tekintik. 

11:18 Tankó Vilmos, aki a Szövetség helyett az OĽANO-t választotta, is letette az esküt. Egy pillanatra elbizonytalanodott, hogy hol kell aláírni, de az adminisztrátor hölgy segített neki.

11:07 Richar dRaši beruházásokért és regionális fejlesztésekért felelős tárcavezető is aláírt.

11:16 Házelnökök egymás közt. Boris Kollár távozó házelnök Peter Pellegirni érkező házelnököt szólította.

11:15 Denisa Saková, a gazdasági tárca várományosa, és Matúš Sutaj Eštók jövendőbeli belügyminiszter letette a képviselői esküt.

11:14 Erik Tomáš korábbi markízás riporter, majd smeres szóvivő, most a Hlas képviselője. Munkaügyi miniszter lesz.

11:13 Igor Matovič volt miniszterelnök és pénzügyminiszter, az OĽANO elnöke is képviselő immár. 2010-től mindig sikerült bejutnia.

11:12 Jozef Pročko korábbi humorista is letette az esküt, de nem mondott semmi vicceset.

11:11 Veronika Remišová volt beruházási miniszter is letette az esküt.

11:10 Három Kaliňák is lesz a parlamentben. Erik és Robert után Michal Kaliňák  is letette az esküt, ő a Hlasban politizál, korábban a ZMOS szóvivője volt.

11:07 Lucia Kurilovská, a Rendőrakadémia korábbi rektora is letette az esküt. 

11:06 Az eddig kevésbé ismert Peter Kmec, az európai és helyreállítási alapokért felelős miniszteri tisztség várományosa is képviselő immár.

11:05 Robert Fico, a Smer elnöke, a miniszterelnöki poszt várományosa is letette az esküt.

11:04 Robert Fico közeli bizalmasa, Ján Richter volt munkaügyi miniszter, most várhatóan frakcióvezető is letette az esküt. Őt Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány követte, aki ellen bűnvádi eljárás folyik. Még tudjuk fokozni: Robert Kaliňák "hangtechnikus" a következő.

11:01 Marek Krajčí, a koronavírus-időszak egészségügyi minisztere is letette az esküt. Utána Ľubomír Galko következett, aki a Radičová-kormány védelmi minisztere volt, de a Katonai Hírszerzés lehallgatási botrányába belebukott. Később távozott az SaS-ből, de a parlamentbe csak most sikerült visszadolgozni magát. 

11.00 Erik Vlček kajakos személyében újabb komáromi tette le a képviselői esküt. Ő a kevés magyarul is tudó képviselő egyike.

10:58 Tomáš Drucker, most oktatási, korábban közlekedési és sikertelen belügyminiszter is letette az esküt. Utána a népszerű egykori labdarúgó, Dušan Tittel, majd Nyitra megye elnöke, Branislav Becík következett.

10:56  Zuzana Dolinková (Hlas), az Egészségügyi Minisztérium jövendőbeli vezetője is letette az esküt. 

10:55 Richard Takáč, a mezőgazdasági tárca várományosa is letette a képviselői esküt. Nyomában Ladislav Kamenický pénzügyminiszter-jelölt, akit Luboš Blaha, a Smer frakcióvezetője követ.

10:53 Tamara Stohlová (PS) nevét rosszul mondták be.

10:52 Michal Šimečka, a PS elnöke is letette a képviselői esküt.

10:50 Michal Trubannak pártelnökként nem sikerült bevezetni pártját, a PS-t a parlamentbe 2020-ban, az azóta a süllyesztőben eltűnt Spoluval kötött koalíció maitt: nem érték el a 7%-os koalíciós küszöböt. Most letette a képviselői esküt. 

10:48 Filip és Štefan Kuffa, is letette az esküt. Filip Štefan fia. Ők az egyetlen apa-fiú csapat a parlamentben. Most az SNS színeiben jutottak be, korábban Marián Kotleba pártját erősítették. 

10:46 Rudolf Huliak az eddigi, zöld vadász outfit helyett egy kék öltönyt választott. Utána Tomáš Taraba következett. Az előbbi nem lett környezetvédelmi miniszter, az utóbbi igen. 

10:45 Andrej Danko, az SNS elnöke is letette a képviselői esküt.

10:44 Boris Susko nem sokáig fogja élvezni a képviselői létet, az igazságügyi tárca élére jelölték. 

10:38 Martina Šimkovičová jövendő kulturális miniszter is letette az esküt.
Őt Jaroslav Spišiak közismert egykori főrendőr követte.

10:34 A smeres padsorból Dušan Jarjabek éppen most ír alá. A komáromi Cirill és Metód szoboravatáson, amikor Vladimír Matejička, a Smer korábbi képviselője a földön vonszolta Bósza János autonomista aktivistát, ő énekelt, egyébként operaénekes.

10:28 A képviselők egyébként nem pártok vagy frakciók szerint teszik le az esküt, hanem abban a sorrendben, ahogy a parlamenti padsorokban ülnek.

10:26 Az Esterházy-díjjal kitüntetett  Františk Mikloško is letette a képviselői esküt. Utána Milan Majerský, a KDH elnöke következett.

10:23 Ján Kvorka is letette a képviselői esküt. A Smer képviselőjének büntetőügye a képviselői mentelmi jog miatt hét éven át húzódott. A vád szerint a képviselő a fiával, és annak egy barátjával erőszakkal elhurcolta az akkor 17 éves Ján Lackót, egy turócszentmártoni raktárba vitték, és megverték. Lacko korábban állítólag megrongálta a képviselő autóját. A rongálás, majd az állítólagos inzultus  hátterében egy Zdenka nevű hölgy állt, akinél a közeli romatelepen mindketten a szerelmet keresték. Hogy megtalálták-e, az nem tartozik ránk, az viszont igen, hogy Kvorkát az akkori stabil kormányzati többség nem adta ki büntetőeljárásra, így a rendőrség csak 2010 után tudott lépni, amikor nem került be a parlamentbe. 2013-ban aztán felmentő ítélet született.

10:21 A Smer komáromi képviselője, Zuzana Matejičková is letette a képviselői esküt. 

10:19 Veronika Veslárová lesz a 9. megbízatási időszak egyetlen kerekesszékes képviselője. A PS színeiben szerzett mandátumot, most tette le a képviselői esküt. 

10:15 A több pártot is megjárt, most az SaS színeiben mandátumot szerzett Alojz Hlina is letette az esküt. 

10:11 A pártelnökök közül elsőként Richard Sulík tette le az esküt. 
A képviselői eskü elutasítása egyébként mandátumvesztést von maga után.

10:10 Elsőként Juraj Blanár, másodikként Grendel Gábor tette le a képviselői esküt.

10:09 Peter Pčolinský leköszönő alelnök ismerteti a képviselői eskü szövegét.

10:07 Boris Kollár leköszönő házelnök felszólítja a megválasztott képviselőket, hogy tegyék le a képviselői esküt.

10:07 Jana Vaľová és Anna Záborská nincs jelen az alakuló ülésen.

10:04 Az alakuló ülés a szlovák himnusszal vette kezdetét

10:02 Boris Kollár házelnök felszólította a képviselőket, hogy foglalják el helyüket, mert az ülés elkezdődik.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.