2021. december 19., 11:08

Nincs egyezség a honatyák közt a kötelező oltások ügyében

Sem a parlamentben, sem a koalíción belül nincs egyezség a koronavírus elleni kötelező oltásokat illetően. A Milan Mazurek köré csoportosuló képviselők olyan módosító javaslatot nyújtottak be, amivel meg akarják akadályozni az oltások kötelezővé tételét.

szlovák parlament
Fotó: TASR/AP

A módosító javaslatról a parlament legközelebbi rendes ülésén, ami 2022. február 1-jén kezdődik, kellene tárgyalni. A kormánypárti SaS, Za ľudí és Sme rodina nem fogják támogatni.

Az SaS azzal reagált a Mazurekék kezdeményezésére, hogy képviselői

sosem szavazzák meg fasiszták javaslatait”.

Jana Bittó Cigániková, az egészségügyi bizottság elnöke szerint az oltás tisztán szakmai téma, az egészségügyi minisztérium kompetenciájába tartozik és ezért kívánatos lenne, hogy a lehető legkevesebbet avatkozzanak bele olyanok, mint Mazurek.

A Za ľudí alelnöke, Juraj Šeliga a javaslatot populizmusnak minősítette, ami figyelmen kívül hagyja az egészségvédelmet. Szerinte is a szakértők a hivatottak arra, hogy ebben a kérdésben döntsenek.

A Sme rodina azt hangsúlyozta, ellene van a kötelező oltásoknak.

Másodsorban viszont érvényes a koalíción belüli egyezség, hogy nem szavazunk ellenzéki javaslatokra, tehát ezt a törvényt nem támogathatjuk”

– húzták alá.

A Smer-SD álláspontja világos, reagált Ján Mažgút, a párt szóvivője. Az oltásnak önkéntesnek kell maradnia és senkit sem lehet rákényszeríteni. Ismételten elutasítják a polgárok oltottakra és oltatlanokra való osztását.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.