2023. szeptember 13., 14:45

Menyhárt József: Csak magunkra számíthatunk!

Menyhárt József, a Szövetség párt választási listájának 7. helyezettje magyarul vitázott a TA3-ban. A műsor ideje alatt a TA3 weboldalán szavazni is lehetett, ki melyik politikust találta hitelesebbnek. Az állás mindvégig kiegyenlített volt, hol az egyik, hol a másik politikus vezetett egy-két százalékpontos eltéréssel. A végeredmény 50-50% lett, tehát  Menyhárt magyar beszéde láthatóan nem zavarta a nézőket. 

menyhartta3krupa.jpg
Menyhárt József, Branislav Kráľ és Juraj Krúpa
Fotó: Reprofotó

Menyhárt József, a Szövetség politikusa, a Magyar Közösség Pártja korábbi elnöke, és Juraj Krúpa, az SaS parlamenti képviselője volt a TA3 hírtelevízió választási műsorának vendége. A műsort Branislav Kráľ vezette.

A műsor elején Menyhárt József szlovák nyelven elmondta, a Szövetség egyik fő törekvése, hogy a magyart regionális nyelvként legyen elismerve. Ezen törekvésük támogatásaként magyar nyelven beszélt, egy meglepően jó szinkrontolmáccsal.

A műsorvezető elsőként Robert Kaliňák volt belügyminiszter, és Igor Matovič volt miniszterelnök mai verekedéséről kérdezte a vitázókat. Menyhárt József elmondta, olyan mélypontot láthattunk, ahonnan remélhetőleg már csak felfelé vezet út. Juraj Krúpa szerint a résztvevőknek már nem szabadna további köztisztségeket ellátni.

A műsorvezető Gyimesi György érkezésének körülményeiről, és a Szövetség Most-Híd frakciójának szakadásáról kérdezte Menyhártot, aki elmondta, nem ez volt a platformszakadás fő oka. A közösség érdekében pedig olykor szükséges, hogy az egókat félretegyék a felek. Elmondta, az egységprojekt eddig nagyon jól teljesített, a regionális és helyi önkormányzati választásokon a pártnak 54 megyei képviselője és 260 polgármestere lett. Emlékeztetett: Gyimesi György nem párttag.

Krúpa számára a nemzetiségi-közösségi nézőpont nem igazán volt befogadható. Mint elmondta, pártja elsősorban polgári alapon tekint az egyes emberekre.

A Szövetség ezzel szemben a Szlovák Köztársaság Alkotmányát is megváltoztatná, oly módon, hogy annak Preambulumában ne az álljon: Mi, a szlovák nemzet, hanem az: Mi, Szlovákia állampolgárai. Ennek lehetőségét egyébként Krúpa sem utasította el kategorikusan.

Menyhárt József felhívta rá a figyelmet, a népszámlálások alkalmával minden 10 évben mintegy 40-50 ezerrel csökken a felvidéki magyarok lélekszáma, ezért is fontosak a megfelelő intézkedések.

Természetesen a "nyár szlovák slágere", Orbán Viktor tusványosi beszéde az "elszakított területekről" sem maradhatott ki. A műsorvezető a trianoni békeszerződés kapcsán igyekezett sarokba szorítani Menyhártot, mondván: azt Csehszlovákia és Magyarország mellett a nagyhatalmak képviselői is aláírták? Kétségbe vonja a nemzetközi szerződéseket?

Trianon kapcsán Menyhárt kifejtette, erre a tényre nyilván másként tekintenek a szlovákok és a magyarok. Míg az egyik oldalon örömöt, a másikon bánatot és traumát jelent. Menyhárt a békediktátum szót használta a magyarban, melyet a tolmácsolásban csak szerződésnek fordítottak. Mint elmondta, a trianoni traumával együtt élünk.

Menyhárt József kifejtette, a magyarok itt élnek, nem területi revíziót, nem visszacsatolást akarnak, hanem a jelen keretek közt szeretnének jó körülményeket teremteni a magyarság számára.

Nem nemzetiségi problémákat akarunk szítani. Stabil választói bázisunk van. 100-110 ezer ember támogatja azt, amit képviselünk. Őket akarjuk támogatni. Ráadásul ezzel segítünk mindenki mást is, aki Dél-Szlovákiában él"

– mondta.

Juraj Krúpa szerint a kisebbségek Szlovákiában nincsenek rosszabb helyzetben, mint mások, a kisebbségi jogok minden európai és nemzetközi standardot teljesítenek. Ugyanakkor, ha az állampolgári szintről ezt közösségi szintre terjesztjük ki, azzal megteremtjük az autonómiát, melynek lehetőségétől óvott.

A politikusoknak 10 perc állt rendelkezésére válaszolni a műsorvezetői kérdésekre, melyek közül az utolsó a migrációs válságra vonatkozott.

Menyhárt József elmondta, Magyarország mindent megtett, ami erejéből tellett, hiszen már akkor felhívta a figyelmet a migráció okozta problémákra, mikor erről mások még egyáltalán nem beszéltek. A küzdelemben viszont Magyarország egyedül maradt, így Szlovákiának segíteni kellene őt. Mint elmondta, az ország védelmi lehetőségei végesek, hiszen csak a Dunaszerdahelyi járásban 60 rendőr hiányzik az állományból.

A műsor végén mindegyik politikus egy percben szólhatott a nézőkhöz. Menyhárt József elmondta, Dél- és Kelet-Szlovákiában kevés az autópálya és a gyorsforgalmi út, itt vannak a legnagyobb munkanélküliséggel küszködő járások, a régió az ország elhanyagolt része. A magyarok csak magukra számíthatnak, ha szeretnének változtatni a jelenlegi helyzeten.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.