2024. február 22., 08:16
Frissítve: feb. 22. 17:14

Itt az ideje, hogy komolyabban vegyenek bennünket – üzenték a gazdák traktoros tüntetésükön – HÍRFOLYAM

Aki csak teheti, ne induljon el a fővárosba, de valójában az egész országban bedugul ma a forgalom. A mezőgazdasággal foglalkozók délelőtt traktoros tüntetéssel kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy tarthatatlan állapotok uralkodnak az ágazatban. A tiltakozó akció közlekedési káoszt, dugókat eredményez – a csigatempóban araszoló traktorok miatt, habár a rendőrség is kint lesz az utcákon, hogy minél kevesebb galibával járjon a demonstráció. Munkatársaink a tüntetőkkel tartanak, érdemes figyelni portálunkat, rendszeresen friss információkkal szolgálunk!

Az egyik követelés
Galéria
+20 kép a galériában
A gazdák egyik követelése
Fotó: ma7

A gömöri mezőgazdászok is szép számban csatlakoztak az országszerte tartott gazdatüntetések sorozatához. A szervezők elmondása alapján Rimaszombatban mintegy 150 traktor és egyéb mezőgazdasági jármű csatlakozott a felvonuláshoz. A demonstráció és az útblokád problémamentesen, békés hangulatban zajlott, hiszen a gazdák követeléseivel a helyi lakosok többsége is egyetért. 

A Komáromi járás gazdái sem maradhattak ki a Szlovákiai Agrárkamara, valamint a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara által február 22-re meghirdetett országos gazdatüntetésből, amellyel további öt ország agrárkamarájával közösen szólították fel Brüsszelt: fejezzék be az európai gazdák ellehetetlenítését.

„Támogatjuk a mezőgazdasági termelők követeléseit, hogy növeljük az élelmiszer-önellátást, és több hazai termék legyen az üzletláncok polcain, illetve hogy a termelők azt tegyék, ami a dolguk, és ne hivatalnoki munkát végezzenek”

– jelentette ki Érsekújvárban a tüntető gazdák előtt Richard Takáč  agrárminiszter.

A mátyusföldi Galántán békés hangulatban tüntettek a gazdák az országosra kiterjedt sztrájk keretén belül. Közel 250 traktor és nehézgépjármű parkolta végig a város főutcáját. A gazdák reménykednek abban, hogy a tüntetés hangja Brüsszelig is elhallatszik, azt szeretnék, ha a józan paraszti ész határain belül hagynák őket hatékonyan dolgozni.

Robert Fico a közösségi oldalán közzétett videóban reagált a gazdatüntetésekre. Hangsúlyozta, az Európai Bizottság érdektelenségére a szlovák és európai gazdálkodók védelmében szuverén szlovák külpolitikával és számos mezőgazdasági termék Ukrajnából történő behozatalának tilalmával kell válaszolni.

A  demonstráció szervezői elmondták, a rendőrség nagyon kedvezően viszonyult a demonstrációhoz, konstruktívan állt hozzá a helyzethez. Az autópályákra azért nem mentek föl, mert azt fél évvel korábban kellett volna jelezni, s nem tudták előre, hogy lesz tüntetés.

A szlovák parlament előtt vonulnak a mezőgazdászok

Pozsonyba kiküldött munkatársunk arról számolt be, hogy az EU pozsonyi irodájához nemcsak traktorokkal érkeztek a tüntetők, de gyalogosan is jöttek, mintegy 100-150-en. A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszerkamara elnöke, Emil Macho traktorral érkezett a helyszínre. Elmondta szükségét érezték, hogy csatlakozzanak az európai gazdákhoz, mert túlcsordult az a bizonyos pohár és át akarják adják követeléseiket. Olyan mezőgazdaságot akarunk, ahol a mezőgazdász nem hivatalnok, hanem olyan ember, aki az állatokkal törődik és azzal, hogy az országot felvirágoztassa és tegyen valamit a természetért. Fel akarjuk nyitni az európai hivatalnokok szemét, hogy is van ez a harmadik országokból való behozatallal, nemcsak Ukrajnából. Az azonnali kifizetések kifizetését is kérik.

A csallóközi gazdák Csallóközcsütörtök felől „vették be”  a fővárost. A Védcölöp úton tartott sajtótájékoztatót követően a parlament elé vonultak a traktoros tüntetők, ahol újabb sajtótájékoztatót tartottak. A fővárosban ma 200 traktor lassította a forgalmat. Bírálták az EU mezőgazdasági politikáját. Kifogásolták a mezőgazdasági támogatások kései kifizetését, melynél 50-50 százalékban teszik felelőssé az európai ügynökséget és a kifizető ügynökséget. A csallóközi gazdáknak azonban vannak még plusz követeléseik is. Elsősorban azt kérik, vegyék figyelembe a helyi adottságokat és feltételeket. Az egyik követelésük, hogy szűnjön meg a kötelező ugaroltatás, valamint támogassák a termálvíz felhasználását a mezőgazdaságban, például fűtésre.

2024-02-22 Emil Macho - SPPK
Fotó:  TASR

A rozsnyói gazdák sem a bürokráciának szeretnének élni, termelni szeretnének, ha hagynák őket.

2024-02-22 gazdatüntetés Rozsnyó 01
Fotó:  Fábián Gergely

A pozsonyi vár lábánál állnak a tüntetők

A pozsonyi gazdatüntetésen beszédet mondott Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke is. Emlékeztetett: Dél-Szlovákia Szlovákiát és Csehországot is el tudta látni gyümölccsel, zöldséggel, hússal. A jelenlegi európai uniós szabályozás azonban ellehetetleníti, hogy a mezőgazdászok termeljenek a saját földjükön.

Közel 250 traktorral blokkolják a gazdák Galánta főutcáját. Erősen bíznak abban, hogy az országos tüntetés hangja elhallatszik Brüsszelig. Leginkább a bürokrácia, a Greendeal politika és az Ukrajnából való behozatal ellen emelték fel hangjukat a régióbeli gazdák. A gazdákat Forró Krisztián köztársasági elnök-jelölt is biztosította arról, a Magyar Szövetség kiáll mellettük. 

gazdatüntetés - 2024. 02. 22., Galánta
Fotó:  Szomolai Andrea

Losoncon nagyjából 60 gépjármű haladt át a városon, a tiltakozók a Gácsi úttól indultak, áthaladtak a városon és Poltár irányába mentek tovább. A mezőgazdászok szerint 10 évvel ezelőtt még sokkal jobb volt a helyzet, de jelenleg egyre nehezebb. A szlovák boltok polcain az élelmiszerek 40 százaléka származik szlovák termelőktől, a gazdák szerint a helyzet elfogadhatatlan.

Petyi László, persei mezőgazdász azért támogatja a sztrájkot, mert nagyon nehéz a brüsszeli politika, és kevesebb pénzért többet követelnek.

Szóval többet ülünk az íróasztalnál, mint a mezőn, a földön, és mi a mezőn akarunk dolgozni"

- nyilatkozta.

 gazdatüntetés - 2024. 02. 22., Losonc
Fotó:  Nagy Andrea

Megbénult a közlekedés Pozsonyban

A gazdatüntetés miatt Pozsonyban a 44 -es és 47-es trolibuszok a Búdkova utca irányában elkerülő útvonalon közlekednek, nem a Védcölöp úton keresztül, hanem a Hodža téren és a Štefánik utcán át.

A konvoj ezekben a percekben ért be Rimaszombatba, ahol a Kishonti utca mindkét forgalmi sávját blokkolják a gazdák.

2024-02-22 gazdatüntetés Rimaszombat
Fotó:  Virsinszky Tamás

E percekben a Komáromi járás két feléből mintegy  80 traktoron és más járművön érkeznek a régióbeli gazdák és szimpatizánsaik a vár alatt fel állított alkalmi színpadhoz, ahol hamarosan magyar és szlovák nyelvű beszédek hangzanak el, és sajtótájékoztatót is tartanak.

gazdatüntetés - 2024. 02. 22., Komárom
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

A Rozsnyói járásban 11.00 órától gyülekeznek a gazdák Rozsnyó közelében, a régi pékség területén. Innen a traktorok 12.30-kor indulnak az E58 főúton Pelsőc, majd Tornalja felé, ahol a Gemerka gyár melletti parkolóban gyűlnek össze ismét. A tervek szerint 13.30-kor indulnak vissza ugyanazon az útvonalon, Pelsőc irányába - jelentette tudósítónk. A mellékelt térképen a tervezett útlezárások.

2024-02-22 gazdatüntetés Rozsnyó térkép
Fotó:  Google Maps

Rimaszombatban a kassai úton, a Gemernákup épületénél gyülekeztek a gazdák 10 órakor. Innét indult a konvoj be a városba, ahol a Kishonti utcát, valamint az ott található egyik körforgalmat blokkolják le a gazdák. A szervező közlése szerint eddig 132 mezőgazdasági jármű csatlakozott a megmozduláshoz.

2024-02-22 gazdatüntetés Rimaszombat
Fotó:  Virsinszky Tamás

Vonulnak a csallóközi gazdák az EU pozsonyi székháza elé.

Kollégáink a helyszínről jelentik, hogy az R7-es autóút Dunaszerdahely felőli végénél, a körforgalom teljesen bedugult.

Losoncról kaptuk az alábbi felvételt. Jól látszik, hogy a nógrádi gazdák is komolyan veszik a mai országos megmozdulást. 

losonci gazdák
Fotó:  Nagy Andrea

Bodrogközi tudósítónk jelenti, tizenkét bodrogközi gazda, már összerázódott konvojban, úton van a tőketerebesi körforgalomhoz, ahol a gálszécsi bevezető utat fogják blokkolni.

bodrogközi gazdák
Fotó:  Molnár Gabriella

A mai tiltakozó akcióban 2400 gépjármű vonul az utcákra, valamint 4000 mezőgazdaságból élő ember. Csak az I. és II. osztályú utakon haladnak, és  Védcölöp utca (Palisády) 29. szám alatti EU iroda előtt tüntetnek, ahol átadják a követeléseiket, ezután átvonulnak a parlament elé. 

Már felsorakoztak a traktorok
Az R7-es egyházgellei feljárója előtt már kialakult egy hosszú konvoj
Fotó:  ma7

A legnagyobb közlekedési fennakadások  Pozsonyban várhatók.

A fő közlekedési útvonalak hosszabb-rövidebb időre bedugulhatnak az átvonuló traktorok miatt.

Az első dugók reggel 09:00 kezdődnek a Szenci úton, a Rozsnyói úton, a Nagyszombati úton, a Sánc úton, a Védcölöp úton. Bedugulhat a belváros.

A demonstrációhoz a Nagyszombati vámnál 09:30 órakor csatlakoznak további részvevők a Pozsonypüspöki és Slovnaft irányából, a Bajkáli útról.

Forgalomkorlátozás lesz a Štefánik utcánál és a Hodža téren délelőtt 10:00-tól a jobboldali útsávon.

A Védcölöp utcán a parlament irányában körülbelül 10:30-tól.

Az Alexander Dubček téren és a Mudroň utcában a Védcölöp utca irányába nagyjából 10:30-tól.

Fennakadások a 63-as úton, Galántán és Komáromban

Az autósok készüljenek arra is, hogy nagyjából délelőtt 09:00-tól 13:00 óráig forgalomkorlátozás lesz a 63-as főút Nagymegyer-Somorja közti szakaszán.

A szervezők reggel 09:00 óra tájban eltorlaszolják az R7-es kijáratát Gellénél.

Galántán sem ússzák meg az autósok. Itt reggel 08:45-től kb. 14:15-ig lezárják a városközpontot a körforgalmak és városközpont között.

Komáromban a tüntetők egy csoportja a 63-as főútról Őrsujfalu irányából a magyar híd felé megy. A híd előtt megfordulnak és az erődnél találkoznak. Egy másik csoport pedig Gyulamajor irányából érkezik a hídig és ezután az erődhöz mennek.

Dugókra és nehezített közlekedésre kell számítani a többi magyar lakta járásban és Kassán is.

Érdemes figyelni a kerületi rendőrségek rendszeresen frissülő facebook oldalait, ahol megtalálhatók lesznek azok az útszakaszok, ahol aktuálisan forgalomkorlátozás van.

2024-02-22 gazdatüntetés Rimaszombat
Galéria
+20 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.