2023. május 9., 18:53

Matovič: Nem feltételezem, hogy támogatnánk a hivatalnokkormányt

Zuzana Čaputová köztársasági elnök az "alkotmányos szokásoktól" eltérően járt el, amikor a hivatalnokkormány tagjairól nem egyeztetett a parlamenti pártokkal, ezért az OĽANO képviselőitől nem várhatja el annak támogatását – jelentette ki Igor Matovič pártelnök.

Matovic sajtó 230509
Fotó: Reprofotó
Mivel az államfő nem egyeztetett a hivatalnokkormány tagjairól a parlamenti pártokkal, nem beszélhetünk klasszikus hivatalnokkormányról. De facto köztársasági elnöki jelöltekről van szó, ebben az esetben a mi mozgalmunk támogatását nem tudhatják magukénak"

– jelentette ki a pártelnök keddi sajtótájékoztatóján.

Matovič a csehországi példára utalt, ahol a hivatalnokkormányt a parlamenti pártokkal egyeztetve alakították ki.

Az államfő nem tanúsított tiszteletet a nép választott képviselői iránt, akik parlamenti választásokból kerültek ki, és olyan megoldást választott, amely az alkotmányosság határán van"

– tette hozzá.

A korábbi miniszterelnök szerint nem kívánnak saját jelöltekkel előrukkolni, mivel az államfő megkerüli az alkotmányos rendszert, és a jogköreit sajátságosan értelmezi. Ehhez pedig nem kívánnak asszisztálni.

Michal Šipoš frakcióvezető korábban arról beszélt, az OĽANO szeretne tárgyalni az államfővel a hivatalnokkormány összetételéről.

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke ma délután tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, a hivatalnokkormány csendes paktum Čaputová és Matovič között, az előbbi a progresszíveket,m az utóbbi volt államtitkárait hozza így helyzetbe.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.