2023. május 6., 15:05

Matovič: Čaputovának tárgyalnia kell velünk, ha támogatást szeretne a hivatalnokkormány felállításához

Ha Zuzana Čaputová államfő a hivatalnokkormány felállítását szeretné elérni, akkor ennek érdekében tárgyalnia kell az OĽANO-val, ő azonban egyelőre nem kommunikál a mozgalommal. Mondta Igor Matovič, az OĽANO elnöke a Szlovák Rádió és Televízió Szombati párbeszédek c. politikai vitaműsorában.

Nem azonos hullmáhosszon
Igor Matovič - Marian Viskupič
Fotó: TASR/ma7

Matovič vitapartnere, Marián Viskupič képviselő szerint az SaS elképzelhetőnek tartja a hivatalnokkormány támogatását a parlamentben. Hozzátette: az államfőnek nincs más választása, mint kinevezni a hivatalnokkormányt, amely viszonylag békésen elvezethetné az országot a választásokig.

Matovič kijelentette: Rastislav Káčer, a diplomácia vezetője mérte az utolsó csapást Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormányára,  amikor úgy döntött, távozik posztjáról.

Az OĽANO vezetője úgy véli, hogy feláll a hivatalnokkormány, és a jövő héten már nem Heger lesz a miniszterelnök.

Matovič az esetleges hivatalnokkormányt progresszívnek minősítette. „Ha (az államfő) támogatást akar kapni és felelősségteljesen hozzáállni, akkor először a mi mozgalmunkkal kell tárgyalnia. Ha ezt nem teszi meg, akkor ne számoljon a progresszív hivatalnokkormánya támogatásával” – tette hozzá Matovič. Az államfővel folytatandó vitát az OĽANO-ra szavazó emberek iránti tisztelet jelének tartja, akiktől a miniszterek kinevezésére felhatalmazást kaptak.

Az esetleges hivatalnokkormány támogatását nem tartják kizártnak, ha lehetőségük lesz abba a politikán kívüli embereket jelölni.

Viskupič szerint a hivatalnokkormány tagjainak a jelölése az államfő feladata, ezért a nevekkel kapcsolatosan nem is akart találgatásokba bonyolódni a vitaműsor során. Az SaS elképzelhetőnek tartja a hivatalnokkormány támogatását, de nem hiszi, hogy az a parlamentben támogatást kapna. Jobb megoldásnak tartja azonban, mint a jelenlegi káosszal és hiányzó miniszterekkel kísért helyzetet.

Viskupič szerint a Smer-SD által szorgalmazott, július eleji választások korábbi időpontja csak újabb káoszt teremtene. Hozzátette:

az SaS nem támogat más választási időpontot.

Matovič szerint ebben az esetben nem lenne idő a kampányra, ami szerinte ellentétes a demokratikus szabályokkal, ráadásul sok választó is külföldön nyaral ilyenkor.

Viskupič nagyra értékelte az ideiglenesen megbízott mezőgazdasági miniszter, Samuel Vlčan politikai gesztusát, aki úgy döntött, elhagyja posztját. Szerinte el kellett volna utasítania a támogatást. Viskupič szerint a politikai felelősség egy része Hegert is terheli, valamint az ideiglenesen megbízott környezetvédelmi minisztert, Ján Budajt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.