2023. április 17., 16:04

Lesz-e hivatalnokkormány? – szakértőt kérdeztünk

Eduard Heger a kormányzás helyett valóban arra használja ki a választásokig tartó időszakot, hogy az új pártját, a Demokratit kellőképpen láthatóvá tegye? Indokolt-e, hogy Zuzana Čaputová szakértői kormányt nevezzen ki, és vajon ez mennyire stabilizálná a politikai helyzetet? Miért helyez nyomást Peter Pellegrini ebben az ügyben az államfőre? Jozef Lenč politológust kérdeztük.

lenc
Fotó: attelier.sk

Eduard Heger ügyvivő kormánya jelenleg gyengén muzsikál, ezért Zuzana Čaputová bármikor visszahívhatja, és helyette kinevezhet egy hivatalnokkormányt. Heger azonban kizárta ennek lehetőségét. Van esély hivatalnokkormány kinevezésére ?

A jelenlegi kormány kisebbségben van, és az államfőtől kapott ideiglenes megbízást Eduard Heger, hogy szeptember 30-ig, a választásokig kormányozzon.

Ha arról beszélünk, hogy reális-e a szakértői kormány kinevezése, akkor inkább a kormányfőnek van igaza, tényleg nagyon kicsi az esély arra, hogy Čaputová erre a kis időre hivatalnokkormányt nevezzen ki.

Miért nem tartja ezt valószínűnek?

Nem gondolom, hogy az államfő kárt akarna okozni az országnak, vagy magának, egyúttal segíteni a bukott kormánykoalíciónak azzal, hogy hivatalnokkormányt nevez ki.

Ezzel a lépéssel a jelenlegi kormányról Čaputová levenné a felelősséget. Igor Matovič és Boris Kollár is mosná a kezeit, a választási kampánynak pedig úgy vágnának neki, mint olyan ellenzéki politikusok, akiknek semmi közük a kormányzáshoz.

Ha valamilyen oknál fogva az államfő mégis kinevezi a hivatalnokkormányt, az hogyan nézhetne ki? A sajtóban már kiszivárgott néhány név, kik foglalnának helyet Čaputová kabinetjében. Megoldaná a hivatalnokkormány legalább ideiglenesen a krízishelyzetet?

A politikai krízist biztosan nem oldaná meg. A válságnak mélyebb gyökerei vannak, önmagában az, hogy visszahívják Eduard Heger megbízott kormányát, nem jelentene megoldást. Azt a kormányt, amelynek a legtöbb tagját a frissen alakult Demokrati párt adja.

Ha azonban az államfő mégis kinevezne egy hivatalnokkormányt, a folyamat nagyon egyszerű lenne. Elvenné Eduard Heger mandátumát, és valaki mást bízna meg az új kormány megalakításával.  A megbízott személy alakítana kormányt, majd az államfő hivatalosan kinevezné az új kabinetet. Az új kormány elkészítené a kormányprogramot, amelyet legkésőbb harminc napon belül el kellene fogadnia a parlamentnek.

Peter Pellegrini szerint a hivatalnokkormány az egyetlen megoldás a jelenlegi káoszban, mert Eduard Heger ahelyett, hogy kormányozna, a saját pártjával van elfoglalva. Jogos a kritika a Hlas elnökétől?

Pellegrininek természetesen igaza van, hiszen egy tapasztalt politikus.

A választás előtt minden miniszterelnök saját magát és pártját helyezi előtérbe.

Ezt Pellegrini is így csinálná. Az, hogy Eduard Heger emellett nem fordít kellő figyelmet a kormányzásra, az elsősorban annak tudható be, hogy a kormány elvesztette a parlamenti többségét. Másrészt pedig annak, hogy Heger ezt a helyzetet nem tudta vagy nem akarta megakadályozni.

Miért szeretné Pellegrini, hogy Čaputová hivatalnokkormányt nevezzen ki?

Nem értem, hogy Peter Pellegrini miért gyakorol nyomást Zuzana Čaputovára. Először is, Pellegrini mintha bizonytalan lenne, mindig meggondolja magát. Másodsorban ezzel lehetővé tenné, hogy a politikai konkurenciája ellenzékbe vonuljon.

Harmadrészt pedig a tehetetlenségét bizonyítja, a választások előtti kampányából az érdekes és fontos témák hiányozni fognak.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.