2023. szeptember 19., 10:47

Gál Kinga: Létkérdés, hogy legyen magyar érdekképviselet a szlovák parlamentben

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője járt hétfőn Dunaszerdahelyen a Pázmáneum Polgári Társulás által szervezett Keresztény Európa című közéleti fórum panelbeszélgetésén, ahol az európai értékek megtartása és átörökítése is a témák közt szerepelt.

Gál Kinga
Fotó: ma7.sk

Brüsszelben az EP Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek Frakcióközi Munkacsoportjának társelnökeként felvállalta a nemzeti kisebbségvédelem érdekképviseletét és harcolnak az európai kisebbségek jogaiért a tagállamokban. Ám a Minority Safepack példáján is látjuk, hogy az Európai Parlament fontossági sorrendjében utolsó utáni helyen áll az őshonos nemzeti kisebbségek pozíciójának erősítése, éppen ezért

fontos, hogy a nemzeti kisebbségek minden tagállamban aktívan álljanak ki jogaikért, vagy harcolják ki azokat.

Portálunknak adott interjújában Gál Kinga felhívta a figyelmet arra, hogy a felvidéki magyaroknak talán soha vissza nem térő esélyük nyílik erre szeptember 30-án.

Elmondta, hogy tanulságos időszak után van a felvidéki magyarság, hiszen láttuk, mikor a fejünk fölött nélkülünk döntöttek és minden magyarnak éreznie kell, hogy senki magyar ember helyett nem képviseli jobban a magyar érdekeket.

„Ahhoz, hogy az itt élő magyarság a saját kérdéseibe beleszólhasson, elengedhetetlen az érdekérvényesítés, a döntéshozatal befolyásolása, a parlamenti képviselet a nemzeti parlamentben, hiszen ott születnek a legfontosabb döntések.

Ezért létkérdés az, hogy legyen magyar érdekképviselet a parlamentben Pozsonyban, ehhez pedig az kell, hogy össze tudjon fogni a felvidéki magyarság és egy emberként menjen el szavazni a Szövetségre, hiszen ennek a pártnak van igazán esélye bejutni és azokat a kérdéseket felvetni és felvállalni, ami minden magyar embernek a kérdése és problémája itt a környéken.’’

Hozzátette, a nyelvi jogok biztosításának problematikája az egyik, aminek napirenden kell lennie a Szövetség bejutása esetén, hiszen a nyelv az identitásunk megtartásának kulcsa.

Ahogy idefelé a plakátokon is láttam: ,,Itt az idő!’’ Igen, valóban most kell cselekedni, mert ez lehet, hogy később behozhatatlan és megismételhetetlen lesz. A kisebbségi jogok és a nyelvvédelem olyan kérdéskör, amit már halaszthatatlanul oldani kell.

Mindenkinek meg kell érezni az idő hívását most ahhoz, hogy valós magyar érdekképviselet és érdekérvényesítés legyen és ehhez feltétlenül oda kell állni a Szövetség mögé. Egy emberként.’’

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.