2021. november 18., 08:12

Ma kiderül, milyen járványügyi szigorítások várnak Szlovákiára - mutatjuk, mi várható!

A kormány csütörtöki ülésén dönt arról, milyen újabb járványügyi szigorításokat vezet be, azok után, hogy az eddigiekkel nem sikerült útját állni a pandémia terjedésének.

Már levetnék a maszkot
Fotó: pexels.com
Illusztráció
A csütörtök kora délutánra ígért sajtótájékoztató részleteiről élőben beszámolunk.

Eduard Heger miniszterelnök a keddi kormányülést követően arról beszélt, a következő három hétre mindenképp szigorításokat kell majd bevezetni, máskülönben képtelenek lesznek megtörni a járványgörbét, illetve megakadályozni az egészségügyi ellátórendszer összeomlását. 

A szakértők több javaslatot is tettek. Ezek között szerepel az OTP-rendszerben történő munkavégzés, a tömegrendezvények jelentős korlátozása és a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők kizárása a nem létfenntartáshoz szükséges boltokból.

OTP-rendszer: ez azokra az állampolgárokra vonatkozik, akik oltva vannak (O), vagy negatív tesztjük van (T), esetleg az elmúlt 180 napban átestek a betegségen (P - a szlovák prekonal kifejezés után).

Az amatőr sport lehetőségeit is korlátozzák, amatőr sporteseményeken csak azok vehetnének részt, akik be vannak oltva, vagy igazolni tudják, átestek a betegségen. A profi sportolókra ettől némileg enyhébb szabályok vonatkoznának, ők a "klasszikus" OTP-rendszer szerint vetélkedhetnek majd tovább. A fekete járásokban várhatóan mindenféle sporttevékenységet betiltanak az amatőrök számára. Hasonló a helyzet a hotelekkel, panziókkal is, azok a fekete járásokban kénytelenek bezárni, az enyhébb besorolású régiókban pedig csak az oltottakat vagy a betegségen átesetteket fogadhatják majd.

A kormányfő közölte, a szakmai konzílium javaslataival egyetért, sőt, amennyiben a helyzet továbbra sem javul, a kormány kész akár a fentieknél is szigorúbb szabályokat elfogadni. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.