2023. október 4., 12:06

Nem tetszik a törpeharcsa az Európai Bizottságnak

Invazív fajnak minősítette az Európai Bizottság a fekete törpeharcsát (Ameiurus melas), mely az egész unióban veszélyezteti a természetet – tájékoztatta lapunkat a Környezetvédelmi Minisztérium.

fekete törpeharcsa
Fekete törpeharcsa
Fotó: Wikipedia

A mindenevő halfaj felkerült az EU invazív fajok jegyzékére, de szerepelt a szlovákiai invazív élőlények listáján is. Mivel ez ellentétes az EU-s szabályozással, a kormány a mai ülésén törölte a fekete törpeharcsát a hazai invazív fajok jegyzékéről.

A törlésre nem azért került sor, mert a törpeharcsa nem veszélyezteti a hazai természetet, hanem azért, mert az uniós jegyzék fölérendelt az egyes nemzeti jegyzékeknek

– magyarázta Milan Chrenko, a Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője.

Az invazív növény- és állatfajok európai jegyzékében összesen 88 faj szerepel. Ezekre minden tagállamban szigorú korlátozások vonatkoznak. Mindegyiket tilos behozni az EU területére, tilos tartani, szaporítani, az EU-n belül szállítani, piacra dobni, használni, cserélni, szaporodását biztosítani, tartani, tenyészteni, kibocsátani a természetbe.

A fekete törpeharcsa elsősorban azon halfajokat veszélyezteti, amelyek hasonló jellegű táplálékot fogyasztanak, és hasonló az élőhelyük. Illetve új típusú parazitákat és megbetegedéseket is terjeszt. Hát- és mellúszóin levő szúrós csonttüskéi miatt a hazai vizekben nincs természetes ellensége.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.