A pedagógusok tömeges oltása után vajon megnyithatnak az iskolák? – VIDEÓ

2021. március 8., 20:00
ma7 Patócs Diana

Tombol a koronavírus-járvány harmadik hulláma, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról. A pedagógiai alkalmazottak tömeges oltásával azonban felcsillanhat a remény, hogy a diákok ebben az évben még visszatérhetnek az iskolapadokba. A Nagyszombat Megyei Önkormányzat kezdeményezésére március első hétvégéjén oltották az 56 és 70 év közötti pedagógiai alkalmazottakat. A nagy kapacitású oltóközpontba mi is ellátogattunk, valamint csallóközi és mátyusföldi iskolaigazgatókat kérdeztünk arról, hogy véleményük szerint mikor veheti kezdetét a tantermi oktatás.

A pedagógusok és a diákok túlnyomó többsége mindenképpen a tantermi oktatást részesítené előnyben, hiszen egyrészt a gyerekek már nagyon hiányolják a közösségi élményt, az osztálytársakkal való találkozásokat, másrészt pedig a diákok komoly lemaradást szerezhetnek a távoktatási időszakban.

Nagy Árpád, a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola igazgatója stábunknak elmondta, hogy a felmérésük alapján az iskola alkalmazottainak kilencven százaléka kérvényezte a védőoltást.

Rajtunk, pedagógusokon biztosan nem múlik az iskolanyitás, az a fontos, hogy milyen feltételek mellett lesz megengedve az oktatás. - mondta az igazgató úr.

Kovács Erika, a jókai Gregorovits Lipót Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatója arról számolt be, hogy a gyors reakciónak köszönhetően a tantestület nyolcvan százaléka megkapta már a védőoltást. 

Gyorsan kellett válaszolni és dönteni is, éjszaka jöttek az emailek a minisztériumtól. Nem volt kérdés, hogy most AstraZeneca vagy Pfizer vagy valami más, nem is igazán volt választási lehetőségünk. - hangsúlyozta az igazgatónő.

Ibolya Olivér, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola igazgatója szerint az oltás az egyetlen hatékony fegyver a koronavírussal szemben.

Fontos a tantermi oktatás, de jelenleg sokkal fontosabb az emberek egészsége, az emberek élete. A kollégáim nagyon felelősségteljesen viselkednek, hiszen a jelenleg dolgozó negyvenkét pedagógusból már harmincegy megkapta az oltást, tizenegyen pedig  várnak, hogy regisztrálhassanak. - mondta az igazgató úr.

Mindezek mellett azt is hangsúlyozta, hogy a múlt században a védőoltásoknak köszönhetően sikerült megfékezni számos halálos kimenetelű betegséget, most is ez az egyetlen megoldás.

A védőoltás mellékhatásait ki lehet bírni, sokkal jobban, mint a kéthetes koronavírust és utána a szövődményeket.

Kövesse facebook oldalunkat is!

SzóBeszéd