2023. július 4., 11:29

Világválságban az oktatás, a Felvidéki Fejlesztő is megoldásokat keres és kínál a problémára - VIDEÓKKAL

2022 januárjában kezdte meg munkáját a Közép-európai Alapítvány (CEF) pedagógiai munkaközössége, amely Felvidéki Fejlesztő címmel a formatív értékelést ismertető képzést szervezett és valósított meg a Dunaszerdahelyi, a Komáromi, a Szenci és Pozsonyi járás középiskolai tanárainak.

Nagy Emese előadása: Motiválás és differenciálás a tanórán
Nagy Emese előadása: Motiválás és differenciálás a tanórán
Fotó: Tóth Tünde

A Kiss Beáta és Menyhárt József által életre hívott civil kezdeményezés egy pedagógusoknak szóló, tantermi stratégiák népszerűsítésével foglalkozó fejlesztőprogram, módszertani megerősítő stratégia. 

A megkezdett munkát a II. CEF – Felvidéki Fejlesztő pedagógiai szimpózium megszervezésével folytatták, melyre a nyári szünet első munkanapján, a Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Gimnáziumban, Dunaszerdahelyen került sor. 

A hallgatóság gyakorló gimnáziumi és szakközépiskolai tanárokból állt, illetve meghívást kaptak a város iskolái, valamint a Felvidék nyugati részén található középiskoláknak a vezetői is. 

Menyhárt József, a szervezők egyike elmondta, hogy a mostani szimpózium szervezésénél azt tartották szem előtt, hogy az érdeklődő tanároknak mindenképpen pluszt hozhassanak a tanári gyakorlatukba. E szerint választották az előadókat és a témákat is, hogy rámutassanak, a 21. századi oktatásban milyen lehetőségek vannak még kiaknázatlanul. 

Videó:  ma7

Nagy Emese, a Miskolci Egyetem docense szerint a világválság ott jelentkezik, hogy a jelen oktatási rendszer nem igazodik a diákok igényéhez. A gyerekek különböző tudásszinttel érkeznek az iskolába, ezért a személyre szabott módszerek alkalmazásának a keresése a feladat. 

Videó:  ma7

Kiss Beáta, a másik szervező, aki a szimpózium egyik előadója is volt egyben, előadásában arra fókuszált, hogy összefoglalja, mi az, ami jelenleg a közoktatásban és a középiskolákban módszertanilag történik. Kiemelte, hogy szükség van a megújulásra. 

Videó:  ma7

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.