2022. október 28., 17:07

Felvidéki Fejlesztővel az oktatás nívójának emeléséért

A Közép-európai Alapítvány (CEF) más országokban már jól bevált kezdeményezését valósítja meg a Felvidéken két tapasztalt oktatási szakember, Kiss Beáta és Menyhárt József. A hazai magyar középiskolák, majd az alapiskolák felső tagozatának a pedagógusait és a végzős egyetemi hallgatókat ismertetik meg a Felvidéki Fejlesztő elnevezésű módszertani programmal.

felvidéki fejlesztő
Menyhárt József, Kiss Beáta és Andruskó Imre a szimpóziumon
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Mind a program januári, bevezető előadását, mind pedig az első szakaszt lezáró szimpóziumot a komáromi Selye János Gimnáziumban tartották.

– Kellő pedagógiai szakgyakorlat birtokában egy korábban Csehországban megismert, és ott brit módszerek alapján alkalmazott modell felvidéki megvalósítására szántuk rá magunkat Kiss  Beáta programkoordinátorral együtt. Egyes módszerek hazai pedagógusaink körében sem ismeretlenek. Havonta egyszer másfél órát töltöttünk együtt, amikor is a reszponzív és a fejlesztő értékelés került terítékre. A csoportmunkák során előbb ezt a pedagógusfejlesztő és a diákok sikerességét növelő módszer elméleti részét mutattuk be.

A gyakorlat során pedig tanulási eszközökkel, módszertani segédanyagokkal is elláttuk a résztvevő kollégákat, miközben a folyamatos tapasztalatcserére is figyeltünk.

A kollégák nagyon aktívak voltak, végül mindnyájan átvehették a képzés elvégezéséről szóló tanúsítványt. Innentől kezdve pedig a siker azon múlik, hogy a pedagógusok mindezt mennyire veszik komolyan, s építik be a tanmenetbe, saját tanítási óráikba – magyarázta Menyhárt József.

Az összes hazai magyar középiskolát felkeresnék

Menyhárt József meggyőződéssel állítja, a gyakorlati tantermi stratégiák a pedagógusokat képessé teszik arra, hogy megfeleljenek a különféle tanulási stílusok, illetve jelenkorunk követelményeinek, kiéljék saját kreativitásukat, színessé tegyék a tanítási gyakorlatot, s egyaránt kihívások elé állítsák a tehetséges és akár a „rendbontó” diákokat is. Kérdésünkre, hogy a pedagógusok részéről eddig mekkora érdeklődés mutatkozott a Felvidéki Fejlesztő iránt, Menyhárt József elmondta, az elmúlt hónapokban Dunaszerdahelyen és Komáromban mutatták be a programot.

Dunaszerdahelyen felváltva a Vámbéry Ármin Gimnázium, az Egészségügyi Szakközépiskola és a Vidékfejlesztési Szakközépiskola pedagógusaival foglalkoztunk, miközben a legtöbb időt a gimnáziumban töltöttük. Komáromban a Selye János Gimnázium volt a célpontunk.

Dunaszerdahelyen 13, Komáromban pedig 15 pedagógus különféle szakpárosításokban dolgozott velünk a résztvevők számára teljesen ingyenes havi egyszeri képzéseken, amelyek során összesen hat modult vettünk végig. Ennek a folyamatnak a lezárásaként jeles csehországi és magyarországi, valamint hazai előadók közreműködésével rendeztük meg az első szimpóziumunkat.

Menyhárt József kiemelte, hosszú távon az a céljuk, hogy az alapiskolák felső tagozatainak a pedagógusai is bekapcsolódjanak ebbe a munkába, illetve a tanárképző karok végzős hallgatói is, még a diplomájuk megszerzése előtt.

Ezzel a fejlesztő módszerrel ugyanis az iskola, a pedagógus és a diákközösség is csak nyerhet. Fontos, hogy az egyes iskolákból, önkéntes alapon, mindenütt olyan pedagógusok jelentkezzenek, akik szakmai módszertani szempontból     kreatív irányba szeretnének elmozdulni, illetve innovációt vinnének a napi rutinnal végzett munkájukba.

A továbbiakban más, keletebbre és nyugatabbra működő középiskolákat is megszólítunk, és tömbösített képzésre váltunk.

Szeretnénk elérni, hogy valamennyi felvidéki magyar középiskolában megvalósuljon a képzésünk. Igazán hatékony módszerről pedig akkor beszélhetünk, amikor majd egy-egy tantárgy kapcsán a különböző településeken tevékenykedő, különféle szakos tanárok együttműködnek, s ennek az  új módszernek az alapján szeretnének tanítani.

felvidéki fejlesztő
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Kiegészítik a szakmai szervezetek munkáját 

Kiss Beáta, a másik programkoordinátor  mindig is hangoztatta, hogy hazai magyar iskoláinkban színvonalas munka folyik.

 – Ennek ellenére nagyon sokszor azzal támadtak minket, hogy az oktató-nevelő munkánk még mindig „poroszos”, aminek van is némi igazságtartalma. Ezért is elsőrendű célja képzésünknek, hogy a kor kihívásainak és a mai fiatalok igényeinek megfelelően a kollégáinkat olyan biztos, a gyakorlatban jól használható tudás átadására képezzük, amelyben sok az innováció és a kreativitás. Fontos, hogy komoly tudással vértezzük fel őket az érdekes képzésen, amelyen némi elmélet után mindig gyakorlati feladatokkal, oktatási segédeszközökkel is gazdagítjuk őket. Olyanokkal, amelyeket akár már másnap, tanítványaikkal együtt kipróbálhatnak, hasznosíthatnak.

Azok a felvidéki iskolák, amelyek a továbbiakban élnek ezzel a lehetőséggel, a minőségi oktatás felé mozdulnak el.

Nem célunk vetélkedni a szakmai szervezetekkel, ehelyett a munkájukat igyekszünk kiegészíteni azért is, mert a szakmai képzéseken a közoktatási hálózat legveszélyeztetettebb elemének számító középiskolai pedagógusok általában kisebb létszámban vesznek részt, mint alapiskolai kollégáik. A CEF-fel együtt segíteni akarjuk őket – fogalmazott.           

A szimpóziumon Varga László, a Soproni Egyetem dékánja, Szarka Katalin, a Selye János Egyetem dékánhelyettese, Karel Lemfeld, a prágai PORG Gimnázium igazgatója adott elő. A rendezvényen Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos elnöke és Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója is jelen volt. 

A házigazda Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója az intézmény tanári kara és diáksága nevében megköszönte a lehetőséget, amellyel több kollégája élt. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a módszertani programban való részvételük elősegíti az iskolájukban folyó oktató-nevelő munka színvonalának további emelését, „mert változó világunkban szükség van a folyamatos megújulásra”. Végül álljon itt Varga László üzenet értékű mondata: „A pedagógusok mindig tartsák kritika alatt a saját munkájukat, s ügyeljenek arra, hogy a munkájukhoz mindig legyen elég tér és idő, mert a 21. században ezekből van a legkevesebb...!” 

Megjelent a Magyar7 2022/43. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.