2023. április 20., 14:39

Először rendezik meg a Felvidéken az Országos Tudományos Diákköri Konferenciát - VIDEÓKKAL

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Közgazdaságtudományi Szekcióját első ízben rendezik meg határon túlon, mégpedig a Felvidéken. A rendező intézmény a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Kara. 

Az OTDK megnyitója a Selye János Egyetemen
Az OTDK Közgazdaságtudományi szekciójának megnyitója a Selye János Egyetemen
Fotó: Tóth Tünde
Az OTDK Közgazdaságtudományi Szekciója mind közül a legnépesebb, ez azt jelenti, hogy Komáromban, az erődök városában az elkövetkező három napban ötven kategóriában 648 tudományos pályamunka kerül meghallgatásra és elbírálásra harmincöt beküldő intézményből. 

Az április 20-tól 22-ig tartó konferencia ünnepélyes megnyitója a Szózat eléneklésével kezdődött, ezek után a pulpituson helyet foglaló személyek mondták el köszöntőiket. 

Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke elmondta, az OTDK a legnagyobb egybefüggő tudományos rendezvény a Kárpát-medencében. Az egész térség felsőoktatási rendszerének kialakulása óta pedig egységes magyar tudományos térként tekinthető a Kárpát-medence. Kitűnni pedig egy ilyen közegből nagy dicsőség. 

Videó:  ma7

Juhász György, a Selye János Egyetem rektora köszöntőjében röviden bemutatta az intézmény működését, kiemelte, hogy ez az egyetlen olyan teljes szervezettségű felsőoktatási intézmény Szlovákiában, amely magyar nyelven kínálja az oktatást és ügyintézést is. Elmondta, nagy hangsúlyt fektetnek a külkapcsolatokra is, a magyarországi egyetemeken kívül egyéb határon túli magyar, vagy épp cseh és lengyel oktatási intézményekkel is gyümölcsöző kapcsolatokat ápol az egyetem, s felhívta a figyelmet a diákok közti kapcsolatépítés fontosságára is. 

Videó:  ma7

Keszegh Béla, Komárom városának polgármestere elmondta, öröm számára, hogy a város ilyen rangos eseménynek ad otthont. Utalt rá, hogy Komárom nem a tudományos élet központja, ezért van még mit tenni ez ügyben.  Ugyanakkor kiemelte, hogy most, mikor minden csatornán az infláció van terítéken, vannak olyan dolgok, amik nem inflálódnak: tudás, tehetség és kapcsolati háló, amit mindig magunkkal vihetünk, még ha kisemmiznek is minket, felvidékiként ezt mi pontosan tudjuk. Ezek azok a tulajdonságok, amiket ha összeadunk, nem duplája lesz, hanem sokszorozódik, a háló pedig átszövi életünket. 

Videó:  ma7

Bauer Dávid, a MOL Magyarország HR igazgatója és a Selye János Egyetem igazgatósági tanácsának tagja kameráink előtt elmondta, miért fontos a vállalatnak, hogy támogassa a rendezvényt. Szeretnék, ha a jövő kutatói és a tudományos élet képviselői vállalatukban is kamatoztatnák tudásukat. 

Videó:  ma7

Kocziszky György, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának egykori tagja vendégelőadásában a közgazdaságtan szerepét boncolgatta. Megfogalmazta, hogy a válság törvényszerű és mindig bekövetkező folyamat, valamint, kitért arra is, hogy az eseményen helyet foglaló jövő közgazdászainak milyen fontos szerepük lesz a mindennapi életben. 

Videó:  ma7

Az ünnepélyes megnyitót Korpás Éva előadása zárta, aki a tudománytól átitatott légkörbe csempészett egy kis művészetet is és együtt énekelték A csitári hegyek alatt című népdalt. 

A Selye János Egyetem 2020-ban nyerte el az esemény rendezői jogát, amellyel nem kis feladatot vállalt. Az intézmény azonban törekszik a tudományban való komoly szerepvállalásra, ennek bizonyítéka a Szlovák Köztársaság Oktatásügyi Minisztériumának periodikus értékelése a tudományos és kutatási eredmények terén, amelyben előkelő helyen végzett az egyetem.

A Tudományos Diákkörök Határok Nélkül programjának célja pedig, hogy szabadon áramoljék az információ, a tapasztalat és a gondolatok. Ezzel pedig, hogy Komáromban szervezték meg e szekció idei bemutatkozását, a szervezők úgy érzik, feltették a koronát az egész rendezvénysorozatra.

Mindenkinek jó szereplést, tartalmas vitákat és hasznos időtöltést kívántak. Mindeközben a különböző helyszíneken már folynak az előadások. Az eseményről hamarosan átfogó összefoglalót is láthatnak.   

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.