2023. június 8., 13:38

Vasárnaptól a hagyomány és az újdonság jegyében zajlik a magyar hét Pozsonyban

Idén kilencedik alkalommal rendezi meg június 11-e és 18-a között a pozsonyi magyar nagykövetség és a Liszt Intézet a Több mint szomszéd kulturális rendezvénysorozatot, amelynek elsődleges célja, hogy ízelítőt adjon a magyar kultúra javából. Idén a hagyomány és az újdonság jegyében zajlik a magyar hét.

több mint szomszéd
Balogh Csaba nagykövet és Venyercsan Pál intézetigazgató a Több mint szomszéd bemutató sajtórendezvényén
Fotó: Dunajszky Éva

Az is a célok közé tartozik, hogy közelebb hozza Magyarországot Szlovákiához, hiszen a magyar–szlovák évezredes együttélés számos közös kulturális pontot alakított ki a két nép között.

A sokszínű kínálattal jelentkező kulturális és szakmai programsorozat minden bizonnyal idén is jó szórakozást kínál majd mindenkinek, hiszen a szervezők ezúttal is gondosan összeválogatott programkínálattal igyekeznek közelebb hozni a magyar kultúrát nemcsak a pozsonyiakhoz és a Pozsony környékén élőkhöz, hanem az ide látogató külföldi turistákhoz is. 

– 2014 júniusában rendeztük meg először, és a célunk az volt, hogy az egész éves kulturális jelenlét mellett legyen Pozsonyban egy olyan időszak, amikor a magyar kultúra minden szinten hangsúlyosan megjelenik – fogalmazott Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete a Több mint szomszéd bemutató sajtórendezvényén. Mint mondta, az idei program követi a hagyományokat, június 11-én egy komolyzenei koncerttel indítják a magyar kulturális hetet a Ferences templomban, a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Kodály Filharmonikusok rézfúvós együttesének részvételével. A hét második felében, csütörtöktől egészen vasárnap estéig a pozsonyi Sétatéren megnyílik a hagyományos gasztronómiai és kulturális fesztivál is.

Volt értelme a koncentráltabb jelenlétnek
Van a programnak néhány új eleme is, talán az egyik érdekesség, hogy a szabadtéri fesztiválon felállítunk egy teqball-asztalt, ami egy magyar találmány, a futballon alapuló új sportág, átmenet a lábtenisz és a pingpong között

– jelentette ki Balogh Csaba hozzátéve, most ajándékoztak a jogtulajdonosok egy teqball-asztalt Pozsony városának, amelyen bemutatójátékokat fognak majd tartani. Igyekeznek a délelőttöket is vonzóvá tenni a gyerekek és a családok számára, azaz a kultúrát egy kicsit szélesebben láttatni a hagyományos értelmezésnél.

Balogh Csaba nagykövet azt is elmondta, sikeresnek tartja az elmúlt évtizedet a Több mint szomszéd szemszögéből.

– Volt értelme koncentráltabb magyar jelentétet teremteni, a szlovák közeg és a pozsonyi, illetve Pozsony környéki magyarok is megszokták már, hogy van egy hét Pozsony belvárosában, amikor a városközpont magyar szótól hangos, amikor magyar művészek lépnek itt fel és magyar gasztronómiai kínálat van.

Az, hogy már kilencedik alkalommal sikerült ezt a rendezvényt alapvetően magánszponzorok támogatásával megszervezni, azt mutatja, hogy van értelme, és vinni fogjuk tovább is

– fogalmazott a nagykövet hozzáfűzve, a rendezvény a tíz év alatt meggyökeresedett, s mivel 2014-ben ő volt az elindítója, ezért egy kicsit a saját gyerekének is tartja, de az őt követő nagykövetek is mindig odafigyeltek a megszervezésére.

több mint szomszéd
Fotó:  Dunajszky Éva
Sokszínű lesz a zenei program idén is

Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója elmondta, a programokat igyekeztek az előző évek tapasztalatai alapján összeválogatni.

– A hét első felében inkább beltéri programok, kiállítások, irodalmi programok és beltéri zenei programok várják az érdeklődőket, hétvégén viszont a már nagy hagyományokkal rendelkező kültéri fesztiválok a Sétatéren – mondta.

Mivel a szervezők idén is szerettek volna színes repertoárral kedveskedni az érdeklődőknek, ezért elsősorban olyan zenekarokat hívtak meg a rendezvényre, amelyek a zenei műfajok sokszínűségét képviselik majd. Egyebek mellett az idén tizenhét éves, Fonográf-díjas Group 'n' Swing zenekar, Magyarország első számú Swing & Boogie Showzenekarának zenéjét élvezhetjük majd. A zenekar koncertjeit kiemelkedő zenei minőség, sodró lendületű koreográfiák, felhőtlen jókedv és a közönséget magával ragadó pozitív energia fémjelzi.

De tapsolhatunk majd a Junior Prima-díjas Tárkány Művek zenekarnak is, amelynek saját szövegei népköltésekkel és magyar költők remekeivel keverednek. Tordai Zoltán zenekara pedig a hagyományos magyar nóta hangjait hozza el nekünk

– fogalmazott Venyercsan hozzátéve, bizonyára sokan örömmel fogadják majd Tóth Verát és zenekarát is. Tóth Vera már két évtizede a magyar zenei élet fénylő csillaga, és vadonatúj nagykoncertjei mindig igazi zenei csemegét jelentenek a közönségnek. Aki pedig szereti a ragtime zenét, az az 1980-ban alakult Budapesti Ragtime Band muzsikáját élvezheti majd. Koncertjükön az önfeledt szórakozást a zenekar tagjainak magas színvonalú hangszertudása, egyedi előadásmódja garantálja, a színpadi show-val fűszerezett koncertprogramjuk Európa és a világ ismert és elismert tradicionális dzsesszt játszó együttesei közé emelte őket.

– Minden évben igyekszünk egy-egy újdonságot is behozni a programba, idén például – ami korábban nem volt – cirkuszművészek is fellépnek és bemutatót tartanak a gyerekeknek. A CirKus-Kus a cirkuszművészet első pozsonyi iskolája és műhelye, amely elsősorban zsonglőrködéssel, akrobatikával és az egyensúlyozás művészetével foglalkozik.

Magyarországi kollégáikkal egy átfogó programot nyújtanak: a Firebirds Cirkuszi Társulat utcai zsonglőrmutatványokkal készül a közönség szórakoztatására

– zárta a programok ismertetését Venyercsan Pál, a Liszt Intézet igazgatója.

A sport kedvelői számára pedig egy külön meglepetés is lesz, a program során ugyanis a szervezők a színpadon belépőjegyeket sorsolnak majd ki a 2023-as budapesti Atlétikai Világbajnokságra.

Megjelent a Magyar7 2023/23. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.