2023. június 8., 09:43

Egy remek tudós, egy háborús uszító, és sok-sok szorgalmas ember – megjelent a MAGYAR7 23. száma

Színes tartalommal megjelent a Magyar7 legfrissebb száma. Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

lap
Fotó: ma7

Az ember csak ül, és töpreng, vajon mit tudnak még kitalálni Brüsszelben Magyarország lejáratására? (…) Ők, akik ötszázmillió ember feje fölött lebegve urizálnak és járnak térdig a gyanús ügyekben, úgy, hogy senkinek sem tartoznak elszámolással és felelősséggel. Mintha legalábbis félistenek lennének, akik a Parnasszuson születtek. Olyan kikezdhetetlen autoritások, akiknek mindent szabad. Hazudni, lopni, csalni, és másokat vádolni azzal, amit maguk követtek el. Csoda, hogy az ember zsebében kinyílik a bicska, ha látja őket? Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly írta a vezércikket A klub és a padlóra köpködők címmel.

lap
Fotó:  ma7

Mi jön Ódor mézeshetei után? a címe közéleti összefoglalónknak, amelyet azzal a megállapítással kezd Kolek Zsolt, hogy az előttünk álló választási kampány legfontosabb kérdése az lesz, vajon a győzteshez húzás érzése bizonyul erősebbnek, vagy – a szlovák politika történetében egyáltalán nem szokatlan módon – sok lúd ismét disznót győz.

Már-már azt gondolhatta az ellenzék vezetője, Robert Fico, hogy hátradőlhet, a hatalom az ölébe hull, ám kiderült, mégsem. Hogy miért? Olvassák el a cikket.

Ukrajna megnyeri ezt a háborút. Ha pedig mégsem, akkor jöhet a NATO-beavatkozás – ahogy azt Richard Shirreff nyugalmazott brit tábornok, a NATO korábbi európai helyettes vezérkari főnöke teljesen mellékesen, egy fél mondatban elkottyintotta. Hogy erre, néhány magyar médiumon kívül, a lőtéri kutya nem reagált, pontosan szemlélteti, Európa milyen mélyre süllyedt az őrületben. Shirreff ugyanis, félreértés ne essék, arról beszélt, ha Ukrajna nagy ellentámadása kudarcot vall, akkor a NATO-nak be kell avatkoznia Kijev oldalán… Pomichal Krisztián: Euroatlanti Woodstock

lap
Fotó:  ma7

Lapunkban beszámoltunk róla, hogy március 15-én egy felvidéki gyökerű tudós, Salma Imre vegyészprofesszor munkásságát is a legrangosabb magyarországi tudományos kitüntetéssel, a Széchenyi-díjjal ismerték el. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzorának gyermek- és diákévei Nagymegyeren teltek, így aligha meglepő, hogy meghívták egykori iskolájába is, ahol az éghajlatváltozásról tartott előadást, amelybe beleszőtte saját tudományos eredményeinek az ismertetését is.

Ezekről a kutatási eredményeiről, iskoláiról és Nagymegyerről is kérdezte a professzort Lacza Tihamér.

Az Európai Központi Bank kamatemeléseiről már többször beszámoltunk, legutóbb május elején 25 bázisponttal emelte meg a három irányadó eurókamatot. Az EKB hangsúlyozta, hogy a túl magas inflációs kilátások miatt volt szükség erre a lépésre. Az elemzők még két emelést várnak idén, amelynek köszönhetően a jelzáloghitelek éves átlagos kamatlába Szlovákiában is elérheti, vagy akár meg is haladhatja az 5 százalékot. Ez a legalacsonyabb áron elérhető kamatokat jelenti majd, természetesen a fogyasztói hitelek esetében ennél magasabb éves költségekkel kell majd számolni. Rajkovics Péter: Az elérhetetlen hitelek valósága.

lap
Fotó:  ma7

 

Somogyi Szilárd a Most–Híd 2023 megalakulásának körülményeiről írt cikket. Azzal kezdi, hogy ez év júniusára már négy különböző képződmény viseli a Most–Híd nevet, így elmondható, hogy a választók e téren szinte tökéletes megtévesztésnek lehetnek az elszenvedői. Ehhez az egykori kormányfő, Mikuláš Dzurinda pártja is hozzájárult azzal, hogy a nevébe illesztette ezt a megnevezést.

"Az a magyar, amit mi teszünk kőről kőre..." Százhárom éve, hogy pecsét került a trianoni békediktátumra, amely az akkori Magyarország megcsonkítását rendelte el. A pecsét tintája azóta sem száradt be, mély sebet karcolva folydogál a magyar szívben több mint egy évszázada, sőt minden év június 4-én felsajdul. Tóth Tünde a nemzeti összetartozás napjának éberhardi megemlékezéséről írt.

A Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. december 14-én nyílt, és idén augusztus 20-áig látogatható a Magyar EXPO sikerek elnevezésű kiállítás. A 170 év 32 világkiállításának magyar sikereit felvonultató összművészeti kiállítás egyedülálló, amelyen a képző- és iparművészet mellett megjelenik az építészet, a tudomány- és technikatörténet, a kézműipar, a kereskedelem, az élelmiszeripar és a vendéglátás is.

Zsebik Ildikó segítségével önök is betekinthetnek a tárlatba, s hátha kedvet kapnak hozzá - Magyar EXPO sikerek 1851–2021.

Tavaly ősszel, nyolcvanadik életévében érte a halál Budapesten a Nemzet Művészét, a Kossuth- és Liszt-díjas világhírű, roma származású zongoraművészt és zeneszerzőt, Szakcsi Lakatos Bélát, akit elsősorban a magyar dzsessz egyik legmeghatározóbb egyéniségeként tisztelhetünk. Az utókor szerencséje, hogy Szakcsi halála előtt még befejezhette élete főművét, A Tudás Fája című nagyszabású, 116 perces misztériumjátékot. A műről és a remek muzsikusról szól Horkay Tamás írása.

A tiencsini vámigazgatóság magyar főnöke Faragó Ödön volt, aki a fiumeit tengerészeti akadémián tanult és példátlanul sikeres pályafutását Kínában fejezte be. Róla szól Lacza Tihamér Leporolt históriák rovatának új cikke.

A „márványarcú” kultuszminiszter: Berzeviczy Albert. Múltunk rovatunkban Gali Máté írásából megtudjuk, hogy amíg lélegzett, a magyar kultúra fáradhatatlan munkása volt, hiszen a jelenlévők szerint még halálos ágyánál, elcsukló sóhajai között is az alábbiak voltak az utolsó szavai: „magyar… kultúra… tudomány… győzelme… magyar…”.
lap
Fotó:  ma7

A Tájaink rovat első cikkét Agócs Szvorák Emese írta, aki gazdáknál érdeklődött a helyzetükről. Riportjának sokatmondó címe: Van-e jövője a mezőgazdaságnak Szlovákiában? Fagykárok, aszály, növekvő energiaárak, adminisztrációs terhek, egyre nagyobb elvárások – hogy csak néhányat említsünk a gazdákat sújtó problémák közül. A mezőgazdaság, és benne a gazdák folyamatosan küzdenek az időjárás viszontagságaival, de ha ez nem lenne elég, az állam és az Európai Unió olyan feltételeket támaszt velük szemben, amelyek lassan teljesíthetetlenek. Felmerül tehát a kérdés: megéri?

Mérföldkőhöz érkezett a gombaszögi és szilvásváradi műemlékek felújításának közös projektje. A határon átnyúló együttműködés keretében Gombaszögön megújult az Andrássy-kúria, amely múzeum lesz, illetve az intézőlak, amelyben kávézó működik majd, írja Fábián Gergely.

Idén kilencedik alkalommal rendezi meg június 11-e és 18-a között a pozsonyi magyar nagykövetség és a Liszt Intézet a Több mint szomszéd kulturális rendezvénysorozatot, amelynek elsődleges célja, hogy ízelítőt adjon a magyar kultúra javából. Idén a hagyomány és az újdonság jegyében zajlik a magyar hét, olvasható Dunajszky Éva előzetesében.

Miután sikeresen leérettségizett a komáromi Selye János Gimnázium 119 végzős diákja, június elsején az intézmény aulájában került sor az érettségi vizsgák hagyományos záróünnepségére, amelyen a kedvcsináló útravalónak szánt, 200 eurós szerencsepénz is gazdára talált. Nagy-Miskó Ildikó: Volt mit ünnepelniük a selyés végzősöknek.

2023. május 31-én névadója születésének 100. évfordulóján nagyszabású emlékünnepséget szervezett a pelsőci Dénes György Alapiskola. A jubileum kapcsán arra is gondoltak, hogy ne csak a pelsőci, hanem az összes felvidéki magyar iskola megemlékezzen a költőről. Ezért a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének segítségével már januárban meghirdették a versillusztrációs, illetve a vers- és prózaíró versenyt. Több mint 350 szebbnél szebb illusztráció érkezett a pelsőci iskola címére, valamint 41 írás.

Lacza Gergely foglalta össze a gazdag programot Gömör csöndes lírikusára emlékeztek Pelsőcön címmel.

Május végén zárult a nagykövesdi várrom régészeti kutatása. A több száz éves vár történetében első ízben került sor feltáró jellegű munkákra. A régészek szerint ritkaságszámba megy, különösen várromok esetében, ha eredeti állapotában maradt, a feltárás idejéig soha, senki által meg nem bolygatott területen dolgozhatnak. A vár – és titkai címmel írt összefoglalót az eddigi eredményekről Molnár Gabriella.

Közéleti fórum és könnyűzene is volt az idei JúniusFeszten, írja Virsinszky Tamás. A már hagyományosnak mondható családi nap programjai és a könnyűzenei koncertek mellett egy újabb programponttal bővült a rimaszombati JúniusFeszt kínálata. A helyi amfiteátrumban megtartott fesztivál ezúttal egy közéleti kerekasztal-beszélgetésnek is teret adott.

A kamocsai önkormányzat mellett működő sportért, kultúráért és ifjúságért felelős bizottság kezdeményezésére a község beadott egy pályázatot a Szlovák Gázművek Alapítványhoz „Sportolj te is” címmel. A cél, hogy középtávon és hosszú távon színesítsék a falu sportéletét, segítsék a sportolni vágyókat a számukra megfelelő sport megtalálásában, valamint, hogy a környékbeli klubokkal kapcsolatot létesítsenek, számol be a kezdeményezésről Bokor Klára.

Zselízen az éjszakai közvilágítás ideiglenes szüneteltetése után módosítottak a rendszeren, s mostantól a lámpák fényerejét korlátozzák ahelyett, hogy teljesen lekapcsolnák a világítást, írja tudósításában Kaszmán Zoltán.

A kora nyár vitathatatlanul legpompásabb csemegéjének számít az illatos, vérpiros, napfény érlelte eper. A Szedd magad eperföldek a régi világok hangulatát idézik, rengetegen indulnak epret bengészni, bengézni, böngészni, vagy mezgerelni…

Évekkel ezelőtt fedeztem fel a nyári szezon nyitásának egyik legjobb szórakozását a nemeskajali Szedd magad eperföldön, olvasható Szomolai Andrea beszámolójában.

A semleges színek ugyan semlegesek, de nem unalmasak, ellenkezőleg, tökéletes és csendes háttérszínek. Szinte visszahúzódnak a szobák és terek hátterébe, még akkor is, ha falakon vagy nagyobb bútorokon jelennek meg. Egyensúlyt és nyugalmat teremtenek a térben, felemelik és kiegészítik a többi színt. Helyet biztosítanak számukra, nem versenyeznek velük, nem „harcolnak” a térért. Lakberendezőnk, Bazsó Krisztina ezúttal a semleges színeket veszi sorra.

lap
Fotó:  ma7
Szászország fővárosába, Drezdába kalauzolja el olvasóinkat Csermák Judit. Az Elba folyó két partján elterülő Drezda kincsei sok látogatót vonzanak. Erős Ágost szász választófejedelem, lengyel király és fia alapozták meg a városnak a kultúrtörténetben elfoglalt helyét.

Az Íz-lelőben Vass Laura receptjeit találják, mégpedig a gazdag sóskaleves és rebarbarás-epres pite elkészítésének a leírását.

Vas Gyula a SsangYong Korando 1.5 T-GDI Style+: Gazdagon felszerelt alapmodelljét tesztelte.

A kemény munkában, a rendben és a fegyelemben hiszek, vallja a HC DAC vezetőedzője, Debre Viktor. Igaza lehet hiszen történelemi sikerekkel zárta az elmúlt idényt a dunaszerdahelyi női kézilabda: a cseh–szlovák MOL Liga mellett a klub első szlovák bajnoki címét is megszerezte.
lap
Fotó:  ma7

Sevilla FC, hetedszer. Ezúttal az AS Roma volt az ellenfél, és az olaszok ugyanúgy jártak, mint a többiek. Az Európa-liga 2022–2023-as idényének győztese a Sevilla lett, miután a budapesti Puskás Arénában 1–1-es döntetlent követően, tizenegyes- párbajban 4–1-re felülmúlta a Rómát. Kik voltak ott a stadionban, milyen volt a meccs visszhangja? Erről ír Rajkovics György.

MAGYAR7 21. számának hátlapján az összetartozás lúcsi emlékműve, a két erős kéz tartotta Szent Korona stilizált változata, Mag Gyula szobrászművész alkotása látható. Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és részletes műsort is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.