2023. szeptember 13., 13:02

Új élet költözik a Zoltán-kertbe

Tornalja önkormányzata augusztusban megkezdte a Zoltán-kert felújítását. Az egykor szebb napokat látott városi park revitalizációja pályázati forrásokból valósulhat meg.

tornalja
Galéria
+5 kép a galériában
A Zoltán-kert felújítása
Fotó: Virsinszky Tamás

Az önkormányzat sikeresen pályázott a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség vidékfejlesztési programjának felhívására, amelynek részeként a Dél-Gömöri Területfejlesztési Terv keretében több mint 66 ezer eurós támogatást kapott a park revitalizálására és tanösvények kiépítésére. A támogatáshoz mintegy kétezer euró önrésszel járulnak hozzá, s a pénzügyi csomagból elsősorban a járdák felújítása, a pergolákkal ellátott pihenők kiépítése és az oktatótáblák kihelyezése valósul meg.

A közterület felújításával és átalakításával szeretné a városvezetés elérni, hogy a terület vonzóbbá váljon az emberek számára. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a város e részén régóta nem valósult meg semmilyen beruházás és infrastrukturális fejlesztés. Ez pedig azt eredményezte, hogy a park elhagyatottá vált, a lakosok ritkábban látogattak el ide.
tornalja
Zoltán-kert, szikla
Fotó:  Virsinszky Tamás

 

Kiváló pihenőhely

Győrfi Erika polgármester elmondta, hogy a Zoltán-kert kiválóan alkalmas a kikapcsolódásra, pihenésre és a találkozásokra, kevés hasonlóan nyugodt helyszín van Tornalján. Ráadásul a parkon keresztül vezet az egyik útvonal a Csevice-forráshoz, amely szabadon látogatható, és nagyon közkedvelt nemcsak a város lakossága, hanem a környékbeliek és a távolabbról érkezők körében is. Sokan járnak ide az ásványi anyagokban gazdag szénsavas savanyúvíz miatt.

A Zoltán-kertben régebben szabadtéri színpad, amfiteátrum is működött, amely gyakori helyszíne volt a koncerteknek, valamint különböző kulturális és közösségi rendezvényeknek. A szabadtéri mozi pedig nyári filmvetítéseknek adott otthont – idézte fel Győrfi Erika polgármester, megjegyezve, hogy volt olyan alkalom, amikor egyszerre több mint ezer látogatója volt a parknak.

A történelmi szempontból is fontos kert korábban a Tornallyay család tulajdonában állt. Megnevezését is az utolsó tulajdonos, Tornallyay Zoltán (1882–1946) építészmérnök után kapta. A parkban több érdekes objektum is található, itt magasodik az a hatalmas mészkőszikla, amelyen a városnak nevet adó középkori őrtorony állt. A sziklaszirten volt egykoron a Tornallyay család ősének, Boluknak a vára. Különösen értékesek még a platánfák, amelyek közül némely több mint 300 éves. A fák fajtáját, átmérőjét, magasságát és latin nevét is feltüntetik majd az ismertetőtáblákon.

A munkálatok már augusztus első felében megkezdődtek, és hat hónapon belül kell befejeződniük, de a kivitelező szerint akár év végére is készen lehetnek.

A városvezetés a mostani fejlesztést követően az amfiteátrumot is szeretné felújítatni a következő körben, hogy az ismét színvonalas rendezvények otthonául szolgálhasson.

A strandfürdő is megújul

Mindezzel párhuzamosan zajlik a négy éve bezárt tornaljai strandfürdő felújítása is. A város a Gömör (Gemer) regionális turisztikai szervezet fejlesztési tervének köszönhetően anyagi támogatáshoz jutott, melyet a Tengerszem strandfürdő bejáratának felújítására fordít. A rekonstrukció keretében az úszómedencéket felújítják, valamint a természetes medence környéke is megszépül.

A 260 ezer euró értékű beruházást a nagybalogi Banet Kft. cég végzi. A munkálatok kilenc hónapot vesznek igénybe, így a tervek szerint a fürdő a jövő nyári szezonra újra megnyílhat.

Megjelent a Magyar7 2023/36. számában.

tornaljai-strandfurdo-felujitasa
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.