2022. augusztus 18., 11:26

Tisztelgés a 125 éve született Fábry Zoltán előtt

A stószi remete születésének 125. évfordulója előtt tisztelegve az idén a megszokottnál korábban rendezték meg a Fábry Zoltán Közéleti és Irodalmi Napokat Szepsiben, illetve Stószon. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kiemelte, közösségeink feladata, hogy – Fábry szavaival élve – felépítsék magyarságunkat, emberségünket, világunkat.

fábry
Galéria
+1 kép a galériában
Szili Katalin és Máté László Fábry leveleivel
Fotó: Fábián Gergely

Fábry Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából Vox Humana címmel kiállítás nyílt, majd konferenciát tartottak, melyen Máté László Fábry hagyatékáról értekezett. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott A stószi remete és a nemzet címmel tartott előadást, Bukovszky László nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos a 2021-es népszámlálásról, Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese a Kárpát-medencei magyarság jövőképéről beszélt. Ezt követően a résztvevők megkoszorúzták Fábry Zoltán szepsi mellszobrát, majd Stószon emlékeztek meg és tisztelegtek Fábry Zoltán munkássága előtt. A rendezvény második napján az érdeklődők autóbuszos honismereti sétát tehettek a történelmi Sárosban és Szepességben.

A szervezők nevében Köteles László, a Csemadok országos alelnöke köszöntötte a résztvevőket, s úgy fogalmazott, az antifasiszta író, publicista, kritikus, közéleti személyiség, Fábry Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepség lehetőséget ad arra, hogy szellemi hagyatékhoz kötődve közösen gondolkodjunk, megfogalmazzunk bizonyos gondolatokat vagy elvárásokat.

Mint mondta, gyakran von párhuzamot Fábry Zoltán és gróf Esterházy János között, akik a barikád két oldalán állva megmutatták, hogyan lehet emberileg tisztességesnek maradni, és a mai napig példát mutatnak számunkra.

fábry
Fábry-napok
Fotó:  Fábián Gergely
Gyarapodó hagyaték

Máté László emlékeztetett, az elmúlt 50 évben nem tudtunk mit kezdeni Fábry Zoltán hagyatékával. Az előző rendszerben az ideológiai megkötések miatt, jelenleg pedig a különböző támadások és félreértelmezések miatt, ugyanis a ‘90-es évektől kezdődően a szerzők nem nagyon ismerték a Fábry-életművet, nem ismerték azt a miliőt, ahol ez született, sem az üzenetét, amely ma is aktuális. Felidézte hagyatéka megőrzésének mérföldköveit, kiemelve egyebek mellett a Fábry-napokat, a stószi emlékházat, kapcsolatát a magyar közösségekhez az anyaországban és annak határain túl, európai-ságát. Az utóbbi kapcsán megjegyezte, erről kevés szó esik.

Abban az időszakban, amikor a világ két részre volt osztva, a szocializmusban, európaiságról beszélni nem lehetett, Fábry Zoltán viszont nagyon sokszor azt hangoztatta, hogy egy nagyobb közösségben, az európai nagyobb közösségben majd megoldódnak a mi problémáink is.

Utólagosan nagy csalódás, hogy az Európai Unió mindenfajta kisebbségekkel foglalkozik, csak éppen a őshonos kisebbségekkel nem.

Hangsúlyozta, Fábry emlékét intézményes szinten kellene őrizni, kapcsolatot tartva és együttműködve a tudományos intézetekkel, a stószi emlékházat pedig jobban be kellene kapcsolni a kulturális turizmusba. Előadása végén Máté László egy meglepetéssel is szolgált: átadta Fábry Zoltán 270 levelét, amelyeket Arató Máriának írt 1956 és 1970 között, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a hagyaték tovább gyarapodik majd, hisz sok levél van még magánkézben.

Sorsközösségben

Szili Katalin elmondta, arra próbálja keresni a választ napjainkban, a 21. században, hogy van-e aktualitása Fábry Zoltánnak, miben fogalmazható meg az ő gondolatainak eredetisége, van-e feladata ma az értelmiségnek, s ha igen, mi az.

Hangsúlyozta, Fábry legszebb gondolatai a békéről és a szabadságról szólnak, s a Vox humanának napjainkban is van értelme, hisz ahogy ő fogalmaz, a sovinizmus ellenszere csak a humanizmus lehet, az embertől emberig terjedő szolidaritás és becsületesség.

Kiemelte, Fábry szavaival „magyarságunkat, emberségünket, világunkat magunkban kell felépíteni”, ez pedig nemcsak az egyének, hanem a magyar közösségek feladata is. Most, a 21. század elején az a kérdés, van-e erő és elszántság bennünk, hogy ezt a közös világot felépítsük.

Fábry rámutat, egyformák vagyunk, a sorsunk is egy és ugyanaz itt, a Kárpát-medencében.

Ebből fakad az is, ami a mai üzenetét jelentheti: ezt a közös sorsot csak együtt tudjuk megélni, megépíteni, mégpedig azzal a megbékéléssel, ami az egyének és a közösségek egyenjogúságán alapszik, egymás identitásának tiszteletével, aminek abban kell megnyilvánulnia, hogy mindenki megélhesse saját identitását, nyelvét, kultúráját, hagyományait – fogalmazott a miniszterelnöki megbízott.

Mint mondta, Fábry szerint egy társadalom tükörképe, hogy kisebbségeivel, kisebbségével szemben milyen magatartást tanúsít, aki pedig ezt a tükröt félreteszi, önmagát ítéli el. Számunkra pedig felmerül a kérdés, e tükörkép, illetve a stószi intelmek alapján mi a teendőnk a jövőben, mi a felelősségünk, mit fogunk továbbadni a gyerekeinknek.

– Tennünk kell azért, hogy a Kárpát-medencében olyan megbékélés szülessen, ahol mindenkiben megvan az a belátás és felismerés, hogy sorsközösségben vagyunk, hogy ebben az Európában, ebben a globális világban csak úgy fogunk tudni gyarapodni, boldogulni és mindannyian együtt élni, ha meg tudjuk találni az egymás tiszteletén és a szolidaritáson alapuló együttműködést. Ebben az anyaországon kívül élő közösségeinknek óriási szerepük van – hangsúlyozta Szili Katalin.

Megjelent a Magyar7 2022/33. számában.

szli katalin
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.