2022. augusztus 17., 10:24

Vége van a négyeskoalíciónak, illetve merre kacsintgatnak a tagjai? – megjelent a Magyar7 33. száma

Már jelzője sincs annak, amit Igor Matovič és Richard Sulík júniustól művel, a sokadik kormányválságot generálva, miközben az ország soha nem tapasztalt válságspirálba kerül, amely számtalan emberi sorsot is újraír. Az azonban biztosnak tűnik, hogy a négyeskoalíciónak vége, csak az a kérdés, a hárompárti kormány képes-e magát átmenteni, írja Végjáték című vezércikkében Molnár Judit főszerkesztő.

lapajánló, aug.17.

A témát némileg folytatva írja Közélet rovatunkban Kocur László, hogy az eresztékeiben recsegő rendszerből többen próbálnak valamilyen módon kimenekülni, vagy legalább kifelé kommunikálni. Egyikük Jaroslav Naď védelmi miniszter, aki a politikában szokatlan őszinteséggel szólt arról, mennyire elege van már az egészből. „Naď nyilatkozatával a lassan „párttalanná” váló Veronika Remišová is egyetért, aki a nyomokban még létező Za ľudí párt elnöke. És hát Lucia Ďuriš Nicholsonová, az SaS farvizén elhajózott európai parlamenti képviselő pedig új politikai alakulatot „gründolna”, melynek élén Ivan Korčokot látná szívesen, de akadna benne hely Mikuláš Dzurindának és Ivan Miklošnak is.

lapajánló, aug.17.

 

Meddig lesznek még háborús bűnösök az orosz sportolók, kérdezi külpolitikai jegyzetében Rajkovics Péter, aki szerint a nagy szavak és a nyugati felhőkarcolók légkondicionált irodáiban született szlogenek ellenére a sport továbbra is megkülönböztet, valamint politikai ideológiák mellett foglal állást.

Így volt ez a két háború között is, hiszen 1936-ban Adolf Hitler mosolyogva használhatta a saját céljaira az olimpiát, de nem volt ez másként Moszkvában vagy Los Angelesben sem, ahonnan egyik vagy másik világhatalom és a hozzájuk közel álló országok sportolói hiányoztak.

lapajánló, aug.17.

Tárnok Balázs jogásszal készült lapunk 34. számának interjúja, amelyben állítja, karakteresebben kell fogalmazniuk a kisebbségi jogvédőknek, sőt szerinte egyenesen meg kell kongatni a vészharangot! „A kisebbségi jogok szószólóinak sokkal aktívabban kellene fellépniük a nemzetközi fórumokon, hogy megértessék, miért probléma, ha a kisebbségi kérdés az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt újra démonizálódik” – állítja. Tárnok Balázzsal Kolek Zsolt beszélgetett.

lapajánló, aug.17.

Térségünk országaiban eddig is jelentős problémát jelentett a lakossági megtakarítások alacsony szintje, de a mostani inflációt látva jogosan vetődik fel a kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán takarékoskodni? A pénz értéke csökken, az ingatlanok értéke növekedik, a befektetési alapok viszont kevesebb nyereséget ígérnek, legalábbis rövid távon. Az átlagos állampolgár számára ebben a helyzetben vélhetően az a legbiztonságosabb magatartás, ha ingatlanban tartja vagyonát, vagyis nem most gondolkodik értékesítésben vagy költözésben, írja Piac rovatunkban Rajkovics Péter.

lapajánló, aug.17.

Áramlopás kontinentális méretekben, avagy mi történik a zaporizzsjai atomerőművel? Miután továbbra is lövik Európa legnagyobb atomerőművét.

Február végén már orosz zászló lengett az atomerőmű adminisztratív központjának tetején. A reaktorok kezelését ugyan azonnal az orosz Roszatom vette át, az ukrán személyzet maradt, jelen pillanatban is ukrán szakembergárda kezeli az erőművet, mintegy 500 orosz katona felügyelete alatt. További részletekről olvashatnak Pomichal Krisztián cikkében a Héttérben.

lapajánló, aug.17.

 

Jakab Elemér csak jó híreket szeretne olvasni magáról, állapította meg Somogyi Szilárd, akit feljelentett a politikus. Most arra kéri a pozsonyi bíróságot, adjon neki egy papírt arról, hogy Somogyi Szilárd róla csak jó híreket és történeteket közölhessen róla, olvasható Fókusz rovatunkban, amelyben munkatársunk beszámol pere következő fordulójáról, illetve közli a rendőrség és a jogász véleményét is.

Tikkasztó hőség van. Amikor elindultam otthonról, a hőmérő 32 fokot mutatott. A terepjáró hatalmas porfelhőt kavar a dűlőúton. Az ülés mögött lapát, kefe, seprű zörög, a csomagtartóból a ballonokba engedett száz liter víz ütemes lötyögése hallatszik.

lapajánló, aug.17.

A vadállomány itatásáról a vadásztörvény rendelkezik. És mi tesz a felelős vadász? A kérdésre Sánta Norbert válaszol.

A Liget Budapest Projekt keretében az egykori Felvonulási tér helyén épült meg, és idén május 22-én adták át a budapesti Néprajzi Múzeum új épületét. Tervezője Ferencz Marcel Ybl- és Pro architectura-díjas építész. A különlegesen szép és érdekes épületben Zsebik Ildikó kalauzolja el olvasóinkat.

lapajánló, aug.17.

Ki volt az a New York-i Mariska, aki hamisítatlan székely töltött káposztát főzött Hunyady Sándor írónak? Megtudhatják a Leporolt históriák legújabb fejezetéből, Lacza Tihamér tollából.

Az ukrajnai nemzeti közösségek (köztük az egy ezredéve Kárpátalján élő magyarság) nyelvi jogait most úgy akarják bővíteni, hogy bizonyos állami hivatalokban kötelezővé tennék az angol nyelv ismeretét és használatát. Vágni kell az angolt például a közigazgatási hivatalok vezetőinek, katonatiszteknek, a rendőrség közép- és felső vezetőinek, a felsőoktatási intézmények tudományos és pedagógiai munkatársainak. Miközben az őshonos kisebbségek nyelvhasználatát korlátozzák… Az ukrán modell a címe Kövesdi Károly jegyzetének.

Szent István ünnepe a legrégibb nemzeti ünnepek közé tartozik, hisz az egyház Szent László I. törvénykönyve alapján 1092-től ünnepei közé sorolta első királyunk szentté avatásának napját. Az egyetemes egyház azonban XI. Ince pápa 1686-os rendelete alapján szeptember 2-ra, Buda töröktől való visszafoglalásának napjára tette ünnepét. 1771-ben Mária Terézia rendelte el, hogy augusztus 20-a nemzeti ünnep legyen. 1092-től azonban augusztus 15-e, Nagyboldogasszony napja helyett augusztus 20-a lett az országos törvénynap, tehát világi ünnep is. István ünneplése kezdettől fogva kettős jellegű: a hit szentjét és az államfőt is ünneplik személyében. A ma emberének tudatában is szinte elválaszthatatlanul összeforr ez a kettősség. Múltunk rovatunkban Szent István ünnepén – az államalapításról címmel olvasható Kovács László írása.

lapajánló, aug.17.

Úttalan utakon közlekednek az autósok Bátka és Füge között. Komoly fejtörést okozhat néhány gömöri község életében egy, a napokban megkezdődött útfelújítás, amelynek következtében a Rimaszombat és Tornalja közötti teljes közúti forgalmat a falvakon átvezető harmadosztályú utakra terelték.

Azoknak, akik ezen az útvonalon közlekednek nagyjából 30 kilométeres kerülővel és átlagban fél órával hosszabb menetidővel kell számolniuk.

lapajánló, aug.17.

A munkálatok ideje alatt a forgalmat Bátkából Nemesradnót és Rimaszécs felé terelik majd Csíz, Abafalva, Sajószentkirály Sajórecske és Kövecses érintésével kell kitérniük a Tornalján keresztül Rozsnyóra vagy Kassára tartó autósoknak.

Hogy miért is tiltakoznak a polgármesterek, Virsinszky Tamás írásából kiderül.

Nagy lendülettel indult, majd több hónapra megrekedt a ligetfalui villamosvonal meghosszabbítása. Matúš Vallo,

Pozsony főpolgármestere szerint az áremelkedések és az infláció okozták az építkezés leállását.

A mindössze hét villamosmegállót összekötő szakasz építése azonban hamarosan folytatódhat, írja Dunajszky Éva.

2022 augusztusának első hétvégéjén – a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád János fővédnöksége mellett – immár hetedszer szervezték meg a Palóc Világtalálkozót,

története során első alkalommal a Felvidéken. Palóc Világtalálkozó – Szabadon lélegző gyökerek a címe Kaszmán Zoltán beszámolójának. A palócok földjén Felvidéket és Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét értik, ezenfelül a délvidéki, jelenleg Szerbiához tartozó Kupuszina települést, amely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.

A stószi remete születésének 125. évfordulója előtt tisztelegve az idén a megszokottnál korábban rendezték meg a Fábry Zoltán Közéleti és Irodalmi Napokat Szepsiben, illetve Stószon. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kiemelte, közösségeink feladata, hogy – Fábry szavaival élve – felépítsék magyarságunkat, emberségünket, világunkat. Tisztelgés a 125 éve született Fábry Zoltán előtt címmel foglalta össze a rendezvényen elhangzottakat Fábián Gergely.

lapajánló, aug.17.

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága huszonnegyedik alkalommal szervezte meg a Fiatal Írók Táborát az ekecsi Nagyszegpusztán, valamint az Irodalmi Karaván programot, amelynek köszönhetően összeterelte a fiatal, szárnypróbálgató írókat és a tapasztalt alkotókat. Irodalom határon innen és túl címmel olvasható Reczai Lilla beszámolója.

lapajánló, aug.17.

Van, akinek számítunk. Lapunk megjelenésekor ugyan még két hét hátra van a nyári szünidőből, mégis sok szülő összpontosít már a közelgő iskolakezdésre. Az új tanévben nagy segítség lesz a Rákóczi Szövetség által biztosított 16 iskolabusz. Erről beszélgetett nagykaposi irodájában Gabri Rudolffal, a program hazai koordinálásával megbízott Rákóczi Hálózat országos elnökével Molnár Gabriella.

Agócs Szvorák Emese – kik kapták a városi díjakat és miért, a következő cikkben egy hangulatos beszámolót olvashatnak Szomolai Andreától az alsószeli kemencék titkairól és Nagy-Miskó Ildikótól megtudjuk, miről mesél a 120 éves komáromi Víztorony. 

lapajánló, aug.17.

Zsibongott a kemping, a táborozók főztek, tisztálkodtak, szólt a zene, égett a tábortűz, s leszállt az este. A Három Folyó Fesztivál résztvevői túl vannak a harmadik napon – SUP deszkával és kajakkal eveztek a Ipoly, a Garam és a Duna vizén. Egy világbajnok kempingje Kéménden a címe Bokor Klára interjújának, amelyben Kardos Kati élvonalbeli sportoló, kétszeres világbajnok, Európa-bajnok mesél pályájáról és céljairól.

lapajánló, aug.17.

Egyre több az olyan gyermek, akinél valamilyen beszédhibát tapasztalunk. Már a szülés pillanata hatással lehet a gyermek későbbi beszédfejlődésére. A koraszülés, a szülés alkalmával fellépő sérülések során is károsodhat az agy beszédközpontja. Zupko Mária írásának címe: gyermekek érettsége logopédus szemmel.

lapajánló, aug.17.

 

A szörényi hegyektől a Tiszáig terjedő hatalmas területet Bánság néven tartja számon a geográfia, mégis gyakran halljuk a Bánát kifejezést is e vidéket illetően. Az egykori Temes, Krassó-Szörény és Torontál vármegyékben utazva gyakran tapasztaltuk, hogy a Tisza és a román–szerb határ között élő magyarok bánátinak tartják magukat, míg a Temesvár környéki magyarok bánságinak. A Hazajáró a történelmi Torontál északi részébe létogatott.

Tazsinban készült hús és egy málnás édesség szerepel az Íz-lelőben, Vas Laura receptjei. Vass Gyula a Škoda Karoq 1.5 TSI 7DSG Ambition frissített verziót tesztelte.

lapajánló, aug.17.

Szurkoló rovatunkban kézilabdával és focival foglalkozik Rajkovics György, a hátlapon a tardoskeddi Szent István-szobor látható. Lapunkban ezúttal is megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt.

lapajánló, aug.17.

Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk lapunkhoz. És ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.