2023. szeptember 16., 11:16

Szövetség: Meg kell győzni a szkeptikusokat!

Galántán, a Csemadok ház és a Pázmány Péter Alapítvány székház közös udvarán gyűltek össze a Szövetség párt képviselői, hogy családias hangulatban bemutatkozzanak a mátyusföldi közönségnek. A legjobb stratégia a választáskor az, ha a biztos szavazótábor igyekszik meggyőzni a szkeptikusokat, és a magyar párt stabilitására hívja fel a figyelmet.

Szövetség Galánta
Galántán családias hangulatban biztattak választásra a szövetségesek
Fotó: Szomolai Andrea

Egy lépéssel előrehaladt a mátyusföldi magyarság a nemzetiségi kultúra ápolásában. A galántai Csemadok székháznál Petőfi emléktáblát avattak. Az emléktábla felállítását és elkészítését a Szövetség párt politikusai is támogatták, a közeljövőben egy Kodály emlékmű is felavatásra kerül a párt és annak elnöke, Forró Krisztián jóvoltából Galántán.

Az emlékműavatást követően a Szövetség listájának jelöltjei mutatkoztak be a mátyusföldi közönség előtt. Tudják,

nem azokat az embereket kell meggyőzni, akik eljönnek az ilyen és hasonló rendezvényekre, és stabil választóknak számítanak, hanem azokat a szkeptikusokat kell jó választásra ösztönözni, akikben nem él már a szavazókedv, vagy nem bíznak a politikusok szavában.

A szövetségesek felhívták a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi szlovák kormány stábkultúrája már nem is lehetne mélyebben, célozva ezzel a napokban történt incidensekre (Igor Matovič, R. Kaliňák és Glück nyilvános csetepatéjára).

„ Ez a verekedés megmutatta a szlovák politika legalját, és tudjuk, hogy ezeknél az embereknél még mindig van lejjebb. A magyar közösség ezzel szemben az erő és a jó partnerség szimbóluma. Tisztességes, stabil kormányzás a cél” – mondta el Agócs Gergely, Nagyszombat megye képviselője, Királyrév polgármestere, aki a 13-as sorszámmal szerepel a Szövetség listáján.

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke szerint, mindenkinek el kell tudnia számolni a saját lelkiismeretével, a párt óriási felelősséggel tartozik a felvidéki magyarok iránt.

Bízik a statisztikai kutatóintézetek méréseiben, az elmúlt hetekben a Szövetséget 5 százalék felett mérték parlamentbe. Forró hozzátette, ezek a mérések nem pontosak, a tavalyi megyei választásokkor például Berényi Józsefet és Csenger Tibort is sokkal rosszabb helyre mérték a megyeelnöki posztokra, végül mindketten a második helyen végeztek, ezért is lehetnek stabil megye alelnöki posztokon a déli régiókban.

„A megyei választás óriási siker volt közösségünknek, minden esély megvan arra, hogy szeptember 30-án is egyfelé dobogjon a felvidéki választók szíve. 8,5 százalékát alkotjuk a lakosságnak, de nem dönthetünk ideológiák mentén. A családon belül is másként gondolkodik egy felelős szülő, mint egy frissen érettségizett fiatal felnőtt”

– céloz Forró azokra a kérdésekre, kivel lépne koalícióra a párt.

A központi kormány rendre megfeledkezik a déli és keleti régiókról, itt akkor történtek nagy beruházások, létesültek jó munkahelyek, amikor még az egységes MKP a parlamentben volt. Ha a felvidéki magyarság nem akarja elhanyagolni saját szülőföldjét, most nincs „mese”, vissza kell juttatni az egyetlen igazi és esélyes magyar pártot a pozsonyi törvényhozásba.

Szövetség Galánta
Galántán családias hangulatban biztattak választásra a szövetségesek
Fotó:  Szomolai Andrea

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke szerint mindennek alfája és ómegája a jó mozgósítás, szerinte az embereknek a saját régiójuk jelöltjeit kell a leginkább támogatni a 18-as listával.

Szervezzük meg magunkat, szó szerint idegesítsünk mindenkit, akik még nem lelkesek – és ne sumákoljunk, vágjuk oda az arcokba, hogy egy olyan listánk van, amely a felvidéki magyarok érdekeit képviseli”

- mondta Bárdos.

Agócs Kőrösi Ildikó, Nyitra megye képviselője, Pered nagyközség polgármestere rámutatott arra, hogy faluvezetőként, egy község lakosaiért felelős személyként az elmúlt évek egyáltalán nem voltak könnyűek.

A megyén tudnak sikereket elérni, hiszen ott jelen vannak a déli és keleti régiókért dolgozó politikusok, de az országos szintű helyzet ezen régiók szempontjából már tűrhetetlen. A fiatal politikus szerint most az a cél, hogy élhetőbb körülmények között lehessen élni a Felvidéken.

Chomča Ervin, galántai sebészorvos a kisebbségekkel való békés együttélés fontosságát hangsúlyozta, maga is vegyes házasság gyermeke, ebből a szempontból tudja, hogy a globalizációs kapcsolatokat nem lehet megállítani, de jól képviselni azokat lehetne. Szakmai tapasztalatokból azt is tudja, az egészégügy sok sebből vérzik, ezzel a témával is foglalkozni kell.

Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke a mezőgazdaság frontján harcol a felvidéki magyar gazdák érdekeiért. A kamara Pozsonytól a Bodrogközig terjed – nem lehet kizsigerelni a mezőgazdászokat, ezt kell megállítani és felelősségre vonni a rossz döntéseket hozókat.

Azt, hogy a magyar ügyeket nem lehet másra bízni, és a déli, valamint a keleti régiók most csak magukra számíthatnak Baranyai Zsolt, ügyvéd, Nyitra megye képviselője és Baros Róbert, a vágsellyei egészségügyi központ igazgatója is hangsúlyozta. Neszméri Tünde, a Csemadok országos vezetőségének tagjaként, Pozsony megye képviselőjeként arra hívta fel a figyelmet, hogy a Csemadok országos szervezete is kiáll a 18-as lista üzenetei és céljai mellett.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.