2024. április 22., 19:19

Romano Kher – új közösségi ház Csatán

2024 elejétől végre valóban méltó körülmények között fejtheti ki hiánypótló tevékenységét a csatai Romane Jile polgári társulás; megépült az új Cigány Ház, a Romano Kher.

 

Csatai közösségi ház
Fotó: Babindák Ernő felvétele

A Cigány Ház kialakítása közben felmerülő nem kis nehézségek ellenére büszkék arra, hogy végül megépült a ház. 

Rendezvényeinknek, összejöveteleinknek immár az új közösségi házunk ad otthont. Található itt egy nagyterem, két iroda, egy konyhai rész és természetesen szociális helyiségek, s a tanoda is külön teremben tud működni. Edzőtermet is kialakítottunk, amelyet előszeretettel látogatnak a helyiek"

– fogalmazta meg a polgári társulás elnöke, Babindák István. Mint mondta, ahogy eddig is, ezután is örömmel várják mindazokat, akik tisztelettel viseltetnek irántuk.

A Csatán székelő Romane Jile polgári társulás 1998 óta a község, illetve annak vonzáskörébe tartozó településeken élő cigányság és nem cigány lakosság közti tolerancia elősegítése és támogatása érdekében tevékenykedik; teszi ezt olyan környezetben, ahol a cigány, a magyar és a szlovák kultúra érinti egymást, ezért nem ritkán etnikai és nemzetiségi súrlódások is kialakulnak. A szervezet tagjai ezeknek a problémáknak a megoldását a cigány kultúra megismertetésében, ápolásában, bemutatásában, illetve a cigány fiatalok továbbtanulási esélyeinek növelésében, valamint egy információs és tanácsadó iroda működtetésében látják a szociálisan rászorultak részére. 

csatai közösségi ház
Fotó:  Babindák Ernő felvétele

A szervezet tagjai az eredményes munka érdekében tanfolyamokon, képzéseken vesznek részt. Hosszú évek óta bekapcsolódnak az európai oktatás, képzés, ifjúságügy és sport támogatására irányuló Erasmus+ nemzetközi ifjúsági csereprogramba, hogy annak keretei között közösen gondolkodjanak sok más mellett az esélyegyenlőségről, a diszkriminációmentességről, a toleranciáról, az empátiáról, a nemek közötti egyenlőség előmozdításáról, a romák és a sérülékeny csoportok társadalmi integrációjának lehetőségeiről, az egészségmegőrzésről vagy a fiatalok preventív szemléletmódjának kialakításáról.

Rendszeresen megemlékeznek a Nemzetközi Roma Világnapról, a Cigány Ifjúság és Bátorság Napjáról, az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról, vagy éppen a magyar költészet napjáról. A gyermekek részvételével farsangi és karácsonyi műsorokat adnak elő, s a környezetvédelmet előtérbe helyezve a Garam folyó térségében időről időre közös szemétszedést is szerveznek.

A Lakatos Menyhért Tanodát 2016-ban alapították. Babindák István a fiával, a tanodát igazgató Babindák Ernővel közösen főleg hátrányos helyzetű roma gyermekekkel foglalkozik. A tanulás mellett különféle zenés, játékos és sporttal kapcsolatos programokkal várják a diákokat. 

– Jó néhány olyan megmérettetés van már a hátunk mögött, amelyen kitűnő eredményeket értek el a roma gyerekek. Próbáljuk úgy tenni a dolgunkat, hogy érezzék, fontosak, s hogy jól csinálják. Lehet, hogy ez még kevés, de hiszünk benne, hogy ha mindig teszünk valamit, akkor az egyszer majd sok lesz – mondta Babindák Ernő, aki a Lakatos Menyhért által sugárzott életérzést próbálja a gyerekekben elültetni bízva abban, hogy a fiatalok nem csupán az esetleges ének- és tánctudásukra, hanem arra is büszkék lehetnek, hogy a tanulásban is eredményesek tudnak lenni. 

– Én még mindig reménykedem, s hiszek abban, hogy a cigány fiatalság a tanulás felé fogja fordítani a fejét, a nem cigányság pedig megérti a cigány népet. Ez az álmom, ebben hiszek – tette hozzá a polgári társulás elnöke.

Megjelent a Magyar7 2024/16.számában.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.