2022. szeptember 26., 08:33

Regisztráció nélkül is oltanak az omikron ellen Kassán

Az elmúlt hét vége óta már regisztráció nélkül is oltanak a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórházban a koronavírus omikron variánsa elleni vakcinával.

oltóbusz Királyhelmecen
Fotó: Molnár Gabriella

Martin Novotný, a Louis Pasteur Egyetemi Kórház (UNLP) infektológiai osztályának főorvosa arról tájékoztatott, hogy az egészségügyi minisztérium utasításai alapján kezdték meg az oltást az adaptált Pfizer/Omikron vakcinával, hogy javuljon a védekezőképesség a jelenleg domináns omikron variánssal szemben. Az egyetemi kórház egyelőre nem kapott a Spikevax-Moderna adaptált oltóanyagból.

Novotný rámutatott, az omikron variánsokat célzó vakcinát csak azok kaphatják meg, akiket korábban beoltottak az eredeti vakcinákkal.

Ez esetben tehát megerősítő, úgynevezett booster oltásról van szó, vagyis az oltás harmadik vagy negyedik adagjáról. „A vakcinákat az egészséges populáció és a veszélyeztetett csoportok egyaránt megkaphatják. Kombinálhatók a Szlovákiában alkalmazott összes korábbi koronavírus-vakcinával, a Vaxzevria (AstraZeneca), a JCOVDEN (Janssen) és Sputnik V vakcinát is beleértve - közölte.

Az adaptált oltóanyagot tehát megerősítő oltásként kaphatják a 18 évnél idősebbek, legkorábban három hónappal az előző adag beadása után. Azoknak is három hónapot kell várniuk, akik átestek a betegségen.

A kassai egyetemi kórházban 2020. december 27. óta folyamatosan oltanak a koronavírus elleni vakcinákkal. A Rastislav utcán, a régi kórházban kialakított oltóközpont munkanapokon 8.00 és 14.00 óra között tart nyitva.

Monika Krišková, az UNLP szóvivője arról tájékoztatott, az intézményben már hónapok óta 20 fő körül mozog a koronavírussal kezelt páciensek száma, többnyire idős emberekről van szó. A kórházban továbbra is tilos a látogatás.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.