2023. május 6., 17:46

Petőfi-élmény - mindenkinek

A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalomból meghirdetett emlékév keretében számos programmal emlékezik legnagyobb költőjére a magyarság az anyaországban és a határon túl. Magyarország Kassai Főkonzulátusa számára is a Petőfi-emlékév jegyében telik az idei esztendő, számos programmal és emléktábla állításával tisztelegnek a költő előtt.

Petőfi-emlékév
A Petőfi-busz Kassán
Fotó: Fábián Gergely

Hetey Ágota főkonzul elmondta, arra törekedtek, hogy a konzuli kerület lehető legnagyobb részét lefedve, minél több emberhez, minden korosztályhoz eljuttassák a Petőfi Sándorhoz kapcsolódó programokat, hogy a lehető legtöbben gazdagodhassanak igazi Petőfi-élménnyel.

Petőfi-emlékév
Hetey Ágota főkonzul a Petőfi-buszban Kassán
Fotó:  Fábián Gergely

Márciusban a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Petőfi 200 című tablókiállítását vitték el olyan helyszínekre, ahol egykor a költő is járt, Rozsnyóra, Királyhelmecre és Kassára. A kiállításmegnyitót minden helyszínen megemlékezés és kulturális műsor is kísérte. Rozsnyón verséneklő csoport adott elő megzenésített Petőfi-verseket, Királyhelmecen a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola színjátszó csoportja Petőfi-életképeket jelenített meg, illetve a helyiek is felléptek egy emlékműsorral. Kassán Tóth Péter Lóránt versvándor, a Magyar Kultúra Lovagja és Kálló Béla szabadkai Jászai Mari-díjas színművész adta elő a Szabadságharc című színpadi játékot.

Múzeumpedagógiai foglalkozások és mozgókiállítás

Áprilisban két egészen más típusú programot szervezett a főkonzulátus. Az egyik, a János vitéz (h)arcai utazó múzeumpedagógiai foglalkozás, pontosabban annak Kalandozások János vitézzel című interaktív mesefoglalkozása az alsó tagozatosokat szólította meg. Kassa környékén és a Bodrogközben összesen nyolc iskolába látogattak el.

Petőfi-emlékév
Kalandozások János vitézzel a buzitai alapiskolában
Fotó:  Fábián Gergely

– Nagyszerű volt látni a gyerekek arcán, hogy milyen óriási élmény ez számukra, úgy, hogy még nem tanultak Petőfiről. Biztosan emlékezni fognak erre, amikor először találkoznak majd vele iskolai óra keretében – mondta Hetey Ágota főkonzul hozzátéve, ezeket a foglalkozásokat az iskolai beíratás időszakára időzítették, a magyar iskolaválasztást támogatandó, hogy a szülők láthassák, milyen különleges dolgokat is tud kínálni a magyar iskola.

Petőfi-emlékév
Kalandozások János vitézzel a buzitai alapiskolában
Fotó:  Fábián Gergely

Ezzel még nem ért véget az áprilisi programok sora, ugyanis a múlt héten a Petőfi-busz, a PIM múzeumbusza várta a látogatókat az Átröpűlök hosszában hazámon című vándorkiállítással. A tárlat a Petőfi-életművet mutatja be, de interaktív formában, korosztályra való tekintet nélkül, mindenkihez szólóan. A busz a hétfői napot Kassán töltötte, ahol délelőtt diákok, délután pedig a felnőttek fedezhették fel a titkait, majd kedden az Ung-vidékre és a Bodrogközbe ment tovább, ahol nyolc településen nézhették meg az érdeklődők, végül a Kassa-környéki járásban fejezte be egyhetes körútját.

Petőfi-emlékév
Kalandozások János vitézzel a buzitai alapiskolában
Fotó:  Fábián Gergely
Új Petőfi-emléktábla Késmárkon

A következő hónapokban a már említett tablókiállítás szlovák változata mutatkozik be Eperjesen és Késmárkon. Ez nem a magyarnak a lefordított változata, hanem kifejezetten a külföldi közönségnek készül. Az első helyszínen május második felében mutatják be, az Eperjesi Kerületi Múzeumban, a Rákóczi-palotában. A rendezvényt összekötik a Petőfi Sándor, Tompa Mihály és Kerényi Frigyes költői versenyének emléket állító, 2021-ben a főkonzulátus és Eperjes városa által felújított kőobeliszk megkoszorúzásával.

Petőfi-emlékév
Kalandozások János vitézzel a buzitai alapiskolában
Fotó:  Fábián Gergely

Innen a tablókiállítás június második felében Késmárkra utazik, ahol emléktábla állításával is emlékeznek a költőre és forradalmárra. Az emléktábla annak a líceumnak a falán kap helyet, ahová egykor Petőfi is ellátogatott.

– Azon túl, hogy megőrizzük a már meglévő Petőfi-emlékhelyeket és a jelenben frissen tartjuk az emlékezetünkben Petőfit, igyekszünk a jövőre is gondolni. Készítünk egy új Petőfi-táblát, amelyet a késmárki líceum falán szeretnénk elhelyezni – mondta a főkonzul.

Petőfi-emlékév
A Petőfi-busz Kassán
Fotó:  Fábián Gergely

Hozzátette, az emléktábla ötlete helyi kezdeményezésre született meg. Ezt fontosnak nevezte, hiszen, mint mondta, ilyenkor tudunk igazi nyomokat hagyni, közös nyomokat a közös múltunkról.

Petőfi-emlékév
A Petőfi-busz Kassán
Fotó:  Fábián Gergely

– Nagyon jó érzés visszamenni Késmárkra, látni, hogy Thököly lovas szobra előtt érintetlenül ott vannak a magyar turisták által hozott piros-fehér-zöld szalagos koszorúk. A szobrot szeretik a helyiek is, akik elmondták, hogy a szoboravatás óta 25 százalékkal nőtt a városban a turisták száma. Szeretnének még hasonló, a magyarokhoz kötődő emlékhelyet kialakítani. Szerencsés egybeesés, hogy Petőfi-emlékév van, és bár csak egyetlen napra, de Petőfi megfordult Késmárkon és ellátogatott a líceumba is. Ezért megfelelő helynek gondoljuk a líceum épületét arra, hogy egy táblát helyezzünk el, amit ráadásul az épület tulajdonosa, az evangélikus egyház kezdeményezett.

Petőfi-emlékév
A Petőfi-busz Kassán
Fotó:  Fábián Gergely

Az alkalomhoz a líceum azzal is hozzájárul, hogy egy különleges kiállítást állítanak össze az ott őrzött ritka, magyar nyelvű könyvekből. Ezek egy részéből csak egyetlen darab létezik a világon. Emellett lehetővé tették esetleges másolatok készítését az Országos Széchényi Könyvtárnak.

Egyszerűen zseni volt

Hetey Ágota fontosnak nevezte Petőfi Sándor örökségének megőrzését. Mint mondta, általa szilárdabbak lehetünk nemzeti identitásunkban, az pedig, hogy az emlékév programjai a határon túlra is eljutnak, a nemzeti összetartozás érzését erősíti.

Petőfi-emlékév
A Petőfi-busz Kassán
Fotó:  Fábián Gergely

A kérdésre, hogy személy szerint van-e kedvenc költeménye Petőfi Sándortól, azt válaszolta, nem tud egyetlen egyet választani.

– Elhull a virág, eliramlik az élet – ez a világirodalom egyik legszebb sora. Mégsem mondhatom, hogy ez a legkedvesebb, hisz más verseiben is akad egy-egy olyan sor, versszak, amitől szebbet nehéz lenne írni. Úgyhogy nincs egyetlen kedvenc. Mindegyik az.  Ahogy Márai írta róla, Petőfi egyszerűen zseni volt. Jó lett volna, ha tudhatja – bízzunk benne, hogy érezte –, hogy több száz év múlva is az ő versein nőnek fel a magyar gyerekek.     

Megjelent a Magyar7 hetilap 18. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.