2023. május 4., 08:20

Mária országába látogatott a szívből jövő gesztusok pápája – megjelent a MAGYAR7 18. száma

Megjelent a Magyar7 legfrissebb száma, keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg még kedvezőbb áron.

magyar7 2023/18

Példa nélküli, hogy Ferenc pápa rövid idő alatt kétszer is meglátogasson egy országot, és bármennyire is prüszkölnek a neoliberális elitek, és gyártják a tőlük megszokott konspirációs hazugságokat, ez az apostoli látogatás több volt a hívő emberekkel, papokkal, egyházi méltóságokkal és államvezetőkkel való találkozásnál. Ez a magyarságnak szólt, amely ezer esztendeje védőbástyája a keresztény Európának. A múlt hét végén Budapest olyan volt, mint a tornádó szeme, és ez nem szorul magyarázatra. Kövesdi Károly: Mária országa és a béke

Öt hónappal az előrehozott parlamenti választások előtt érzékelhetően a jelöltállítás körüli viták kötik le a Szövetség energiáit. A pártra, ha a felmérések átlagát nézzük, ráférne az erősítés – Gyimesi érkezése, de az elhúzódó viták rombolják a bejutás esélyeit. Van-e még lehetőség egy jó kompromisszumra? Teszi fel a kérdést Közélet rovatunkban Kolek Zsolt a Magyar viták dologidőben című elemzésében.

Vége a találgatásoknak, Joe Biden hivatalosan is bejelentette, hogy indul a 2024-es amerikai elnökválasztáson.  Ez azt is jelenti, hogy a valaha élt legidősebb amerikai elnök tele van ambícióval, a megkezdett munkát pedig szívesen folytatná. Igen ám, de vajon a választók nagy része is így gondolja? Hajtman Gábor külpolitikai jegyzetének a címe: Biden elszántsága és a valóság

magyar7 2023/18

Azért élünk zajban, hogy saját magunkat ne halljuk meg, állítja legfrissebb számunk nagyinterjújában Strédl Terézia pszichológus, aki a közelmúltban megkapta a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat. „Szűkölködő ország szűkölködő emberkéi vagyunk. De azt hiszem, minden helyzetből ki lehet hozni azt a minimum jót, amire szükségünk van. A jövőtől való félelem olyan méreteket öltött, hogy a fiatalok már nem is terveznek. Inkább hagyják magukat meglepni, mert ha hosszú távon terveznének, merő szorongás lenne az életük. Egy kis tudatosság és önismeret nem ártana az életünkbe. Milyen vagyok és milyen szeretnék lenni? Aki erre a kérdésre megtalálja a választ, az már megtette az első lépést a helyes úton.” Strédl Teréziával B. Vida Júlia beszélgetett.

magyar7 2023/18

Míg a járvány idején a kormányzati intézkedések váltakozásának a gyakorisága okozott gondot, az elmúlt bő egy évben, éppen a kormányzati intézkedések elmaradása jelentette a legtöbb kihívást. Napjainkban a vállalati szektor elsősorban az energiaárak kompenzációjára kéri a kormány segítségét. Az önkormányzatok szintén igényt tartanának erre, ám a kormány éppen az ő zsebükre akarja megfinanszírozni a családsegítő programját. Az energiaárak foltozása címmel olvashatják Piac rovatunkban Rajkovics Péter cikkét.

magyar7 2023/18

Kisebbségi pártnak kisebbségi küszöböt! A címben tett kijelentésre határozott igen lehet a reakció, igaz nem nálunk. De miért is kellene csökkenteni vagy eltörölni a parlamenti küszöböt egy kisebbségi párt esetében Szlovákiában, ahol a jelenleg is hivatalosnak vehető álláspont szerint a nemzeti kisebbségek helyzetének a jogi szabályozása osztályon felüli? Azért kellene csökkenteni a bejutási küszöböt, mert így lenne igazságos és méltányos… A témával Somogyi Szilárd foglalkozott.

Udvarias gesztusnak tűnt csupán, hogy Ferenc pápa többször is elmondta, szeretne találkozni a magyarokkal. Budapesti látogatása viszont bebizonyította, joggal nevezik őt a gesztusok pápájának. Nem az üres és öncélú, hanem az őszinte, szívből jövő gesztusok pápája ő! Ferenc pápa azt mondta, élvezte magyarországi látogatását, megromlott egészsége ellenére valóban élvezte, hogy köztünk, magyarok között lehetett. A pápalátogatás eseményeit és hangulatát Pomichal Krisztián foglalta össze.

magyar7 2023/18

A legtöbb országban tavasszal és májusban ünneplik az anyák napját, többnyire a hónap első, vagy második vasárnapján, mint, Magyarországon és Szlovákiában.

Hogyan ünnepeljünk? Ezen a napon álljanak és pihenjenek meg az anyukák egy pillanatra! Ne berregjen fel reggel a kezükben a porszívó, ne egyensúlyozzanak az ablakmosásnál, aznap főzzön más valaki, mosogasson is el, szolgáljuk ki őket mi. „Hagyja a dagadt ruhát másra. Engem vigyen föl a padlásra”. Az nem biztos, hogy kibírják egész nap tétlenül, de egy próbát megér! Száraz Dénes: Édesanyám, egyetlen, drága…

A Ganevia Galéria immár több mint 20 éve fogadja be a hivatásosok mellett az amatőr alkotók műveit. A most futó M. Hajnovics, azaz Hajnovics Márta, Mozgás című tárlata a fotórealizmus műfajában született. A mozgáskultúra széles skáláját ábrázolja olajfestményein, a klasszikus táncművészettől a jógán, a salsán, hip-hopon, a baletten keresztül a néptáncig, írja Balla Rita a Galériák nehéz élete című írásában.

A múlt század első felének egyik kiemelkedő magyar vegyészprofesszora volt Varga József, aki azt kérdezte a vizsgán a diktól: „Hogyan ismeri fel a kemény vizet?” Válasz: „Kemény vízben nem habzik a szappan.” Professzor: „Nincs szappan!” Válasz: „A kemény víz lerakódást okoz a kazánban.” Professzor: „Nincs kazán!” Majd látva a hallgató zavarát, segíteni igyekezett: „Ha kemény vízzel főz, mi lesz a babbal?” A hallgató erre megmakacsolta magát: „Nincs bab!”. Lacza Tihamér: Politikusként is a tudományt szolgálta

Van az a film, amit meg kell nézni! Nem azért, hogy vitázzunk róla – bár azt is lehet, sőt szabad –, hanem azért, hogy tudjuk, kik vagyunk. Nem mások, hanem mi, magyarok. Ezért kellenek a történelmi filmek, de olyanok, amelyek a szívből és szívtől szólnak az észig és lélekig, írja Múltunk rovatunkban Petrusák János Film a szívtől az észig és lélekig – Aranybulla című cikkében.

Hogyan működik az új parkolási politika Pozsonyban? Szlovákia fővárosa az európai nagyvárosok között sokáig azon kevesek közé tartozott, amelyeknek nem volt parkolási politikája, pedig a fővárosban egyre elviselhetetlenebb volt már a helyzet. Felmérések bizonyítják, hogy a pozsonyi lakosok a parkolást tartották a város egyik legnagyobb problémájának. Most azonban sikerült kidolgozni egy rossz és nehézkes parkolási politikát, írja Dunajszky Éva.

magyar7 2023/18

A legfrissebb információk szerint hamarosan lebontják a kálnai Garam-hidat, hogy 2024-ben teljesen újjáépítsék. Erről ír Kaszmán Zoltán, majd Molnár Gabriella írását olvashatják Nagyszelmencről, amelyben helyreállt a rend, újra csendes, nyugodt falu.

Az arany- és az ezüstérem is a szőgyéni „csongrádysoké” lett az 5 határon át Kárpát-medencei vetélkedő pécsi döntőjén. Ezzel a nem mindennapi eredménnyel foglalkozik Bokor Klára. Mint írja az interaktív, többfordulós honismereti vetélkedő középpontjában a külhoni magyar értékek megismerése, megőrzése, valamint az értéktárak bővítése állt. A szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskola 8. és 9. évfolyamos tanulói kitűnőre vizsgáztak tudásból, kreativitásból, talpraesettségből és csapatmunkából.

Itt minden nap történik valami, legyen az bábelőadás, interaktív műsor, nevelő-fejlesztő mese vagy tudományos előadás. Minden héten van logopédiai kör, úszás, koordinációs mozgásfejlesztés és néptánc, ahonnan a későbbiekben egyenes út vezet a Csali Gyermek Néptáncegyütteshez. De a gyerekek már jártak a Malkia Parkban, a dénesdtorcsmisérdi almáskertben és sokat járnak a könyvtárba. A közeljövőben az egyházfai lepkekertbe látogatnak. A somorjai Kiskakas Bölcsődében és Óvodában járt Lacza Gergely.

Magyarország Kassai Főkonzulátusa számára is a Petőfi-emlékév jegyében telik az idei esztendő, számos programmal és emléktábla állításával tisztelegnek a költő előtt. Hetey Ágota főkonzul elmondta, azon túl, hogy megőrizzük a már meglévő Petőfi-emlékhelyeket és a jelenben frissen tartjuk az emlékezetünkben Petőfit, igyekszünk a jövőre is gondolni. Készítünk egy új Petőfi-táblát, amelyet a késmárki líceum falán szeretnénk elhelyezni – mondta a főkonzul. Fábián Gergely: Petőfi-élmény, mindenkinek.

Megtelt érdeklődőkkel a komáromi Kultúrpalota díszterme a 100 éves a JESZO című kiállítás április 28-i megnyitóján, ahol újabb kultúrtörténeti ismeretekkel gazdagodtunk. Időutazásunk a földszinti kiállítótérben folytatódott, ahol a Szabó Csekei Tímea művészettörténész-kurátor és munkatársai által szakmai alapossággal összeállított, augusztus 31-ig látható tárlatanyagot tekinthettük meg, írja Nagy-Miskó Ildikó 100 éves a Harmos Károly által alapított JESZO című cikkében.

A losonci múzsák és a szerelem a losonci Nógrádi Múzeum és Galériában. Egy városi kisasszony és egy szegény varróleány a két losonci múzsa, akik bevezették a költőt a szerelem magasabb szféráiba – igaz és beteljesült szerelméhez, Szendrey Júliához. Agócs Szvorák Emese írt a kiállításról.

A fehér gólya a születés és az újjászületés jelképe, vándormadár, amelynek a visszatérése egybeesik a természet ébredésével. A mátyusföldi Nádszegen tavaszünnepként tekintenek Samu és Sári hazatérésére. Pozsonyvezekényen új gólyafészket telepítettek. Szomolai Andrea: A mátyusföldi magyar gólyák

Kézzel készítve, szívvel sütve – Baretka látványpékség Rimaszombatban. A gömöri régió első kézműves péksége és kávézója tavaly év végén nyílt meg. A Baretka látványpékség indulásáról, a nyitás óta eltelt időszakról, tapasztalatokról Szabó Zoltán vállalkozóval, a pékség alapítójával beszélgetett Virsinszky Tamás.

Jó ötlet-e a bárányhimlőparti? Teszi fel a kérdés Asztalos Kele Orsolya orvos.

magyar7 2023/18

A bárányhimlőparti annyit jelent, hogy egy aktuálisan bárányhimlős gyermekhez egészségeseket visznek, hogy azok is elkapják a bárányhimlőt. Sokan azt gondolják, hogy ez helyes lépés. Még ma is él a tévhit, miszerint jobb, ha gyermekünk minél hamarabb átesik ezen a betegségen. Kétségtelen, hogy gyermekkorban kevesebb a szövődményes lefolyás. A 21. században azonban felesleges és kockázatos elszenvedni ezt a közel sem veszélytelen betegséget.

A ritkán látogatott Szászsebesbe kalauzol el bennünket a Hazajáró rovatunk, majd az Íz-lelőben megtalálják Szabó B. Csilla receptjeit: a tepsis gombás karajt és a baszk sajttortát. Vas Gyula a Škoda Octavia 2.0 TSI 4x4 Sportline autót tesztelte.

magyar7 2023/18

Az Ultrabalaton futóverseny 2023-ban immár 17. alkalommal rajtol el. hogy mekkora az érdeklődés álljon itt egy adatsor: 2022-ben a versenyen indulók száma meghaladta a 17 ezret, ami példátlan növekedésnek mondható. A verseny népszerűségét jól mutatja, hogy míg 2016-ban 54 nap alatt lett teltházas a rendezvény, 2017-ben már 54 óra alatt, 2018-ban 37 perc alatt fogytak el a rajtszámok. 2022-ben a nevezések – ez nem elütés vagy a nyomda ördöge – két perc alatt fogytak el. 

Botrányok, csalások, megvesztegetések, furcsa pénzügyi mozgások, majd fenyegetőzések, perek, pontlevonások és kizárások. Barcelona, Juventus, Manchester City, UEFA, vagyis foci, méghozzá a legmagasabb szinten. Elképzelhető, hogy egyik vagy másik klub a bűnösök között találja magát, ha rábizonyítják vélt vagy valós bűneit. Rajkovics György: A nagy klubok sem ártatlanok.

A pozsonypüspöki felújított Mária-kápolnáról ír Jégh Izabella az Önök küldték rovatunkban.

A MAGYAR7 hátlapján Hunfalvy Pál és Hunfalvy János késmárki emléktábláját találják. Lapunkban ezúttal is megtalálják a műsort és a keresztrejtvényt. Legyen a rendszeres olvasónk!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.