2022. december 6., 17:07

Otthonmaradás és közösségépítés

A legutóbbi, 2021-es népszámlálási adatok arról tanúskodnak, hogy a Lévai és a Nagykürtösi járás azok közé a régiók közé tartozik, ahonnan egyre nagyobb mértékben vándorolnak el a fiatalok. A helyi munkalehetőségek hiányában távolabbi városokban, illetve külföldön próbálnak szerencsét, és sok esetben – családot alapítva, letelepedve – ott is ragadnak.

Kokeszi

Az elvándorlás mellett azonban arra is igyekszünk rávilágítani írásunkban, hogy követendő példaként olyan fiatalok is akadnak a Garam vagy az Ipoly mentén, akik szülőfalujuk, illetve szülővárosuk ügyeit irányítva, ambiciózusan és eltökélten a saját kezükbe veszik sorsukat.

8100 fiatallal kevesebb

Míg a Lévai és a Nagykürtösi járásban a 2011-es népszámlálás adatai szerint 22 319 nulla és tizennégy év közötti lakos élt, addig a 2021-es összeírás során ugyanez már csak 20 782 fő volt. Tíz év alatt több mint 1500 tizenöt évnél fiatalabb gyermek „veszett el” a két járásban. Sokkal megdöbbentőbb egy másik adat: a két járásban tíz év alatt jelentősen, 8 105 fővel csökkent a 18–29 éves korosztály, ami azt jelenti, hogy a munkaképes fiatalok aránya 28,5%-kal lett kevesebb a két nevezett járásban.

Fiatalok a települések vezetésében

Az összképhez az is hozzátartozik, hogy olyan fiatalok is vannak, akik valóban a szívükön viselik szülőföldjük, régiójuk sorsát; olyannyira, hogy akár képviselőként, akár polgármesterként az önkormányzati munkából is részt vállalnak. Az október 29-i választások során világossá vált, hogy az elkövetkező négy esztendőben Ipolybél ügyeit településvezetőként Tenczel János fogja irányítani, míg Ipolyság városában Zachar Pál ülhet a polgármesteri székbe. Zachar a korábbi ciklusokban képviselőként is tevékenykedett; mindketten csupán 35 évesek. Farkas Attila, Érsekkéty újra megválasztott településvezetője 33 éves korától irányítja a község ügyeit. 2022 decemberétől Nyitra megye testületének is tagja lesz, de említhetnénk a Nagykürtösi járásban fekvő Gyürki új polgármester asszonyát, Zolnay Nikolát is, aki 26 éves.

A harmadik polgármesteri ciklus – 34 évesen

A még mindig igen fiatalnak számító Pixiades László immár harmadik ciklusát kezdi Kőkeszi polgármestereként. 

– Sokan kérdezték tőlem akkoriban, hogy jól átgondoltam-e ezt a lépést, hiszen többen is nagyon fiatalnak tartottak a polgármesteri pozícióhoz, de megnyugtattam mindenkit, hiszen konkrét tervekkel, célokkal és fiatalos lendülettel vágtam neki a választásoknak. Sikerült is meggyőznöm a lakosok többségét, bíztak bennem; azóta is arra törekszem, hogy ne okozzak nekik csalódást.

Elmondása szerint az jelentette számára a legnagyobb nehézséget, hogy nem tudott az összes kérésnek eleget tenni, mindenkinek megfelelni, bár mindig igyekezett olyan igazságos döntést hozni, ami a többség javát szolgálja.

– Nem volt könnyű dolgom, mivel sok célt tűztem ki magam elé, s tisztában voltam vele, hogy nem fogok unatkozni. Kellett egy kis idő, amíg belejöttem, s megtanultam, megtapasztaltam, hogyan működnek a dolgok. A körülöttem lévő, engem jó tanácsokkal és ötletekkel ellátó emberek is sokat segítettek – tette hozzá.

– Amint láttam lehetőséget a kitűzött cél elérésére, próbálkoztam – főleg pályázatok segítségével – megvalósítani a terveimet.

Pixiades László

Természetesen nem mindig sikerült minden úgy, ahogyan elterveztem, de sosem adtam fel, legközelebb is próbálkoztam.

Fejlesztések Kőkesziben

Mára már elmondhatja Pixiades László, hogy a 2014-ben tett ígéretei nagy részét sikerült megvalósítania. Az évek során sok más mellett megtörtént a községi hivatal épületének teljes felújítása, a szelektált hulladék osztályozására és tárolására alkalmas gyűjtőudvar kialakítása, egy multifunkciós sportpálya kiépítése és a közvilágítás rendszerének renoválása. Megújultak a helyi óvoda belső helyiségei, valamint a központi fűtésrendszer és a játszótér, kiépült a kultúrház előtti pihenőzóna, s beszereztek egy pótkocsival, fű-, gaz- és gallydarálóval felszerelt traktort, házi komposztálókat és szárzúzó berendezést.

Pixiades László és a BVT-STAV helyi vállalat munkájának köszönhetően a majdnem romhalmazzá vált egykori szövetkezet négyszintes épületében ma már 19 két- és háromszobás lakás van. A község az Állami Lakásfejlesztési Alap kamatmentes hiteléből finanszírozta a munkálatokat.

A polgármester tisztában van vele, hogy amíg nem lesz Dél-Szlovákiának autópálya-hálózata, addig a nagyvállalatok, a gyárak nem teremtenek munkalehetőséget a környéken.

– Addig is arra törekszünk, hogy a térség fiataljai itt, a szülőföldjükön tudjanak boldogulni. Bérlakásokat, játszótereket, multifunkciós sportpályát építettünk számukra, s prioritásaink közé tartozik a szennyvízhálózat kiépítése is; évek óta ezért dolgozunk.

Mint mondja, jelenleg azon fáradoznak, hogy a lehető legjobban jöjjenek ki az energiaválságból. Tudja, hogy nehéz időszak vár rájuk, de pozitívan néz a jövőbe. Vallja, hogy ha továbbra is megoldásokat keresnek és nem kifogásokat, akkor minden jól alakul majd…

Új polgármester Ipolypásztó élén

Riczo Dániel 19 éves korától dolgozik az ipolypásztói önkormányzati testületben. Az október végi választásokon a helyiek újra bizalmat szavaztak neki, így immár polgármesterként irányíthatja a község ügyeit.

Riczó Dániel

– Itt jártam óvodába és az általános iskolát is az akkor még működő kisiskolában kezdtem. 2013 májusában a zselízi Comenius Gimnáziumban érettségiztem. Tanulmányaimat a Szlovák Mezőgazdasági Egyetemen folytattam, majd építőipari vállalkozóként tevékenykedtem – mondta a fiatal polgármester, aki a saját bőrén is megtapasztalta, hogy az Ipoly mente olyan vidék, amely alig tudja megtartani a fiatalokat, akik inkább nagyobb városokban vagy külföldön próbálnak szerencsét, és sok esetben ott vállalnak munkát, majd letelepednek.

– Jómagam is éltem öt éven át Nyitrán; talán ez is kellett ahhoz, hogy végül a szülőfalumba térjek vissza. Hazafelé érkezve, amikor megláttam a dombtetőről a falucskámat, a szívemet megnyugtató melegség töltötte el, s éreztem, hogy itt a helyem, hogy itt kell tennem a dolgom a faluért, a közösségért.

A település vezetésében legjobban minden bizonnyal az önkormányzati képviselőként szerzett tapasztalatait fogja tudni hasznosítani.

– Az még nem körvonalazódott, hogy ezekben az években milyen lehetőségeim lesznek, azt azonban pontosan tudom, hogy kitartó munkával bármit el lehet érni. Biztos vagyok benne, hogy kis lépésekkel, odaadással és természetesen sok munkával beindulhat a falu fejlődése. Mindebben számíthatok a helyi önkormányzati képviselőkre, a térség polgármestereire és a Szövetség pártra, annak megyei képviselőire is.

Szükség is van a vidéken a tehetséges, elszánt fiatalokra, ahogy az összefogásukra is az elöregedő régiók fejlesztése érdekében. Amíg még nem késő… Egyre kevesebben ugyan, de vannak még olyan fiatalkorúak, akik a szülőföldön való boldogulás útját választották. 

Megjelent a Magyar7 2022/48.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.