2022. november 30., 14:39

Felvidékiség és a megfelelés, avagy a közös érdekek felismerése Kassán – megjelent a Magyar7 48. száma

Lapunkat megvásárolhatja a kioszkokban, a postán, vagy a Slovnaft üzemanyagtöltő állomásokon.

magyar7 48
Fotó: ma7

„Az egyik oldal a szlovákiai magyar jelző mögé bújt, mi meg a másik oldalon elkezdtük megélni a felvidékiséget. Még akkor is, ha tudtuk, hogy a déli terület a Csallóköztől a Bodrogközig soha nem volt Felvidék, az a történelmi Magyarország északi részeit fogta össze. Önmeghatározásunkért meggyőződésből érveltünk – a kifejezés mára át is ment egy jelentésváltozáson –, mert hittük, hogy a szónak identitásteremtő ereje van” – írja Molnár Judit főszerkesztő a Szimbólumok és komplexusok című vezércikkében.

Hamar kiderült, rossz előjelek ide, elhibázott szervezés oda, a Visegrádi Négyek együttműködése köszöni szépen, jól van! A nézeteltérések és érdekellentétek ugyan nem szűntek meg, de a közös dolgaink még most is fontosabbak! Ez a lényege a múlt heti V4 kassai csúcsértekezletének, amelyen minden vitás kérdést elővettek a felek. A V4 működik, mert működnie kell! címmel számolt be az elhangzottakról Pomichal Krisztián.
közélet
Fotó:  ma7

Mennyit fogyaszt egy tank? Ez a kérdés vetődött fel Haják Szabó Máriában, amikor azt olvasta, hogy az orosz–ukrán háború első 7 hónapja alatt mintegy 2000 súlyos környezeti kárt jegyeztek fel. „Milliárdokban mérhető a háború karbonlábnyoma, vagyis a talaj pusztulása és a légszennyeződés, nem beszélve az épületekben, berendezésekben okozott károkról, amelyeknek szintén vannak környezetet károsító hatásai. Most meg már a kilencedik hónapnál tartunk, és még nem látjuk a háború végét, úgyhogy ez a szám már biztos magasabb.”

Nem úgy táncolunk, ahogy a helyi kiskirályok fütyülnek, mondta a Magyar7 48. számának interjújában Fraenkel Emil orvos, a kassai kórházban működő orvosszakszervezet alapító tagja, aki már jó ideje nem csak orvosként figyeli az egészségügy, illetve az ott dolgozók helyzetét. Fraenkel doktor neve a Magyar7 olvasói előtt nem ismeretlen, hiszen nemcsak szakszervezeti vezetőként, hanem kisebbségi jogvédőként is megszólaltattuk már. Az orvossal Somogyi Szilárd beszélgetett.
interjú
Fotó:  ma7

Rajkovics Péter azt kérdezi Piac rovatunkban, hogy miután cirkusz már van, kenyér is lesz-e? Energiaigényes feladatok sokasága és drága alapanyag, ez a pékipar alapproblémája. A szlovákiai pékek már hónapok óta figyelmeztetnek, hogy a kenyér ára még az eddiginél is magasabb, akár 6-7 euró is lehet jövőre. Mindez olyan helyzetben, amikor a sütőipari termékek árszínvonalának emelkedése az egyébként is magas inflációt jócskán meghaladja, miközben az egyik alapélelmiszerről beszélünk.

háttér
Fotó:  ma7
A szlovák beteg című összefoglalójában Kolek Zsolt részletesen leírja az a Heger-kormány és az Orvosok Szakszervezeti Szövetsége (LOZ) képviselőivel folytatott egyeztetést, amely ugyan sikerrel, megállapodással ért véget, de a béremeléshez és az orvosok további hét pontjának megvalósulásához a parlamenti jóváhagyásra, illetve a költségvetés elfogadására is szükség van.

„Játsszunk el a gondolattal: bemegyek egy bankba, és felveszek egy jókora kölcsönt. Megegyezünk, ám a bank néhány nap múlva értesít, baj van a fizimiskámmal, csak akkor adja oda a pénzt, ha kockás sapkát teszek a fejemre. Kockás sapka teljesítve, megyek ismét a bankba, ahol közlik: az egyik lábamon sárga, a másikon fekete cipőt kell viselnem, hozzá szivárványos zoknit, különben fel is út, le is út. Cipőváltás megejtve, ám ekkor jön az újabb hideg zuhany: kopaszra kell nyíratni magam. Rávágom a bankra az ajtót, de a törlesztőrészletek már ketyegnek. Megyek a bíróságra, ahol a bank által érzékenyített bírók, akik a bank rokonai, természetesen nem nekem adnak igazat.” Hogy mi lesz ennek a vége, megtudhatják Kövesdi Károly Hazugságok színjátéka című jegyzetéből.

Az AquaPhone művészeti eseményt egyszeri megmozdulásnak tervezték a program megálmodói, amelyet először 2006-ban a Svájci Klub Szlovákia és a Svájci Klub Magyarország párkányi találkozója alkalmából rendeztek meg. A közönség (a nézők és a hallgatók) a Duna mindkét oldalán, Párkányban és Esztergomban felsorakozva várták, hogy a nemzetközi kortárs művészeti esemény elkezdődjön… Balla Rita írásának a címe: „Suttogó rokonok” 
múzsa
Fotó:  ma7

Búcsú egy Baráttól, Kubička Kucsera Klárától, aki november 25-én meghalt. A kiváló művészettörténésztől, számtalan monográfia írójától, kiállítások, nemzetközi szakmai események szervezőjétől Haltenberger Kinga vett búcsút. 

„Többen felvetették annak a lehetőségét, hogy a második világháború után a kettéosztott Európában (és másutt is) nem szakmai, hanem oktatáspolitikai vagy inkább ideológiai szempontok érvényesültek. „Új” világot építő szempontok, amelyek a vasfüggöny mindkét oldalán a megalapozott történelmi tudás és a keresztényég meggyengítését tűzték ki célul. Kelet-Európában a kommunizmus (A múltat végkép eltörölni!), Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a társadalmakra szabadított hedonizmus végezte a roncsoló munkát.” Fülöp Antal: Bűnhődés nélkül?

Egy különleges vasajtó vándorlásáról szól a Leporolt históriák legújabb fejezete, amelyben Lacza Tihamér a magyar Szent Korona őrzésének egyik különös részletéről ír.

Számontartottak és feledésre ítéltek (II.) Múltunk rovatunkban ezúttal a Farkasréti temetőbe kalauzolja el olvasóinkat Zsebik Ildikó. Ebben a sírkertben nyugszik a legtöbb magyar híresség, több, mint a kolozsvári Házsongárdi és a budapesti Kerepesi temetőben együttvéve. Bartók Béla, Kodály Zoltán, Csinszka, Gobbi Hilda, Latabár Kálmán, Páger Antal, Tóth Árpád, csak pár név azok közül, akik itt alusszák örök álmukat.

A legutóbbi, 2021-es népszámlálási adatok arról tanúskodnak, hogy a Lévai és a Nagykürtösi járás azok közé a régiók közé tartozik, ahonnan egyre nagyobb számban vándorolnak el a fiatalok. A helyi munkalehetőségek hiányában távolabbi városokban, illetve külföldön próbálnak szerencsét, és sok esetben – családot alapítva, letelepedve – ott is ragadnak. Otthonmaradás és közösségépítés a címe Kaszmán Zoltán írásának a Tájaink rovatunkban.
magyar7
Fotó:  ma7

Emléktáblát avattak Éger Edit Éva pszichológus, holokauszt-túlélő tiszteletére Kassán, a szülőháza, az Andrássy-palota falán. A kezdeményező, Magyarország kassai főkonzulátusa, a kivitelező Szabó Ottó képzőművész volt. Az eseményről Fábián Gergely számol be, címe: Éger Edit Éva életigenlése.

Szeretsz gyerekekkel foglalkozni, és óvónő vagy nevelőnő szeretnél lenni? Érdekel a pszichológia, a gyógypedagógia és az egészséggondozás? Fontos számodra a magyar nyelven való tanulás? Számodra a losonci Pedagógiai Szakközépiskola a jó választás – áll az iskola felhívásában. Hagyomány és életképesség címmel írt az iskolában megtartott nyílt hétről Agócs Szvorák Emese.

Télből a nyárba röpítenek Habán Szilvia festményei. A szürke novemberi, decemberi hétköznapokban igazi felüdülést jelentenek derűs és színes festményei, amelyek a rimaszombati Ganévia Galériában tekinthetők meg. Habán Szilvia lelkének tükre címmel olvashatják Virsinszky Tamás írását a kiállításról.

November 25-én Lovász Gabriella fényképe és életrajza is felkerült a Selye János Gimnázium tanárijának a falára. Nem hal meg egészen az, akire emlékeznek – e mondás jegyében avatták fel 2013-ban a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre 9. Nagytalálkozóján az intézmény legendás tanárainak arcképcsarnokát. Nagy-Miskó Ildikó tudósításának a címe: A tehetséggondozó emléke.

A királyhelmeci gimnazisták a világ legjobbjai között vannak. A 2004-ben Szingapúrból indult robotika világversenynek (WRO- World Robot Olympiad ™) az idén november harmadik hetében a németországi Dortmund városa adott otthont. Szlovákiát a programozás kategóriában, országos bajnokokként a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Nyolcéves Gimnázium diákjai képviselték, két korcsoporttal is. Hazatérésük után Molnár Gabriellának is elmondták tapasztalataikat, élményeiket.

„Amikor beléptem a terembe, a gyerekek már mind ott ültek. Türelmesen várakoztak, a „velem van a tudás” magabiztosságával és nyugalmával felvértezve. Amikor megkérdeztem tőlük, izgulnak-e, azt felelték: nem igazán.

A Szenci Molnár Albert Magyar Tannyelvű Alapiskolában megrendezett V. Természettudományi Diákkonferencia résztvevői a régió magyar tannyelvű alapiskoláiból jöttek, hogy a tudásukról számot adjanak. Lebilincselő előadásaikról, és a fiatal kutatókról Dunajszky Éva beszámolójában olvashatnak.

Galambok és lovak a falu szélén a Lázár családnál, ahol Lacza Gergely tett látogatást. „Már sötét van, de így is szembeötlő az impozáns méretű galambdúc az udvar közepén. És lőn világosság, Sándor, a családfő meggyújtja a lámpát, bemehetünk. A galambok illedelmesek, jól viselkednek, cseppet sincsenek megszeppenve, hiszen „élsportolók”... A karám azonban üres, a lovak most máshol pihennek. Nyárasdon, a régi szövetkezet másfél hektáros területe pont ideális számukra.”

Romkocsma a Zoboralján, ahova jó és érdemes betérni, ha jó szóra, kulturált szórakozásra vágyik. Egy romkocsma mindig arról ismerszik meg, hogy kulturális eseményeket, közéleti előadásokat is rendeznek benne, valamint többnyire feltörekvő zenekarok kapnak lehetőséget a közönség előtti bemutatkozásra.  Így lett a Zoboralji Klub Estek rendezvény a zoborvidéki magyarok találkozóhelye, a kultúra, a stand-up comedy és a könnyűzene központja novemberben. Egyik rendezvényükre Szomolai Andrea is ellátogatott.

Az érsekújvári Thain János Múzeum mellett működő szőgyéni tájház a könyvtárral közösen 2018-ban indította útjára a Süssünk, süssünk valamit! programot. A rendezvénysorozat célja, mind több háziasszony érdeklődését felkelteni az otthon sütés, a régi receptek iránt, a fiatalokat pedig bevonni ebbe a csodás világba. Sütöttek már „kúcsos” és lagzis kalácsot, bejglit, vaníliás kiflit, sós perecet, farsangkor pedig fánkot. Most a mese mellé kakaós csiga is készült Bokor Klára szemeláttára.

Talán nem túlzok, ha azt állítom, hogy bárki, aki az elmúlt húsz évben összesen akár csak egy napnyi időt töltött televízió előtt, láthatott olyan fájdalomcsillapító-reklámot, amelyben azt sulykolták, nincs idő a fejfájásra. Nézzük meg, valójában mikor nincs időnk a fejfájásra, mikor kell azonnal cselekedni. Jegyezzük meg azt is, hogy sok esetben a súlyos, azonnali beavatkozásért kiáltó eseményt nem kíséri fájdalom! Ha tényleg nincs idő a fejfájásra a címe Domonkos Andor kutatóorvos írásának.

Oberammergau – a világ legismertebb passiójátéka. A falu, Oberammergau, alig ötezer lakosú település Németországban, pontosabban Bajorország déli részén, a Bajor-Alpokban. Hírnevét passiójátéka hozta meg, amelyet több mint 350 éven át, majdnem minden évtizedben megtartottak, több százezer látogató előtt. Barangoló rovatunkban a falut és a passiójátékot is bemutatja Protics János.

Íz-lelő rovatunkban Szabó B. Csilla a pastitsio és a csokis-kókuszos csiga receptjét közli, Vas Gyula a Seat Arona 1.0 TSI FR autót, a csúcsszerelt alaptípust tesztelte.

magyar7
Fotó:  ma7

Egy spártai Dunaszerdahelyről. A magát a világ legkeményebb akadályfutó versenyeként pozicionáló Spartan Race a közép-európai térségben is egyre népszerűbb. Szlovákiában tíz éve rendezték az első versenyt, a jubileumot idén nyáron nagyszabású versenyhétvégével ünnepelték. A közép-európai Spartan-régióba Szlovákia mellett Magyarország, Csehország, Lengyelország és Románia tartozik. Azt viszont kevesen tudják, hogy ezen országok mindegyikében Hegedűs Hajnalka nyitja meg számukra a versenybe való benevezés lehetőségét dunaszerdahelyi lakásából, ő ugyanis a Spartan CEU régió regisztrációs menedzsere. Vele beszélgetett Szurkoló rovatunkban Kocur László.

Rajkovics György arról ír, hogy immár a Red Bull uralja a Forma–1-et. A Formula–1 történetének két legsikeresebb csapata, a Ferrari és a McLaren ezúttal is trófea nélkül zárta az idényt. Az elmúlt bő tíz év nem a régi nagy csapatokról szólt a Formula–1-ben. Két istálló uralta a mezőnyt, a Red Bull és a Mercedes. Az F1 legsikeresebb csapata, a Ferrari 2007-ben nyert utoljára egyéni világbajnoki címet.

Kulcsodi olvasónktól, Halgas Ildikótól ezúttal egy olyan fénykép érkezett az Önök küldték rovatunkba, amely dokumentálja, hogy a szocializmusban bizony voltak széleslátókörű szövetkezeti elnökök, akiknek nagyon sokat köszönhet az akkori felvidéki magyar művészvilág.

A hátlapon Ferenczy István rimaszombati szobra látható. Lapunkban megtalálják a műsort és a keresztrejtvényt. Rendelje meg, akár karácsonyi ajándékként is, vagy vásárolja meg a kioszkokban, a postán, vagy a Slovnaft üzemanyagtöltő állomásokon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.