2022. augusztus 10., 10:54

Oroszkai Hadtörténeti Múzeum – Südwind, tizedszer

2022. augusztus 14-én immár tizedik alkalommal valósul meg az oroszkai Hadtörténeti Múzeum Südwind nevű hadi bemutatója. A Zsákovics László által vezetett intézmény legnagyobb szabású, legsikeresebb rendezvénye, amelynek narrálása egyedülálló módon két nyelven (magyarul és szlovákul) történik, 11 órakor kezdődik.

Südwind
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Puksa Mátyás Ferenc
1945 februárjában a német haderő azzal a céllal indította Südwind elnevezésű hadműveletét, hogy megsemmisítse a szovjet csapatok hídfőállásait. Az oroszkai Hadtörténeti Múzeum vezetője, Zsákovics László és csapata által megálmodott, 2012 óta megvalósuló hadi bemutató a Garam mentén vívott csatákat hivatott bemutatni, s egyben emlékezni kíván a harcokban elesett hősökre.
A bemutató fő programpontja most is a második világháborús harcászati bemutató lesz, de teret kapnak az első világháború mozzanatait felidéző hagyományőrzők, s a harcok modellezése közben a látogatók megismerkedhetnek a nagypusztai büntetés-végrehajtási intézet kutyás fegyőreivel, s egy tűzszerész bemutatón megfigyelhetik azt is, a szakemberek miként hatástalanítanak egy bombát”

– fogalmazta meg kérdésünkre Juhász Gábor szervező. Biztos benne, hogy a bemutatók ezúttal is maradandó élményt fognak nyújtani a megjelentek számára, akiket militáriát is felvonultató régiségbörzével, árusokkal és kézművesekkel is várnak.

Mint mondta, a mintegy kétszáz szlovákiai, magyarországi és csehországi hagyományőrző közreműködésével megvalósuló rendezvény történetében most először négy repülőgép is részese lesz a bemutatónak. A látogatók biztosak lehetnek benne, hogy a szenzációs látványelemekben dúskáló, pazar és rendkívül valósághű bemutató ezúttal is méltó módon állít emléket az Alsó-Garam mentén harcoló katonáknak.

További információkért – ide kattintva – keressék fel a Hadtörténeti Múzeum nyilvános közösségi csoportját.

Südwind
Galéria
+10 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.