2021. augusztus 6., 18:35

Südwind – Megtartják a hadtörténeti bemutatót

2020-ban ugyan elmaradt az oroszkai Hadtörténeti Múzeum Südwind nevű bemutatója, az idén azonban minden érdeklődő ott lehet a Zsákovics László által vezetett intézmény legnagyobb szabású, legsikeresebb rendezvényén. A Südwind elnevezésű hadművelet felelevenítésére 2021. augusztus 15-én 11 órai kezdettel kerül sor.

Südwind
Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

1945 februárjában a német haderő azzal a céllal indította Südwind elnevezésű hadműveletét, hogy megsemmisítse a szovjet csapatok hídfőállásait. Az oroszkai Hadtörténeti Múzeum vezetője, Zsákovics László és csapata által megálmodott, 2012 óta megvalósuló hadi bemutató a Garam mentén vívott csatákat hivatott bemutatni, s egyben emlékezni kíván a harcokban elesett hősökre.

„A koronavírus-járvány nagyban befolyásolta a szervezést, hiszen korábban nyolc országból is érkeztek hagyományőrzők, most azonban legjobb esetben is csak magyarországiak, csehországiak és helyiek lesznek jelen. A járványhelyzet miatt támogatóink száma is megcsappant, s a hadi bemutatót is kénytelenek vagyunk kisebb létszámban megvalósítani; 350 helyett mintegy 150 hagyományőrző katona kapcsolódik be a programokba”

– fogalmazta meg kérdésünkre a múzeum igazgatója, Zsákovics László, aki biztos benne, hogy így is maradandó élményt fognak nyújtani a megjelentek számára.

A jelenlegi járványügyi előírások szerint a hadi bemutató megtekintői oltási igazolás és koronavírusteszt felmutatása nélkül vehetnek részt a rendezvényen.

Ennek ezúttal is a második világháborús harcászati bemutató a fő programpontja, de teret kapnak az első világháború mozzanatait felidéző hagyományőrzők, s a harcok modellezése közben a látogatók megismerkedhetnek a Csehszlovák Néphadsereg katonáinak mindennapjaival is.

A látogatók biztosak lehetnek benne, hogy a szenzációs látványelemekben dúskáló pazar és rendkívül valósághű bemutató ezúttal is méltó módon állít emléket az Alsó-Garam mentén harcoló katonáknak.

További információkért – ide kattintva – keressék fel a Hadtörténeti Múzeum nyilvános közösségi csoportját.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.