2022. március 27., 15:42

Nádszegről szeretettel Böjte Csaba árváinak

Azt mondják, ha szeretnéd megváltoztatni a világot, kezdd az első emberrel, akinek segítségre van szüksége. Így tesz a nádszegi Mátyusföld Magyar Összefogás Polgári Társulás is, amely több éve segíti az oroszhegyi Tamási György Szeretetházat. 

adomány
Fotó: Juhos Norbert

A nádszegi társulás a közelmúltban csaknem egytonnányi élelmiszer-adományt vitt Erdélybe a Böjte Csaba nevével fémjelzett Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinek, Oroszhegyre. A Mátyusföldi Összefogás Polgári Társulás elnöke, Juhos Norbert szerint nincs szebb érzés, mint átélni, látni azoknak a gyerekeknek az örömét, akiknek a szervezet évek óta segít. A társulás tíz éve ápol szoros baráti kapcsolatot az oroszhegyi Tamási György Szeretetház lakóival, gondozóival. Mindennél többet ér, hogy adományokkal segíthetik az árvaház 38 lakóját – jegyzi meg Norbi. 

Az ottaniak számára nagyon sokat jelentő élelmiszer-szállítmányon kívül jelentős pénzösszeget, közel ezer eurót is sikerült összegyűjteni. Nagyon kellett már a pénz tűzifára. Norbi elmondta, nemrégiben Oroszhegyen jártak a nádszegi vállalkozóval, Kockás Lászlóval, aki önzetlenül rendelkezésükre bocsátotta teherautóját, hogy eljuttassák adományaikat Erdélybe.

Akkor mínusz tizenhét fok volt, a szeretetházban pedig már alig akadt tűzifa, de abból az összegből, amit a Felvidékről kaptak, rengeteg tüzelőanyagot tudnak vásárolni.

adomány
Juhos Norbert az adományok szemléje közben

 – A szeretetházban most Böjte atya kérésére még inkább próbálnak önállósulni a gyerekek és a nevelők, hiszen a háborús helyzet miatt a figyelem Ukrajna felé fordult, az adományok pedig a kárpátaljai, illetve ukrán menekülteknek, vagy a bajba jutott otthon maradottaknak mennek – magyarázza Norbi. Hozzáteszi, nagyon örültek annak, hogy az egész Mátyusföldet meg tudták szólítani az adománygyűjtéssel, sok helyről érkeztek az ajándékcsomagok. A gyűjtést még a háború kitörése előtt folytatták le. „Ezek a gyerekek nehezebb körülmények között élő családokból érkeznek hozzánk, itt megtapasztalhatják, mint egy nagy családban, az egymásra figyelést, a gondoskodást, a segítségnyújtást, a közösségi munkát, az Istenre és emberre való odafigyelést, olyan dolgokat, amelyeket nem biztos, hogy az otthoni környezetükben megtalálnak” – magyarázza levelében Mihály Anna és Bálint-Pál Edit, az oroszhegyi gyermekek nevelője.  

A Tamási György Szeretetház gyermekeit nyolc évvel ezelőtt sikerült elhozni a Felvidékre, táborozni. A nádszegiek évente többször visznek adományokat, de volt már más segítségre is példa: a mátyusföldi fiúk kemény fizikai munkával segítettek átépíteni az oroszhegyi napközi otthont.

Megjelent a Magyar7 2022/12.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.