2023. október 11., 13:17

Megújul a parkban lévő sportpálya Füleken

Sikeres pályázatnak köszönhetően a gimnázium épülete mögött található sportpálya a következő hetekben átfogó felújításon esik át. A Szlovák Köztársaság Beruházási, Regionális Fejlesztési és Informatizációs Minisztériuma (MIRRI) erre a célra támogatást hagyott jóvá a városnak. A projekt az év végéig lezajlik.

Sportpálya
Fotó: Fülek város

Fülek önkormányzata június 30-án 163 ezer euró nagyságú támogatási kérelmet nyújtott be a minisztériumhoz a gimnázium épülete mögött a városi parkban található közterület revitalizációs projektjére. A MIRRI a régi aszfaltpálya és a környező burkolt területek teljes felújítására jóváhagyta a támogatást. A közbeszerzés eredményei alapján a munkálatok összértéke megközelítőleg 184 ezer euró. A következő napokban indulnak az építkezés előkészítő munkálatai, melyek folyamán a sportpálya közelében található tizenegy öreg nyárfát kivágják.

A legtöbb nyárfát túl közel ültették, gyökereik felnyomják, feltörik a pályát. Ráadásul a fák rossz állapotban vannak. Az alattuk található padokat a lakosok és a gimnázium diákjai használják, és a múltban előfordult, hogy letört ágak szakadtak rájuk”

- magyarázta Kuzma Gréta, az önkormányzat környezetvédelmi szakelőadója.

A projekt részeként a nyárfák helyett új, megfelelőbb fafajokat ültetnek ki, összesen 27-et. Agócs Attila polgármester elmondása szerint a parkban lévő sportpálya felújításának témájával Fülek már évek óta foglalkozik.

Sportpálya
Fotó:  Fülek város

„A sportolásra kijelölt terület egy részén nemrég egy multifunkciós pályát építettünk. Azonban a lakosok egy része hiányolta az önálló kosárlabdapályát, amely a múltban rendkívül népszerű volt. Éppen ezért foglalkoztatott bennünket annak gondolata, hogyan köszörülhetnénk ki ezt a csorbát, eleget téve a különféle érdeklődési körű ifjúsági közösségek igényeinek. Megvitattuk ezt a kérdést a gimnázium vezetésével is, amely ezeket a területeket a testnevelés keretében használja, és a skateboard közösség tagjaival is találkoztunk, akiknek hiányzik a városban az infrastruktúra. A megfelelő pályázati felhívásra várva előkészítettük a projektet” – tájékoztatott a polgármester.

Az önkormányzat a projektet úgy dolgozta ki, hogy a terület többféle sportra is használható legyen. A teljeskörűen felújított aszfaltfelületen kívül az új kapuk mögé védőhálóval ellátott acélszerkezetet, kosárlabda konstrukciókat, kézilabdakaput és teniszháló tartóoszlopokat terveznek.

A multifunkciós pálya mögötti területre néhány betonelem kerül a gördeszkásoknak. Nem hiányzik majd az utcai felszerelés sem, padok, hulladékgyűjtő kosarak és a kerékpártartó állványok formájában, eltávolítják a régi utcai felszerelést és a nem működő köztéri világítás oszlopait. A projekt igényeinek megfelelően egy kültéri defibrillátort és riasztót tartalmazó szekrény is megtalálható lesz itt. Az építési munkák befejezését követően növényültetés és tereprendezés következik. A felújítás az idei év végéig valósul meg.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.