2023. augusztus 10., 10:13

Megmentik a lévai „véres kutat”

A napokban is zajlik a lévai vár kúttornyának felújítása, amelynek költségeit az építmény fenntartójaként a Nyitra Megyei Önkormányzat állja.

léva
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Csenger Tibor

„A középkori várak lakóinak a mindennapi élethez szükségük volt valamilyen vízforrásra, amelyet vagy kút vagy pedig ún. ciszterna biztosított. A lévai vár esetében kútról van szó, amelynek építészeti megoldása Szlovákia területén egyedinek számít.

Magát a kutat a csaknem megközelíthetetlen hasáb alakú torony védte, amely a 14. század első feléből származik, s amely a meredek vársziklához simul és egészen a felső gótikus palotáig ér. A torony felső részéből lehetett megközelíteni, ahonnan a boltívben elhelyezkedő nyíláson keresztül kötélen engedték le a vödröket a szükséges vízért”

– részletezi a várban elhelyezett információs tábla, amely arról is értekezik, hogy a várkút több legendának, illetve mondának nyújtott alapot: „A helyiek »véres kútként« emlegetik. Állítólag azért hívják így, mert a hóhér annak vizében mosta le pallosáról a kivégzett áldozatok vérét. Valószínűleg ugyanígy járt el akkor is, amikor a lévai fehér asszony, Zách Sebe fejét vette.

A hagyomány azonban sokkal véresebb eseményekkel színezte ki a kút történetét. Azt beszélték, hogy a vár urai engedetlen alattvalóikat vetették bele. A kút falából éles kaszák álltak ki, amelyek a szerencsétlen elítélt testét zuhanás közben alaposan szétszabdalták.”

A lévai vár 1300-as években épített kútját, amely feltehetően a 18. század elejéig állt az ott lakók rendelkezésére, utoljára a 20. század második felében renoválták; a kevésbé szakszerű műszaki eljárás során akkor mély repedések keletkeztek a falán. A Nyitra Megyei Önkormányzat képviselője, Ervín Szalma már tavaly arról számolt be, hogy hosszas várakozás után végre felújíthatják a lévai vár kútját.

Az elmúlt években több kezdeményezés is indult a vár megmentéséért; 2019-ben a lévai és a régióbeli lakosok egy petíciót is indítottak, amelyben arra kérték a Nyitra Megyei Önkormányzatot, hogy a vár fenntartójaként tegyen lépéseket annak felújítása érdekében.

Amint azt Ervín Szalma megfogalmazta, az építési területet 2022. június 9-én adták át, és e naptól fogva 16 hónap áll rendelkezésre a munkálatok befejezésére. A projekt összege több mint 250 ezer euró, a kivitelező cég pedig a LEVSTAV – LEVICE, s.r.o.

– Az építési terület átadásakor megállapították, hogy a kúttorony szerkezete jelentős mértékben romlott: egy repedés található az elülső falán – fogalmazta meg a képviselő.

A lakosok többsége természetesen örül a vár térségében zajló fejlesztéseknek, többen viszont kifogásolják, hogy 250 ezer eurót költenek egy várkút felújítására, miközben a közutak egy része elkeserítő állapotban van.

Ők úgy gondolják, hogy először a helyi utakat kellene felújítani, s utána lehetne foglalkozni az épített kulturális örökséggel. Mivel a felújítási munkálatok során beomlott a kút palástja, a torony felújítása várhatóan még ennél is több pénzbe kerül majd, s az sem valószínű, hogy az idén befejeződik.

Megjelent a Magyar7 2023/31. számában.

léva
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.