2021. május 12., 17:17

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Kassán

Szerdán adták át Kassán, Magyarország kassai főkonzulátusán azokat a magyar állami kitüntetéseket, amelyeket a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott Áder János köztársasági elnök, de a járványügyi helyzet miatt nem vehettek át a díjazottak. Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vett át Köteles László, a Csemadok országos alelnöke és Dudás Péter színművész, rendező.

2021-05-12_kassa_magyar_arany_erdemkereszt_koteles_laszlo_12
Galéria
+13 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

Hetey Ágota főkonzul úgy fogalmazott, a magyar állami kitüntetések minden egyes átadóünnepsége kiemelt jelentőségű, egyrészt, mert évente legfeljebb két alkalommal adnak át ilyen elismerést, másrészt, mert kevesen részesülnek ilyen kitüntetésben hosszú évek, évtizedek kiemelkedő munkájának elismeréseként. Hozzáfűzte, a járvány miatt ez most csak szűk, de talán családias körben valósulhat meg.

2021-05-12_kassa_magyar_arany_erdemkereszt_hetey_agota_fokonzul
Hetey Ágota főkonzul
Fotó:  Fábián Gergely

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vett át Köteles László, a Csemadok országos alelnöke és Dudás Péter színművész, rendező.

2021-05-12_kassa_magyar_arany_erdemkereszt_koteles_laszlo_2
Fotó:  Fábián Gergely

Köteles László kiemelte, az elismerés nemcsak őt illeti, hanem egy egész közösséget. „Úgy éreztük, hogy felelősséggel tartozunk nemzetünkért, határon túlra szakad nemzetrészünkért, illetve azokért az értékekért is, amit nemzetünk és a velünk együtt élő népek közösen teremtettek. Próbáljuk visszahozni ezeket a köztudatba, és elérni azt, hogy történelmünk, jelenünk és jövőnk ne legyen azonos az épp aktuális országhatárokkal, etnikai határokkal” – mondta.

2021-05-12_kassa_magyar_arany_erdemkereszt_koteles_laszlo_15
Köteles László, a Csemadok országos alelnöke
Fotó:  Fábián Gergely

A kitüntetés átadását követően Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke úgy nyilatkozott, Köteles László egy olyan közösségi személy, olyan egyéniség, aki a politikától kezdve a közművelődésig – munkásságának fókuszában a Csemadok-tevékenységgel – rengeteg területen maradandót alkotott, hozzáállása példaértékű. Hozzátette, a felvidéki magyar közösség számára nagyon fontos, hogy Magyarország gondol ránk, elismeri az itteni emberek munkáját, és ez erősít bennünket, hogy meg tudjunk maradni magyarként a szülőföldünkön.  

2021-05-12_kassa_magyar_arany_erdemkereszt_koteles_laszlo_bardos_gyula
Fotó:  Fábián Gergely

Dudás Péter úgy fogalmazott, a kitüntetés indoklása szerint a felvidéki magyarság identitásának megőrzéséhez hozzájáruló munkássága elismeréseként ítélték neki a díjat, de az identitás megőrzése nem nehéz, ha az ember gyerekkorától kezdve olyan környezetben él, ahol magyar szót hall, s magyar kultúra, magyar iskola neveli. „Arra jöttem rá, úgy lehet a legjobban megőrizni, megtartani az identitásunkat, ha a gyerekek fejébe azt próbáljuk bejuttatni, hogy a legjobb dolog magyarnak lenni. … Akkor nem kell őrizni az identitást, hanem ez természetessé válik, generációról generációra megmarad a magyarságunk” – mondta. Annak kapcsán, hogy mivel érdemelte ki a kitüntetést, kifejtette, ő csak végezte a dolgát. „Azt a munkát, amit szeretek, amelyben örömömet lelem, ami tele van kihívásokkal, csodálatos szellemi kalandokkal.”

2021-05-12_Kassa_Magyar Arany Érdemkereszt_Dudás Péter
Dudás Péter
Fotó:  Fábián Gergely

A díjazottakkal a Magyar7 hetilap hasábjain is olvashattak interjút. A Köteles Lászlóval készült beszélgetés ITT, a Dudás Péterrel készült pedig ITT érhető el.

2021-05-12_kassa_magyar_arany_erdemkereszt_koteles_laszlo_3
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.