2023. november 27., 13:07

Lipszky János síremléke - Szedlicsna

Lipszky János a 18. és a 19. század fordulójának legismertebb tudós térképésze volt. A Trencsén vármegyei Szedlicsnán (ma Trencsénsztankóc része) született 1766-ban.

szedlicsna
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Görföl Jenő

Középfokú tanulmányait 1776–1782 között a losonci református iskolában, a trencséni piaristáknál és a pozsonyi evangélikus líceumban végezte. Fiatalon katonai pályára lépett. A csaknem három évtizedes katonai pályafutása alatt harcolt a törökök, a forradalmi Franciaország és Napóleon császár katonái ellen. Ez utóbbi háború idején alezredesi rendfokozatban József nádor hadsegéde volt, majd 1813-ban ezredesként nyugdíjba vonult. Az egészsége helyreállítása érdekében tett üdülőhelyi kúrák után hazatért, és családja által szétzilált birtokait rendbe rakta és továbbfejlesztette.

Katonaként kezdett térképészettel foglalkozni. A Helytartótanács rendeletére 1798-ban Bogdanich Imre Dániel csillagásszal – aki munkájához földrajzi helymeghatározásokat végzett – felmérte Magyarország határait és belső területének egy részét, mintegy 500 helységet. Magyarországról és Erdélyről kiadott mappája az első, felmérésen alapuló megbízható térképe az országnak, a mellé kiadott mutató pedig az első teljes helységnévtár.

Munkáját gróf Vécsey Szigbert támogatásával éveken át a tényleges katonai szolgálat alól felmentve Pesten végezte. 1802-ben megrajzolta Pest és Buda 1:7200 méretarányú négylapos várostérképét is, amely végül 1810-ben jelent meg nyomtatásban.  Ezekkel a munkáival tulajdonképpen megalapozta a magyar tudományos térképészetet.

Nem nősült meg, agglegényként, gyermektelenül halt meg. Szülőfalujának központjában egy parkban található sírja fölött egy kőíven művészien kidolgozott fejszobra látható. A sírkő felirata:

Ján Lipsky
kartograf
1766–1826

Megjelent a Magyar7 2023/47. számában.

szedlicsna
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.