2023. november 23., 10:20

Ki fizeti a révészt és mit tett velünk a szabadság? – megjelent a MAGYAR7 47. száma

Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli. Most kedvezményt is kaphat!

lapajánló
Fotó: ma7

Kijevben azt mondta az illetékes, hogy a magyaroknak pedig nincs mitől tartaniuk Ukrajnában. Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly szerint azonban jogos a kérdés, hogy ugyan miképpen képzelik a „nincs mitől tartani” kategóriát, hiszen éppen a közelmúltban derült ki, hogy az iskolákban sem a diákoknak, sem a tanítóknak, de még a takarítónőknek sem szabad magyarul beszélniük, csak délután 5 óra után?! És az a kérdés is jogos, hogy ez lenne az a sziszifuszi jogbővítés, amely szakadatlanul folyik 2017 óta? Amely egyben uniós tagságot is jelenthet Ukrajnának? Elvégre arról beszéltek az EU vezetői, hogy a háborúban álló ország nagy lépésekkel halad előre a felkészülésben. Kövesdi Károly: Mintaország és a magyargyűlölet

Amíg van etnikai alap, van értelme az etnikai politikának. Világos beszéd azoknak a vitáknak a lezárására, amelyek a szeptemberi előrehozott választások után felmerültek, hogy van-e értelme és létjogosultsága az etnikai politizálásnak. A címben foglalt gondolatot Orbán Viktor miniszterelnök mondta múlt pénteken a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) plenáris ülésén. A tanácskozás ezúttal is irányt szabott a következő időszak nemzetpolitikai céljainak: 2024 a „Nemzeti együttműködés éve” lesz. A tanácskozás eredményeit Kolek Zsolt foglalta össze.
lapajánló
Fotó:  ma7

Hiába fuldoklik bűntudatban és woke fundamentalizmusban az amerikai-nyugati kultúra, vesztét még akkor is meg kell siratnunk, ha pontosan látjuk, az általa aktuálisan képviselt jövőképhez lassan annyi közünk van, mint egy iszlamista diktatúrához, írja America, game over? című külpolitikai jegyzetében Pomichal Krisztián. Sem Kína, sem Oroszország, az arab világ pedig végképp nem jelent kiutat abból az űrből, amely a nyugati kiüresedés után keletkezik majd. 

Mit tettünk a szabadságért, és mit tett a szabadság velünk? A közelmúltban elhunyt Karel Schwazenberget idézte nagyinterjúnkban Csáky Pál, akivel a rendszerváltó bársonyos forradalom évfordulója kapcsán beszélgettünk a személyes indíttatásáról, az akkori körülményekről. Krisztusi korban érte a forradalom, de bevallja, ugyan ellenzéki gondolkodású volt, akkor, azokban a fagyos novemberi napokban maga sem gondolta, hogy a rendszer összeomlik. A rendszerváltás utáni felvidéki magyar politika meghatározó egyéniségével, Csáky Pállal Somogyi Szilárd beszélgetett.
lapajánló
Fotó:  ma7

Az elmúlt héten megismerhettük a negyedik Fico-kormány programnyilatkozatát. Túl nagy meglepetéseket nem okozott, de legalább közelebb kerültünk ahhoz a válaszhoz, vajon a jelenlegi gazdasági kilátások mellett miből kívánja a kormány fedezni szociális intézkedéseit. Már most látszik, nem feltétlenül csak a gazdagokat fogják érinteni a változások. Rajkovics Péter: Miből fedezi a kormány szociális programját?

Maradva a kormányprogramnál olvasóink figyelmébe ajánljuk N. Gyurkovits Róza Ünnepváró című jegyzetét. A 13. nyugdíj körüli hercehurcát, illetve azt bírálja, hogy az irigyek kórusa részséről ismét elindult a „jajveszék” – az öregek már megint eleszik a jövőnket! Mára megértük azt, hogy öregnek lenni szégyen és gyalázat, élni öregként is – merénylet a jobb jövőre érdemes ifjabb és ifjú nemzedék ellen…
lapajánló
Fotó:  ma7

Kövesdi Károly A „békekeret” milliárdjai című hátterében két nyugati politikust idéz. Egyikük, Gerhard Schröder egykori német kancellár, a Gazprom és a Rosznyefty igazgatótanácsában szereplő politikus megerősítette, amit korábban is sejtettünk: létrejöhetett volna 2022 tavaszán, ám Amerika közbeszólt. A másik politikus az osztrák kancellár, akinek feltehetően szintén elege van a békekeretből meg a többi európai agymenésből, mert azt találta mondani, hogy nem jó ez az irány, „az Európai Unió váljon ismét azzá, amire alapították: gazdasági unióvá, amely békét és jólétet teremt a kontinensen, és globálisan versenyképessé tesz bennünket”.

„Magyarként szívügyem, hogy minden lehetséges módon segítsem a magyar gyermekeket és szüleiket abban, minél zökkenőmentesebb legyen a kórházban eltöltött idő. Van, hogy én vagyok az összekötő személy a szülő és az orvos között, ha a szülő nem tudja elég jól kifejezni magát szlovákul, de praktikus tanácsokat is adok, ha kérik.” Ismerjék meg Latika Magdalénát és a Szociális Testvérek Társaságát B. Vida Júlia írásából, amelynek címe: Való világban élve, olykor angyal üzemmódra váltva
lapajánló
Fotó:  ma7

„A festő az, aki megalkotja a modellt”, vallotta Pierre-August Renoir, akinek A festő és modelljei elnevezésű reprezentatív kiállítása a Szépművészti Múzeumban látható január hetedikéig. Ez az első nagyszabású, az impresszionista mester egész éleművét átfogó tárlat Magyarországon. A szépséges alkotások között Zsebik Ildikó vezeti az olvasót.

Egy viharos országgyűlés Erdélyben. Báró Wesselényi Miklós (1796–1850), a „zsibói Herkules” volt az, aki komolyan küzdött a cenzúra ellen a nyilvánosságért. További részleteket tudhatnak meg a Leporolt históriák rovat szerzőjétől, Lacza Tihamértól. 

Sokáig nem értettem, hogy a politikai gondolkodás hogyan lehet ennyire pőrén független (és ignoráns) a sokkal mélyebb és tartósabb igazságokat hordozó művészettől, kultúrától, írja Fülöp Antal: Monteverdi szelleme és a forradalmak című jegyzetében. „Ma már tudom, hogy nem az ideológia pöffeszkedő rátartiságáról volt (és van) szó (…) ez tervezett!

lapajánló
Fotó:  ma7

Az 1943. évben fordulat állt be a háború menetében. Februárban bekövetkezett a Wehrmacht sztalingrádi katasztrófája, nyáron pedig küszöbön állt Olaszország veresége. Várható volt, hogy a Berlin–Róma-tengely déli „oszlopa” rövidesen kilép a hadviselő hatalmak sorából. Ebben a helyzetben a szlovák államban rekedt magyarság vezetője végzetesen naivnak bizonyult. Esterházy János „a szlovák tényezők” magukba szállására számított, aminek következtében úgymond maguktól is megoldódnak a problémák és megszűnnek automatikusan a panaszok? Popély Gyula Epizódok a szlovák állam magyarságpolitikájából című írásának első részét a legfrissebb lapszámunkban találják.

A magyar tudományosság fejlődésével kapcsolatban Pozsony olyan tekintetben is említést érdemel, hogy két év híján 200 éve ezen a napon, 1825. november 3-án az első reformkori országgyűlésen Pozsonyban ajánlotta fel Széchenyi István birtokainak egyéves jövedelmét: 60 ezer forintot a Magyar Tudós Társaság megalapítására, mivel fontosnak tartotta a magyar tudományosság fejlődését, s erre pénzt is hajlandó volt áldozni. De hol tart ma a tudományos élet Szlovákiában és azon belül a felvidéki magyar tudományosság? Dusza János fizikus, id. Élesztős Pál gépészmérnök, Hulkó Gábor kibernetikus és Miklós László ökológus válaszolt Dunajszky Éva kérdéseire.
lapajánló
Fotó:  ma7

A 15 fősre tervezett, de 18 fősre bővíthető bölcsőde létesül egy felújítás alatt álló épületben Nyárasdon, írja Lacza Gergely. A költségeket a magyar állam állja. 

Idén is kiosztották a Pogány Erzsébet-díjat a közösségépítőknek. Ezúttal Győri Margit kapta és Laczkó Lajos pedig posztumusz díjazott lett, írja beszámolójában Virsinszky Tamás. Egy másik rimaszombati eseményről, a Szövetség a Közös Célokért Petőfi Sándor-emlékévhez kapcsolódó zárókonferenciájáról is tudósított. 

Tehetséges és bátor fiatalok gyülekezőhelye a Kincskeresők tudományos konferencia. Az előadó diákok arról győznek meg, írja Szomolai Andrea a Felnőtt a Kincskeresők közössége című tudósításában, hogy nem veszett el a talentum, a következő generációban van elég tudás és erő az értékek kikutatásához, ápolásához és megtartásához. 

Rövidesen fennállásának 25 évfordulóját ünnepli a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (SZMKE). Az 1999-ben alapított szakmai fórum egyben a szlovákiai magyar könyvtárosok érdekképviselete. Elnökével, Tegdes Egyházi Dórával beszélgetett Fábián Gergely a szervezet, illetve a könyvtárak időszerű kérdéseiről.

Közeli és távoli városok jellegzetes hangulata, a fény és az árnyék mesteri elegye várja az érdeklődőket a komáromi Limes Galériában. Nagy-Miskó Ildikó: Álom és valóság mezsgyéjén – Pomothy Lászlóval, a Limesben. A szerző idézi a kiállítást megnyitó főszerkesztőnk, Molnár Judit gondolatait az alkotóról: „Megmutat egy utcarészletet, a tájnak egy szeletét, a ház egy szegletét, egy szép női alakot, és nem kell nagy képzelőerő hozzá, már benne is vagyunk a történetében, vagy ha úgy tetszik, szőhetjük a saját mesénket. Ilyen az, amikor egy kép a néző számára élménnyé válik, a jó kép befogad, sőt, beszippant”.

„Mert a palócföldi emberben valóban van napfény, derű, ravaszság, jókedv, borongás, jó szív és bölcselkedés annyi és olyan, mint talán sehol máshol.” Ezt Nyéki Méhes Mózes mondta, akinek az emléktábláját a közelmúltban avatták fel.  Kaszmán Zoltán: Méhes Mózes vadvirágos Palócföldje

A királyhelmeci magyar gimnázium hat tehetséges diákja november 7-e és 9-e között már másodízben képviselte Szlovákiát a WRO™ nemzetközi LEGO robotépítési és -programozási tanulmányi világversenyen. A Word Robot Olimpad 2023-nak ezúttal a közép-amerikai Panamai Köztársaság adott otthont. Molnár Gabriella: Ismételt helytállás a világversenyen

Az egész napos túrára egy pohár borral erősített a több mint félszáz résztvevő a garamkövesdi Geönczeöl Pincében, majd nekivágtunk a meredek kaptatónak. A napok óta szakadó esőt ragyogó napfényes idő váltotta fel, s elgyönyörködhettünk a fenséges Dunakanyar megannyi szépségében, miközben a tájegység flórájáról, védett területeiről, Kovácspatak dicső múltjáról és a hegy gyomrában található rejtélyes barlangokról hallhattunk legendákat és történelmi tényeket. Bokor Klára: Burda túra honismerettel

Fejes káposzta, birsalma, só, fekete bors, hagyma – csupán ennyi hozzávaló szükséges a cseréphordóban készült savanyú káposztához. A Motolla Kézműves Baráti Kör meg is mutatta hogyan kell csinálni, írja Agócs Szvorák Emese.

Szín és természetesség – mohafal a címe lakberendezőnk, Bazsó Krisztina legújabb cikkének. A legújabb beltéri trendek egyik jellemzője, hogy szinte minden szobába becsempészik az élő természetet, vagy legalábbis valamilyen természetes anyagot, fát, gyapjút, pamutot. Nagy előnye, hogy ez nem túl bonyolult folyamat, alkalmasak erre a különféle élő növények, a színes virágoktól a nagy pálmafákig, bármilyen növény. Van azonban egy másik lehetőség is: a mohafal.

lapajánló
Fotó:  ma7

 

A kubai beszámoló első részéből kiderült, Kuba az az ország, ahol csak a rum a biztos. Folyt úton-útfélen, a vendéglátóhelyeken jobban takarékoskodtak a kólával, mind a rummal. Minden üveg felbontásakor a földre öntöttek pár cseppet, áldozatul az égieknek. Ám Kubának van egy másik ismertető jegye is: a szivar. Ezt megtalálják a Barangoló rovatunkban.

Az Íz-lelőben megtaláljuk Vass Laura fűszervajas őszi csirkéjének és a diós spicc sütinek a receptjét.

Vas Gyula egy különleges autót, a Dacia Jogger Extreme ECO-G 100 InNature-t mutatja be, amelyhez hálófülke és partisátor is tartozik.

Csoportelsőként jutott ki a magyar válogatott az Eb-re. Bulgária–Magyarország 2–2, ezzel kijutott a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságra a magyar válogatott. A vasárnapi, Montenegró ellen lejátszott mérkőzés a csoportgyőzelemről és a veretlenségről döntött, végül 3–1-gyel mindkettő összejött. 2016 és 2021 után sorozatban harmadszor, összesítve ötödször szerepelhet az Eb-n a magyar nemzeti csapat, írja Rajkovics György.

A legjobb szeretne lenni a fiatal komáromi MMA-harcos, a 24 éves komáromi Kónyári Dániel, aki informatikát tanul a Selye János Egyetemen, és a terveiről Kocur Lászlónak beszélt.

A MAGYAR7 47. számának hátlapján Lipszky János szedlicsnai síremléke látható. Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.