2023. április 25., 15:44

Leállítják a Kassa megyei kreatív központ építését

A Kassai Kerületi Önkormányzat leállítja a megyei kreatív központ 19 millió eurós projektjének kivitelezését, ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy az nem készül el időben, és emiatt vissza kell adni az uniós támogatást. A megyei képviselőt-testület úgy határozott, más finanszírozási lehetőségek után néznek.

Kassa Megye Kreatív Központja, Kassa, dohánygyár, felújítás
Fotó: vucke.sk

Mint arról korábban beszámoltunk, az év elején kezdődött meg az egykori kassai dohánygyár épületegyüttesének felújítása, amely a munkálatok befejezése után Kassa megye Kreatív Központjának ad majd otthont.

A közel 19 millió eurós felújítás 95 százalékát az Integrált Regionális Operatív Programból (IROP) finanszírozzák, Kassa megye önrésze mintegy egymillió eurót tesz ki. A felújítási munkáknak 15 hónap alatt kellene elkészülniük, de mivel az uniós forrásból érkező támogatást 2023 végéig fel kell használni, rövid a rendelkezésre álló idő.

A megye szerint a kivitelező a munka árának 40 százalékos emelését kérvényezte. Mivel fennáll annak a veszélye, hogy a kreatív központ nem készül el időben és emiatt vissza kell adni az uniós támogatást, Rastislav Trnka megyeelnök rámutatott, emiatt a beruházás az esetleges bírságokkal együtt akár 27 millió euróval is megterhelheti a megye költségvetését. Emiatt a megyei képviselő-testület úgy határozott, leállítja a projekt megvalósítását.

Kassa Megye Kreatív Központja, Kassa, dohánygyár, felújítás
Fotó:  vucke.sk
Nekünk az az érdekünk, hogy folytatódjon a projekt, de ez nem megy ilyen körülmények között, amikor nem tudjuk, aláírhatunk-e vagy sem bizonyos szerződéskiegészítéseket a kivitelezővel az építési munkákról, amelyek a vissza nem térítendő támogatás legnagyobb részét alkotják.

A kulturális minisztériumból sem kaptunk iránymutatást annak kapcsán, folytathatjuk-e a projektet a következő félévben is. A képviselők, hosszas vita után, arra jutottak, az anyagi rizikókra való tekintettel jobb, ha most kihátrálunk a projektből” – mondta Trnka. Tájékoztatása szerint az eddig elvégzett munkák értéke körülbelül félmillió euró.

A megyeelnök kifejtette, most lépésről lépésre próbálják megoldani, hogy a lehető legkisebb veszteségek árán hátrálhassanak ki a projektből, aztán a következő programozási időszakban ismét próbálnak majd pénzt szerezni a kreatív központra.

Trnka kritizálta az uniós források merítésének szlovákiai rendszerét, amely szerinte nincs megfelelően beállítva, későn írják ki a felhívásokat, az állam részéről tapasztalható hosszas folyamatok pedig alaposan megnehezítik a pályázók dolgát, akiknek már a kezdet kezdetén rizikókkal kell szembenézniük.

Kassa Megye Kreatív Központja, Kassa, dohánygyár, felújítás
Fotó:  vucke.sk
Minderre reagálva a kulturális minisztérium közölte, hétfőig nem kaptak Kassa megyétől semmilyen kérvényt, amelyben véleménynyilvánítást kérnének azzal kapcsolatban, hogy lehetséges-e kiegészítéseket aláírni az építkezés árának növekedése miatt. Kifizetési kérelem sem érkezett, így eddig nem történt utalás a megye számlájára.

A tárca szerint tehát – azért, mert a kérelmező, vagyis a Kassai Kerületi Önkormányzat nem teljesíti a szerződésben megszabott feltételeket – kénytelenek lezárni a projektet, amelyet megvalósíthatatlannak minősítenek.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.