2023. július 31., 17:27

Külföldi néptáncegyüttesek találkoztak Nógrádban

Véget ért a Nógrádi Nemzetközi Folklórfesztivál 27. évfolyama. Az ötnapos népművészeti programon szlovákiai és külföldi meghívottak egyaránt részt vettek, akiknek előadását a nógrádi régió szlovákiai és magyarországi felének több településén is megtekinthették az érdeklődők. A programhelyszínek között ismét szerepelt Fülek is, ahova Spanyolországból és Törökországból érkeztek néptáncegyüttesek.

 

Folklór fesztivál
Az együttesek felvonulása a losonci fő utcán
Fotó: Milan Alberti/FB

„Két ország, egy fesztivál”. Ez volt a mottója a rendezvénynek, amely az államhatárral elválasztott történelmi nógrádi régió mindkét oldalán egyszerre valósult meg. Idén tizenhárom helyszínen, hét magyarországi és hat szlovákiai településen zajlottak a fesztiválfellépések. A fesztivál július 27-én, a somoskői várban kezdődött, majd a többi között Salgótarjánban, Losoncon, Füleken, Gácson, Videfalván, Divényen és Alsószregován is felléptek a meghívott együttesek. A rendezvény július 30-án, a magyarországi Bánk községben szervezett gálaprogrammal ért véget.

Idén a programhelyszínek között ismét szerepelt Fülek is. Varga Norbert, helyi szervező, örömét fejezte ki, hogy tíz év után tavaly ismét visszatért a városba a fesztivál.

„Az esemény a XXXII. Palóc Napok és Füleki Városnapok nyitórendezvényeként került megrendezésre a füleki várudvarban. Az idei füleki különlegessége a rendezvénynek az, hogy sikerült két olyan civil szervezetet is megszólítani, a Csemadok helyi alapszervezet, illetve a Iuvenis Neogradiensis személyében, akik társultak ehhez a gondolatisághoz. Így a színpadi műsoron kívül Bográcsos Ételek Versenye várta a gasztronómia iránt érdeklődőket, az estet pedig folkkocsma zárta, amelyben a Dobroda zenekar és a külföldi együttesek gondoskodtak a jó hangulatról” – részletezte a szervező.

Tócsni, palóc leves, pörkölt is készült a katlanos ételek versenyén, melynek győztese a Pro Kultúra Füleki Férfikar által készített szarvaspörkölt lett. Katona Gyula, a Pro Kultúra Füleki Férfikar csapatának szakácsa szerint a jó étek titka, hogy a szakács lelkének is benne kell lennie az ételben.  

Folklór fesztivál
Fotó:  Városi Művelődési Központ /FB
Folklór fesztivál
Fotó:  Városi Művelődési Központ /FB

A fesztiválra Mallorcáról is érkezett tánccsoport, melynek tagjai már 1990-től járják a világot, hogy bemutassák a sziget helyi táncait.

„Nem vagyunk profi táncosok, a tánc szeretete miatt csináljuk. A mallorcai néptáncnak nálunk nagy hagyománya van. Ezért gyakran összejönnek a fiatalok a tereken, és mindenki együtt táncol pólóban, farmerben, nem kell hozzá kifejezetten népviselet” – avatott be Yessica Yavrez, a mallorcai Escola de ball de bot Calarbruix táncosa.

A külföldi együttesek mellett egy gömöri és egy szlovák népzenei formáció is fellépett Füleken.  A Temperamente Cimbal Orchestra a világzene felé kacsingat, míg a Gömöri Cigányzenekar a tradicionális vonós zenei kultúrát örökíti tovább.

„A fellépésen lehetőséget kaptunk arra, hogy megmutassuk azt, hogy Gömörben még nem halt ki a cigányzene, és van, aki még műveli. Három olyan ifjú tehetség mutatkozott be velünk, akik még csak tizenévesek, de már most érdeklődést mutatnak a szakma iránt” – mondta Lakatos Arnold, rimaszombati zenész.

Folklór fesztivál
Fotó:  Varga Norbert

Idén esti táncház egészítette ki a színes programot, így az érdeklődők meg is tanulhatták az egyes országok nemzeti táncainak alaplépéseit. A fesztivál igazi színkavalkád, melynek célja továbbra is a különböző kultúrák és népi hagyományok életben tartása, színpadi formában való továbbadása.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.