2024. május 18., 19:45

Közelebb kerül a lelki segítség a kórházi betegekhez

Fatimai Szűz Mária emléknapján, május 13-án megáldották a róla elnevezett kápolnát a komáromi kórház főbejáratánál. A helyi hívek és a cégek a közadakozásnak ezzel az ékes példájával ismét bizonyították, hogy a jó ügy érdekében képesek összefogni.

 

komáromi kórház - kápolna
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

A ´89-es társadalmi változás után dr. Bastrnák Ferenc, a kórházi sebészet nagy tudású főorvosa kezdeményezte a kápolna kialakítását az általa irányított osztály épületének egyik sarkánál. Sajnos a terve – talán anyagi vagy más okokból – meghiúsult. Amikor Kiss Róbert atya 2016-ban Komáromba került, célul tűzte ki a kórházi kápolna létesítését. Volt már tapasztalata ezen a téren, mert dunaszerdahelyi szolgálata során sikerült megnyitni és működtetni a Szent József-kápolnát a kórházban.

A Fatimai Szűz Mária képe a komáromi kórház kápolnájában.
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

 

– Mivel a kórházban lábadozó betegek testi és lelki gyógyulást egyaránt igényelnek, illetve sok kórnak lelki eredete van, minden kórházban szükség lenne kápolnára. Eddig a komáromiból ez hiányzott – mondta el lapunknak Mons. Kiss Róbert atya, a Nagyszombati Főegyházmegye kanonokja.

Az ügyben felkereste Miroslav Jaška kórházigazgatót. Eredetileg Bastrnák doktor elképzelésének a megvalósítását szorgalmazta, de mivel az nem volt összhangban a kórházvezetés korszerűsítési terveivel, más megoldást kellett találni. Végül eldőlt, hogy a kápolna a kórházi patika szomszédságában, a korábban archívumként szolgáló épületben létesülhet.

Előtte azonban fel kellett újítani, vagyis a tetőzet, a villany- és vízhálózat, továbbá a nyílászárók cserére szorultak, de a falakat is megerősítették és szigetelték.

– Hála Istennek, főegyházmegyénk anyagi támogatását több helyi vállalkozó egészítette ki önkéntes munkájával. A hiányzó pénz a helyi templomokban évek óta folyó adománygyűjtésből, továbbá a rendezvényeink bevételéből jött össze. A hívek között többen is voltak, akik nagyobb adományokkal támogatták közös ügyünket. Amikor a templomokban kihirdettük, hogy az 5400 euróba kerülő vitrázs ablakokra már nincs pénzünk, a hívek két hét alatt összeadták. Biztonsági okokból egy üvegfalat tervezünk emeltetni az elülső és a későbbiekben egész nap nyitva tartó hátsó rész között, és már csak az egyik kápolnatermet kell berendeznünk. Mindezzel azonban a kápolna mai megáldása, és a július elsejei Komáromi Katolikus Kórházlelkészség elindítása között elkészülünk. Örvendetes, hogy a kápolna létesítése sokunk szívügyévé vált – hangsúlyozta Kiss Róbert atya.

A komáromi katolikus egyházközség nevében már korábban kérvényezte, hogy megvásárolhassák a jelenleg Nyitra megyétől bérelt objektumot.

– Ezt a tervünket továbbra sem vetettük el, ám a kivitelezése még folyamatban van. Mivel a Fatimai Szűz Máriáról elnevezett kápolnában is helyet kap az Oltáriszentség, ezért amikor majd a páciensek azt igénylik, helyben azonnal kéznél lesz a segítség. Július 1-én áll szolgálatba az új kórházlelkész. Addig átgondoljuk a kápolna működtetésének részleteit, a szentmisék legmegfelelőbb időpontjait és azt is, hogy az ottani lelkiatya majd mely napokon fogja látogatni az egyes kórházi osztályokat, gyóntatni és bátorítani a betegeket… Hozzáfűzte: minden hívőt tárt kapuval vár a kápolna, ami a széles körű összefogás újabb gyümölcse. Akárcsak a kórházudvaron előzőleg felújított Lourdes-i barlang az odavezető járdával együtt, valamint a sokáig elhanyagolt Kálvária életre keltése, amit Komárom város többek között a Harsányi Foundation-nel és a Korekt Kft.-vel együtt támogatott.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/20. számában.

 

 

 

A Fatimai Szűz Mária képe a komáromi kórház kápolnájában.
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.