2024. május 16., 17:01

A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak – megjelent a MAGYAR7 20. száma

Azt írja a lengyel védelmi miniszter a közösségi oldalán, hogy készen áll az evakuálásra. Hátizsákjába már két éve begyömöszölt minden szükségeset, hogy ha arra kerülne a sor, felvehesse a nyúlcipőt, így kezdi vezércikkét lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly.

lapajánló 20

Władysław Marcin Kosiniak-Kamysz annak a kormánynak a tagja, amely rettenthetetlen bátorsággal vasvillázta ki az országból a demokráciát, Báthoryt a közös lengyel–magyar múltból, de a barbár tisztogatás során még Szent II. János Pál pápát sem kímélték. Meglehet, hogy a közeli jövőben nem a mobiltelefon, a laptop, hanem a „spakowany plecak” lesz az életünk meghatározó kelléke? A vezércikk címe: A hátizsákos miniszter

Kampány fékezett habzással címmel írt politikai összefoglalót Kolek Zsolt. Már csak alig négy hét van az EP-választásig, de alig korteskednek a pártok. Ebben szerepe van nyilván annak a fáradtságnak a választók körében, amely törvényszerűen állt be a parlamenti és a köztársaságielnök-választás után, s amelyhez a pártok stratégiájának is alkalmazkodni kell. Ezért lehetünk annak tanúi, hogy június 8-át megelőzően a politikai erők leginkább a törzsbázisukat szeretnék az urnákhoz vinni, a szélesebb választói rétegekre egyelőre nem figyelnek.

lapajánló 20

A háború 2022-es kitörése előtt Ukrajnának számottevő védelmi ipara volt, amely nem tűnt el egyik napról a másikra. Bár számos hadiüzem semmisült vagy sérült meg az orosz csapások során, azt nem mondhatnánk, hogy Ukrajnában már patkószeget sem lehet kovácsolni. Egy különleges aknamentesítő gépet barkácsoltak az uránok, s az erről készült riport elindította Kocur László fantáziáját, s megírta eheti külpolitikai jegyzetünket, Felpumpálandó ukrán fegyveripar címmel.

lapajánló 20

Beérett a munkánk gyümölcse, mondta legfrissebb számunk nagyinterjújában Radványi Miklós, aki mindkét csallóközi gárdát az élvonalba vezette, ezzel pedig történelmet írt. Egy fantasztikus idényt produkálva a rutinos futballedző irányításával a komáromi labdarúgók is feljutottak a Niké Ligába, vagyis az elitbe, akárcsak évekkel ezelőtt a DAC. A Duna-partiak edzőjét a klubtörténeti sikerről, a csallóközi rangadóról, az elmúlt három évről és persze az épülő új stadionról is kérdezte Ondík Gábor. 

lapajánló 20

Piac rovatunkban folytatjuk a szlovák EU-tagság gazdasági aspektusainak áttekintését. Az uniós tagság egyik legnyilvánvalóbb, mindenki számára érezhető hatása az euró 2009-es bevezetése volt. A Szlovák Nemzeti Bank idevágó elemzése kiemeli, hogy a szlovák gazdaság rendkívül nyitott, a GDP 36 százaléka része az Európai Unión belüli kereskedelemnek, illetve a bruttó hazai össztermék 15 százaléka járul hozzá az EU egységes piacához, írja Rajkovics Péter.

Május első hetében a budapesti székhelyű Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) konferenciát szervezett „Magyarok Szlovákiában – konferencia a 2021-es népszámlálás magyar vonatkozású eredményeiről” címmel. A tanácskozáson elhangzó előadások közül kettőt idéz Somogyi Szilárd A roma felmentő sereg és a betelepülők című beszámolójában. Az egyik szerint Dél-Gömörben új magyar etnikai centrum kiemelkedése figyelhető meg, a másik a felső-csallóközi szlovák betelepülés következményeit vizsgálja.

lapajánló 20

 

Több mint két éve tart a százezrek életét követelő, milliók életét megnyomorító orosz–ukrán háború, és olyan mennyiségű hamis és valós információ, propaganda, ellenpropaganda, rémhír zúdult ránk, hogy az még a szakértők számára is felfoghatatlan. Ezt néha ők is bevallják, így pedig hogyan igazodna el ebben az információs káoszban, sőt, információs háborúban az átlagember? Máthé Áron kötete segít rendet vágni a magyar–ukrán kapcsolatok közelmúltjában. Névai Gábor: Valahol utat tévesztettek.

lapajánló 20

 

Melegszik az idő, nem egy helyen már a 30 fokot is megközelítette a hőmérséklet. A nyár már itt kopogtat az ajtónkon, és valljuk be őszintén, a legtöbben már be is engednénk. A családok a nyaralást tervezik, ezért most összegyűjtöttük, mely desztinációk lehetnek a legjobb választások ár-érték arányban. Mátis Rudolf: Nyakunkon a turistaszezon, de hova menjünk nyaralni?

lapajánló 20

Babits Mihály szekszárdi szülőházában járt Zsebik Ildikó. Szekszárdon, a költőről elnevezett utcában áll az egyszerűségében szép, fehérre meszelt, zöld ablakos emeletes ház, a Nyugat első nemzedékéhez tartozó Babits Mihály szülőháza, ahol a költő 1883. november 23-án látta meg a napvilágot. Babitsról és az őt körülvevő emberekről szól az írás.

Bessenyei György esete a vallással a címe a Leporolt históriák legújabb darabjának, majd a Múltunk rovatunkban Babucs Zoltán Görgei, a hadisten írása olvasható. „Nem volt ördögi félisten, sem félisteni ördög, hanem a magyar katonai Géniusz eleven megtestesítője. 1849 tavaszán a nemzet bálványozta, aztán – Kossuth jóvoltából – Világos után átkozta. A budai vár bevételének 67. évfordulóján, 1916. május 21-én halt meg az akkor már eszményképnek számító 99 éves tábornok, Felső-Magyarország szülötte, aki a honvédsereg élén valóban csodát tett, nevét pedig haláláig következetesen Görgeinek írta.”

lapajánló 20

Egy kastély új életre kelt, mégpedig a dunacsúni Szapáry-kúria. A kapun belépve gyerekzsivaj fogad bennünket. Nem csoda, a megnyitó napja elsősorban nekik tartogat sok-sok érdekességet és szórakozást, olyat is, amiből sok mindent megtudhatnak a hajdani nemesi kúria fénykoráról és a környék életéről. Pozsony megye 2021-ben belevágott az épület teljes felújításába, és korszerű ökológiai látogatóközpontot alakított ki a kastélyban.

Fatimai Szűz Mária emléknapján, május 13-án megáldották a róla elnevezett kápolnát a komáromi kórház főbejáratánál. A helyi hívek és a cégek a közadakozásnak ezzel az ékes példájával ismét bizonyították, hogy a jó ügy érdekében képesek összefogni. Nagy-Miskó Ildikó: Közelebb kerül a lelki segítség a kórházi betegekhez.

Utak és lehetőségek a „szupermost” világban a címe Szomolai Andrea tudósításának, amelyet az első Galánta Pedagógiai Napokról írt.

„Pedagógusként nagyon nehéz dolog utat találni a kissé erőltetett reformkísérletek és az egyre dinamikusabban változó fiatal generációk között. Egyszerre feladat megfelelni valamiféle homályos, újító szándéknak és jó emberré nevelni egy olyan generációt, amelyet nem igazán érdekli a múltja, nincs tere és ideje a jelenben, a jövőben pedig nincs hite.” 

lapajánló 20

50 éves a Thermal Corvinus. A XV. Corvin Mátyás Napok részeként a város kulturális központjában ünnepelték meg az idén ötvenéves nagymegyeri termálfürdőt, írja Lacza Gergely.

A török hódoltság idején, a 16–17. században jellemzően fából és földből, ritkábban kőből emelt egyszerűbb, vigyázóháznak, elővárnak vagy fiókvárnak is nevezett tarisznyavárakat alakítottak ki. Az egyikről, a korponairól írt Kaszmán Zoltán.

Csenkepuszta 255 hektáron elterülő hármas fokozatú védett terület Muzsla és Karva közelében. Ez a legkiterjedtebb pannon homoki gyep Szlovákiában, amelyet 2004-től európai jelentőségű területként tartanak számon.

Ide igyekszünk a párkányi alapiskola biológiatanárával, Gyetven Melindával, aki kutatja, feltérképezi a Párkány környéki védett területek különös növényvilágát, és könyvet ír a tájainkon előforduló védett növényekről. Bokor Klára: Homokbuckás élőhely

Izzasztó kunyhót építettek a gömörpéterfalai Magyar Közösségi Ház udvarán. A kunyhó az izzasztásos gyógyítás és a lelki feltöltődés helye, amelyben az egyik legerősebb tisztító szertartást tartják. Egy ősi rituálé temploma, amely a természeti népeknél a megtisztulás szimbóluma, tudjuk meg Agócs-Szvorák Emese írásából.

lapajánló 20

A tavasz a nagytakarítások ideje. Ebben az időszakban több, turisztikailag attraktív helyszínt is megtisztítottak Gömörben, tudósít Virsinszky Tamás

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma a Nemzetközi Teqball Szövetséggel karöltve teqball asztalokat adományoz szerte a világban, ezzel is segítve a sportág népszerűsítését. Most Magyarország kassai főkonzulátusának közreműködésével két kassai magyar iskola, illetve maga Kassa városa kapott egy-egy teqball asztalt. Fábián Gergely: Kassán is hódít a Teqball.

Az ezredfordulón az ágcsernyői Csemadok évzáró taggyűlésén vetődött fel a helyi turista egylet megalakításának a javaslata.

Célja kezdetektől változatlan: felkutatni és megismerni a közvetlen környezetünkben lévő, illetve a szűkebb régió építészeti, történelmi, kulturális és nem utolsósorban természeti örökségét. Molnár Gabriella: Jó úton járva, két keréken.

lapajánló 20

Legalizálni a marihuánát? Domonkos Andor kutatóorvos szerint nagyon meg kell gondolni főleg azért, mert az agyra gyakorolt hatásaival kevesen vannak tisztában.

lapajánló 20

A hazajáróban az Erdélyi-érchegység kincseinek nyomába eredünk, majd az Íz-lelőben a kulináris élvezetek felteszünk lépéseket. Ezúttal azonban az egyik leginkább megosztó ételről, a tatár bifsztekről lesz szó Fekete Norbert séf írásában.

lapajánló 20

Vas Gyula a Škoda Superb Combi 2.0 TDI EVO 110 kW-t, a leggazdaságosabb verziót tesztelte. 

lapajánló 20

A Szurkoló rovatban Papp Lajos azt mondta Kocur Lászlónak, hogy „a saját bunyómat akarom játszani”. Rajkovics György arról ír, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott mindkét mérkőzésen nyert Litvánia ellen, ezzel kijutott a világbajnokságra. Hajtman Gábor pedig összefoglalta a Prágában és Ostraván zajló hoki-vb parázs meccseit.

lapajánló 20

MAGYAR7 21. számának hátlapján a komáromi Marianum kollégiumának a falán elhelyezett Szent Imre-mellszobor látható.

Közéleti hetilapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is. Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.