2023. május 6., 13:49

Közel 2 millió euró turisztikai fejlesztésekre Kassa megyében

A Terra Incognita programon keresztül 1,89 millió eurót oszt szét az idén Kassa megye az idegenforgalom fejlesztésével kapcsolatos projektekre. Ezek között találhatók új attrakciók, nemzetközi és regionális rendezvények, illetve a meglévő infrastruktúra fejlesztését és a filmes turizmust támogató projektek.

Terra Incognita, támogatás, Kassa megye
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: facebook.com/kosickykraj

A támogatások legnagyobb része, 1,32 millió euró a projektek három kategóriája között oszlik meg, ezek a nagy fejlesztési projektek, az ökoturizmus, illetve az Európai Örökség támogató infrastruktúrájának fejlesztése. A 83 pályázatból 23 lett sikeres. Az első kategóriában a megye támogatja egyebek mellett egy 21 méteres kilátó és zipline építését a zempléni Széles-tó partján vagy egy skatepark-ét a kassai KVP városrészben, a másodikban pedig welness és ökoszauna létesítését, tobogán építését vagy katonai bunker turisztikai célú felhasználását.

Terra Incognita, támogatás, Kassa megye
Fotó:  facebook.com/kosickykraj

Az idei támogatások között újdonság, hogy a tavaly Európai Örökség címet kapott a gömöri templomfreskók idegenforgalmi elérhetőségének fejlesztésére is lehetett pályázni. Ebben a kategóriában 75 ezer eurót osztottak szét, amit a csetneki, pelsőci, martonházai és gecelfalvai templomok kaptak.

Csetnek, evangélikus templom, Gótikus út
A csetneki evangélikus templom
Fotó:  Fábián Gergely

„A megye támogatásának köszönhetően ezek a templomok elérhetőbbé válnak a nyilvánosság számára és a nyitvatartási idejük is egységes lesz. A Gótikus Út Gömörben és Kishontban található templomaiban képzett kísérők szolgáltatásait vehetik igénybe a látogatók, a pelsőci templomban pedig értékes freskók újulnak meg” – mondta Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke.

A pelsőci református templom
Fotó:  Fábián Gergely

Lenka Vargová Jurková, a Košice Región Turizmus megyei idegenforgalmi szervezet ügyvezető igazgatója rámutatott, értelmes, fenntartható projekteket kerestek, olyanokat, amelyek hálózatba kapcsolhatók a megye területén. „A célunk, egyúttal elvárásunk is a sikeres pályázók felé, hogy az egyes attrakciókat bekapcsolják a térség szélesebb kínálatába, és felhívják a látogatók figyelmét arra, milyen látnivalók, érdekességek találhatók még a környéken. Ennek eredménye, hogy a vendégek több időt töltenek az adott desztinációban, ami nagyobb gazdasági hatást jelent a helyi közösségek számára” – fejtette ki.  

Terra Incognita, támogatás, Kassa megye
Fotó:  facebook.com/kosickykraj

A megye az idén 13 nemzetközi és 20 regionális rendezvényt támogat összesen 420 ezer euró értékben. Ezek közé tartozik például a kassai Nemzetközi Békemaraton 100. évfolyama, tájfutás- és enduro-világbajnokság, repülőnap, az Art Film Fest filmfesztivál vagy a Fehér Éjszaka kortárs művészeti fesztivál.

Szintén első alkalommal hirdetett a megye pályázatot olyan audiovizuális alkotások támogatására, amelyek cselekménye Kassa megyében játszódik vagy amelyeket a megye területén forgatnak. A 150 ezer eurót 8 győztes pályázó között osztották el.

Terra Incognita, támogatás, Kassa megye
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.