2023. július 26., 11:08

Kiváló zenészek a csatai CHIRIKLYAFesten

2023. július 23-án a Lévai járásban fekvő Csatán valósult meg a CHIRIKLYAFest. A helyi Romano Khernél, vagyis a Cigány Háznál levő színpadon kiváló muzsikusok váltották egymást.

chiriklya
Galéria
+4 kép a galériában
Bangó Margit
Fotó: Babindák Ernő
A CHIRIKLYAFest nevű fesztiválunkkal olyan professzionális előadókat vagy csoportokat próbálunk bemutatni, akik és amelyek megmutatják, milyen magas művészi színvonalon lehet játszani a cigányzenét. Ebben az évben olyan művészek fogadták el a meghívásunkat, mint a Rudi&Vivi band, a fantasztikus Kotlár József és cigányzenekara, a komolyzenét bemutató Cisz Gipsy Soloists zenekar, a Fekete Vonat és Teswér zenekar egyik frontembere, a ritmuskrisztus BEAT, a világhírű Roby Lakatos hegedűművész, ifj. Babindák István klarinétművész és a Valami swing zenekar. A fesztiválunkat megtisztelte és eljött hozzánk a felejthetetlen Kossuth-díjas művésznő, a cigányzene királynője, Bangó Margit is. Felejthetetlen élményekkel lettünk gazdagabbak ilyen művészek hallatán. A nézőközönség is nagyon élvezte és csodálta a fellépőket”

– összegezte a szervezők nevében Babindák Ernő.

Mint mondta, rendezvényük célja a roma kultúra terjesztése, megőrzése és bemutatása a többségi társadalom számára, illetve megmutatni a társadalomnak, hogy a roma kultúrának is megvan a helye és a létjogosultsága mindannyiunk kulturális életében:

Tevékenységünkkel a nagyközönséggel szeretnénk megismertetni a roma kultúra legfontosabb elemeit, és ezzel egyrészt hozzájárulni a velük szembeni előítéletek csökkentéséhez a többségi társadalom részéről, másrészt segítséget nyújtani ahhoz, hogy a romák minél könnyebben és gyorsabban tudjanak alkalmazkodni, beilleszkedni a többségi társadalomba, ugyanakkor kulturális vagyonukat megőrizve megtalálják benne helyüket.”
chiriklya
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.