2021. december 7., 19:23

Kassai medikusok segítik a járvány elleni küzdelmet

A kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem (UPJŠ) orvosi karának mintegy 280 hallgatója aktívan bekapcsolódik a koronavírus-járvány elleni küzdelembe.

Kassa, UPJŠ, Pavol Jozef Šafárik Egyetem, medikus
Fotó: facebook.com/upjslf

Legtöbben, 198-an a Louis Pasteur Egyetemi Kórházban (UNLP) segédkeznek brigádosként. Leggyakrabban a fekvőbeteg-osztályokon segítenek, a COVID-osztályt is beleértve, de a betegek osztályozásánál vagy az intézményben kialakított tesztállomáson is találkozhatunk velük. Az egyetem további 30 ötödéves hallgatója a kórház nagykapacitású tesztállomásán (VOM, Ipeľská 1.) önkénteskedik.

A sacai kórházban 9 medikus dolgozik, továbbiak a lakhelyükhöz közeli regionális kórházakban vagy tesztállomásokon, mintavételi helyeken segítenek.

Jaroslava Oravcová, az egyetem orvosi karának szóvivője elmondta, pontos számokkal nem tud szolgálni, mivel tevékenységüket az első és a második hullámmal ellentétben már nem az akadémiai szenátus koordinálja. Hozzátette, külföldi diákjaik körében is van érdeklődés a szlovák egészségügy megsegítése iránt, de ezt csak néhányan tehetik, mert többségük bár jól ért, de nem beszél jól szlovákul.

Daniel Pella, az orvosi kar dékánja szerint medikusaik a járvány kezdete óta segédkeznek, nemcsak, hogy hasznosak legyenek, hanem azért is, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek. Rámutatott, ez fizikailag és lelkileg is nehéz, hisz nemcsak tanulmányaikra kell figyelmet fordítaniuk, hanem ezután még hétvégi vagy éjszakai szolgálatokat is vállalnak. „Különösen a COVID-osztályokon szembesülnek a szomorú valósággal, azzal, mennyire törékeny az emberi élet” – fogalmazott.
Kassa megye 22 középiskolájában van távoktatás

Jelenleg Kassa megyében a 63 megyei fenntartású középiskola közül 22-ben folyik távoktatás az illetékes regionális közegészségügyi hivatalok döntése értelmében – tájékoztatott Anna Terezková megyei szóvivő. Hozzátette, gócpontokat azonosítottak az Iglói járás nyolc, a Rozsnyói járás hat iskolájában, öt kassai intézményben, továbbá a Gölnicbányai járás két, illetve a Nagymihályi járás egy iskolájában.

Összesen 607 diák, illetve 164 tanár és nem pedagógiai alkalmazott koronavírus-tesztje lett pozitív.

A megye folytatja oltási kampányát. Az oltás megkezdése óta a megye által működtetett oltóhelyeken már több mint 308 ezer adag vakcinát adtak be, ebből több mint 60 ezer adagot a mobil oltóegységek útján. A hét folyamán a mobil oltóegységek több mint 40 települést keresnek fel, de ellátogatnak szociális otthonokba, cégekbe, bevásárlóközpontokba is, s vasárnap a kassai, hétfőn pedig a nagymihályi nagykapacitású oltóközpont is várja azokat, akik szeretnék felvenni az oltást.

Megosztás
Címkék