2023. június 2., 13:49

Kassa készül a szigorúbb parkolási rendre

Kassa városa készül a közúti közlekedésről szóló törvény módosításának érvénybe lépésére, amelynek értelmében 2023 októberétől tilos lesz a parkolás a járdákon. Új parkolók építését nem tervezi a város, viszont egyirányúvá tesznek bizonyos utcákat és további parkolóhelyeket jelölnek ki.

parkovanieke11.jpg
Fotó: TASR

A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása tavaly márciusban lépett hatályba, az alkalmazásával kapcsolatban fellépő nehézségek miatti türelmi időszakkal a határidőt 2023. szeptember 30-ig tolták ki. A törvénymódosítás értelmében abban az esetben sem szabad a járdán parkolni, ha a gyalogosok számára marad 1,5 méter.

Kassa városa készül a jogszabály érvénybe lépésére, egyebek mellett utcák egyirányúvá tételével, aminek előkészítése a városi főépítészi iroda szerint anyagilag és a ráfordított idő szempontjából is komoly feladat.

Több tucat utcára kell alkalmaznunk Kassán, leginkább a lakótelepeken. Gondot okoz azonban az ezzel foglalkozó tervezőmérnökök alacsony száma és magas munkaterhelése”

– közölték.

A város egyúttal emlékeztet, hogy új parkolóhelyek kiépítéséhez zöldterületeket kellene feláldozni, amit nemcsak a polgárok ítélnének meg negatívan, hanem a mikroklímára is kedvezőtlen hatással lenne.

A mi szempontunkból nem az a prioritás, hogy százezreket vagy milliókat költsünk új parkolóhelyek építésére, ehelyett inkább a statikus közlekedést szabályoznánk”

– mondta Dušan Tokarčík, a város szóvivője hozzátéve, az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy a lehető legtöbb ember tömegközlekedésre váltson, hogy minél kisebb mértékben legyen szükség arra, hogy a polgárok a városon belül autóval közlekedjenek.

Fotó:  TASR

A magisztrátus nem tudja megmondani, a kelleténél pontosan mennyi parkolóhellyel van kevesebb a városban.

Csak a szabályozás bevezetése és az azt követő ellenőrzések teremtenek teret annak megítélésére, milyen mértékben van szükség, illetve egyáltalán szükség van-e több tucatnyi vagy több száz parkolóhely kiépítésére, ahogyan azt a lakosság egy része követeli”

– tette hozzá a szóvivő azzal, a parkolási helyzet felmérésénél a P + R parkolókkal kapcsolatos tapasztalataikat is figyelembe veszik majd.

A város vezetése szerint a parkolóhelyhiány a lakótelepeken a legégetőbb, már hosszú ideje gondok vannak ezzel kapcsolatban a Téhány-, a Tóvárosi-, a Dargói hősök-, az Észak- vagy a Nyugat-lakótelepen.

Bár a törvénymódosítás közvetlenül nem érinti a fizetős parkolási rendszert, a város vezetése általános érvényű rendelettel ún. bónusz parkolókártyát vezet be az állandó kassai lakhellyel rendelkező polgárok számára. Ennek alkalmazását tervezik azokon a lakótelepeken is, ahol eddig nem szabályozták a parkolást. Szintén ehhez kötnék azon parkolóhelyeknek legnagyobb részének a használatát is, amelyeket városszerte terveznek kijelölni a járdákon, illetve az egyirányúvá tett utcákon. „Ez egyfajta köztes lépés a teljes értékű rezidens parkolási rendszer bevezetése előtt” – közölte a magisztrátus.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.