2023. november 10., 10:29

Jövőre érkezhetnek az első látogatók Krasznahorkára

Az ütemterv szerint haladnak Krasznahorka várában a felújítási munkálatok az alsó és a középső várban, illetve a vár alatti területen. A tél beálltával a kültéri munkákat pár hónapra felfüggesztik, a restaurátorok a belső terekre fordítják a figyelmüket.

Krasznahorka vára 2023 októberében
Krasznahorka vára 2023 októberében
Fotó: TASR

Mint ismert, Krasznahorka várában 2012-ben pusztított tűzvész, melynek következtében leégett a tetőszerkezet, illetve nagy károk keletkeztek a gótikus palotában és a toronyban, illetve a reneszánsz palotában. A tűz következményeinek eltávolítása, az ideiglenes, majd az állandó tetőszerkezet megépítése után az előkészítő munkák kerültek sorra, illetve elvégeztek számos régészeti, műemlékvédelmi, restaurátori és más feltárást, kutatást. A bürokratikus huzavonák után a felújításra kiírt versenypályázat győztese tavaly augusztusban vette át a területet, megkezdődött a rekonstrukció látványosabb szakasza. 

A munka állásáról az illetékesek rendszeresen tájékoztatnak, s ezt tették a napokban is a helyszínen. 

Télen bent dolgoznak

Az alsó és a középső várban a belső terek legnagyobb részében már befejeződtek a bontási munkák, eltávolították az újkori konstrukciókat, padlókat, válaszfalakat, különféle burkolatokat, illetve a nem korhű anyagokat, főleg betont, cementalapú anyagokat. Felbontották a várudvarok nem megfelelő burkolatát. Folyamatban van az elektromos-, az informatikai, a víz- és csatornahálózat kiépítése. Mindezzel párhuzamosan régészeti feltárás is zajlik.

Krasznahorka felújítása
Fotó:  Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum

Teljes gőzzel folynak a restaurálási munkák, megújul az alsó és a középső vár külső és belső vakolata, de dolgoznak a vár eredeti esővíz-elvezető rendszerének felújításán, illetve a kő ajtókeretek, lépcsők és más kőelemek felújításán is. A tél közeledtével a kültéri munkákat felfüggesztik, ezek tavasszal, kedvezőbb időjárási körülmények között folytatódnak majd. A belső terekben folytatódik a restaurálás.

Már befejeződött a Franciska-múzeum földszintjén az értékes, 16. századi fa mennyezet helyreállítása. Jelenleg dolgoznak a Rákóczi-traktus statikailag megsérült erkélyének helyreállításán, illetve elkezdődött a várkápolna nedves északi falának szanálása és az azon elhelyezett nagy méretű epitáfium felújítása. 
Mint egykor

Máté Tímea, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum igazgatója elmondta, bizonyos tárgyakat, például kőelemeket, szobrokat, ajtószárnyakat, rácsokat és korlátokat, illetve további elemeket elszállítottak a várból különféle mesterek műhelyeibe és restaurátorműhelyekbe. 

Krasznahorka felújítása
Fotó:  TASR
Egyes kőelemek már kikerültek a restaurátorok keze alól, ezek jelenleg a betléri múzeum műtárgyraktáraiban várják, hogy visszatérhessenek a várba

– magyarázta az igazgatónő hozzátéve, az asztalosműhelyekben már készülnek az új ablakok, ajtók és kapuk, amelyek az eredeti nyílászárók hű másolatai lesznek. Az ablakokat október végétől kezdik behelyezni.

Máté Tímea rámutatott, a rekonstrukció során helyrehozzák azokat a hibákat, amelyeket a szocializmus éveiben, az 1964 és 1989 között zajlott felújítás során követtek el. Mint kifejtette, sok helyen olyan anyagokat használtak, amelyeknek nincs keresnivalójuk egy ilyen jelentős kulturális műemléképületben. Hangsúlyozta, ismét olyanná szeretnék tenni a várat, mint amilyen a 19. és a 20. század fordulóján, az Andrássyak idejében volt.

Gondok a vízzel

A vár alatti területen épül a parkoló a személyautók és az autóbuszok számára, körülbelül 80 százalékban elkészült a víz- és csatornahálózat. Már áll a leendő információs központ, falainak egy részét már szigetelték, illetve elkészült két 100 m mély geotermikus furat az épület fűtését biztosító hőszivattyúk számára. Készen vannak az alapjai azoknak a faépületeknek is, amelyekben frissítőt és szuveníreket vásárolhatnak majd a látogatók.

A krasznahorkai vár kápolnája
A krasznahorkai vár kápolnája
Fotó:  TASR
Nagyon örülök, hogy jól halad a munka. Már elkezdődött az út építése, s a restaurátori munkák is nagyot haladtak előre

– mondta Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója.

Két problémát említett, amelyek hátráltatják a munkát. Az egyik a vár tetőszerkezetének egyes részeivel kapcsolatos, itt a kerületi műemlékvédelmi hivatal döntésére várnak. A másik pedig a vízzel, pontosabban a falusi vízvezetékkel – amely nemcsak a várat látja majd el, hanem a 160 m3-es tározót is az oltóvíz számára – és a víztartállyal kapcsolatos, amelyre nincs érvényes használatbavételi engedély. 

Štefan Kún, Krasznahorkaváralja polgármestere szerint a fél év alatt, amióta a falu élén áll, aktívan dolgoznak a víztartály problémájának megoldásán. Mint mondta, a használatbavételi engedélynek egy hónapon belül meg kellene lennie, a vízvezeték esetében pedig ezt a jövő évre ígérték a vízművek.
Első látogatók jövőre, a teljes nyitás 2026-ban

A jelenleg zajló felújítással és építkezéssel párhuzamosan a múzeum előkészíti a belső terek berendezésével, illetve a tárlatokkal kapcsolatos közbeszerzéseket. 

A Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója elképzelhetőnek tartja, hogy az első látogatók 2024-ben érkezhetnek, legalább a vár egy részét megnyitnák. A jövő év derekán a felső vár rekonstrukcióját is elkezdenék.
A tervezőmérnökök jelenleg is dolgoznak az építési engedéllyel kapcsolatos projekten, hogy a jövő év elején kiírhassuk a közbeszerzést. A felső vár felújítását szeretnénk a jövő év nyarán elkezdeni

– mondta Panis, aki szerint a teljesen felújított vár 2026-ban nyílhat meg a látogatók előtt.

Megjelent a MAGYAR7 44. számában.
 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.