2023. június 28., 13:46

Jól halad az ipari övezet felújítása Füleken

Jelentősen előrehaladt az új iparcsarnok és az adminisztratív épület építése a volt Kovosmalt területén. Készül a terep infrastruktúrája is. A megvalósítás a tervek szerint halad, jelenleg az ütemterv felénél tartanak.

Ipari park
Fotó: Fülek város/FB

Az elmúlt hónapokban a csatornázást és a kábelek lefektetését is elvégezték. Hamarosan kezdődik a transzformátorállomás és az objektum saját szennyvíztisztítójának építése. A munkálatok során azonban kisebb problémák is felmerültek, amelyek plusz költségeket eredményeznek.

„Rengeteg betonalapot és egyéb építési hulladékot kellett eltávolítani, amelyek az elmúlt 100 év során gyülemlettek fel. A valamikori gyárfalat részben konzerváljuk, részben visszabontjuk és arra építjük rá a kerítést. Viszont, amikor mellőle el lett szedve a rom, azt láttuk, hogy ez elég rozoga lábakon álló talapzat, és majd 200 méteren egy beton támfalat kell húzni. Egy másik ilyen tényező, hogy amikor beásták a kanalizációt a földbe, onnan kiszedtek 1700 tonna földet és különböző törmelékeket. A tervben az szerepelt, hogy ezekkel majd visszatöltik a terepet. De ennek a nagyrésze olyan építési hulladék, amit nem lehet oda visszatenni, mert tönkre tennék vele a beásott csöveket, ezt külön kell ledaraláni, szelektálni, stb. A mostani plusz kiadások összege 220 ezer euró, de ez még nem a vége.

Az idei városi költségvetés összeállításánál az öt futó uniós pályázatunk megvalósítása során esetlegesen felmerülő plusz kiadások fedezésére 300 ezer eurót különítettünk el, továbbá a barnamezős beruházás melletti négy másik pályázat közbeszerzésén szerencsére sikerült megspórolni több mint 270 ezer eurót, a különbözetnek tehát van fedezete” – mondta Agócs Attila polgármester.

Ipari park
Fotó:  Fülek város/FB

Hozzátette továbbá, hogy mivel barnamezős beruházásról van szó, nem lehetett úgy végezni a munkát, mint a zöldmezős beruházásoknál.

Szerencsére semmi olyasmi nem adódott, ami komolyan hátráltatta volna a haladást, csak a törmelékhalmokat kell eltávolítani”

– mondta.

A csarnokot februárban kezdték építeni. A város 2,1 millió eurós támogatást kapott a projektre az Interreg programból és az állami költségvetésből. Társbefektetőként Besztercebánya megye 400 ezer eurós támogatással járult hozzá a projekthez. A polgármester szerint a végösszeg 4 millió euró körüli lesz. Az önkormányzat szerint az új infrastruktúra hozzájárulhat ahhoz, hogy további csarnokok épüljenek a Kovosmalt részén, melynek nagy része városi tulajdonban van.

Ipari park
Fotó:  Fülek város/FB

A kivitelező Metrostav cégnek a munkát szeptember végére kell befejeznie, ami a jelek szerint sikerülni fog. Ezt követően kínálják majd újra a területet a befektetőknek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.