2024. január 2., 12:33

Ipolyság – Zachar Pál újévi gondolatai

Ipolyság polgármestere, Zachar Pál a közösségi oldalán osztotta meg újévi gondolatait, hangsúlyozva, hogy az új esztendő kezdetén időt kell találni az elmúlt év kiértékelésére és az előttünk álló év megtervezésére.

Zachar
Zachar Pál
Fotó: Nászaly Gábor
Egy éve ilyenkor az újévi köszöntőmben azt mondtam, hogy a 2023-as év szóljon a küzdésről, a jóra való törekvésről, az együttműködésről, a párbeszédről, az egymásra való odafigyelésről és a városunk közösségének az újjáépítéséről. Az elmúlt évben, azt hiszem, a célok nagy részét sikeresen elértük. Elég, ha csak pár apróságot ragadunk ki a sok-sok elvégzett munkából. Bár nagyon kevesen hittek benne, az ígéretünkhöz híven visszaadtuk a Sóderost az embereknek, mely megújult mivoltában otthont adott a fantasztikus gyereknapnak és az első gasztrofesztiválnak”

– fogalmazta meg kiemelve, hogy a Honti Kulturális Napok rendezvénye sose látott sikert ért el: másfélszer akkora költségvetésből sikerült megvalósítani, s – az új pályázati források bevonásának köszönhetően – közben sokkal kevesebb pénzt kellett kifizetni rá a város kasszájából:

99%-ra elkészült az évek óta csak ígérgetett atlétikai pálya az Ifjúság utcai alapiskolák udvarán, jelentősen fejlesztettük a számítástechnikai gépparkot, megjavítottuk a Ballek-iskola életveszélyes tetőszerkezetét, s az évek óta hibás kanalizációt is kicseréltük, így nem folyik tovább a szennyvíz a gyerekek közé a folyosón.”

Zachar Pál arról is beszámolt, hogy rengeteg új pályázatot dolgoztak ki, s szakítva az eddigi gyakorlattal, bekapcsolódtak határon átnyúló és nemzetközi pályázatokba is. Elmondása szerint ez kihívásokkal teli, hiszen nemzetközi konzorciumokat kellett létrehozni, be kellett vezetni a városi hivatalba az angol nyelvű adminisztrációt és valós partnerségeket kellett kialakítani külföldi szervezetekkel.

A kor kihívásának megfelelően előtérbe helyeztük az energetikai kérdéseket, elkészült a közvilágítás teljes rekonstrukciójának a tervezete, beindítottuk az energiahatékonysági stratégiák kidolgozását és hosszú távú koncepciókkal kezdtünk dolgozni, hogy ne csak az elkövetkezendő 1-2 évben legyen jó a városnak, hanem több 10 éves távlatokban gondolkodva is értelmet nyerjenek a beruházásaink”

– tette hozzá, majd így folytatta:

Sikeresen beindítottuk a 100 új fát Ipolyságnak elnevezésű nagyszabású faültetési programunkat, rengeteg új programmal gazdagodtunk, stratégiai partnerséget kötöttünk a csehországi Bystřice nad Pernštejnem várossal és a város történetében először 5 héten keresztül műjégpályát biztosítottunk a város lakosai számára.”

Összefoglalójában a polgármester kifejtette, hogy a város társadalmi, kulturális élete újjáéledt, elindult az évek óta hiányolt valós, őszinte párbeszéd a társadalmi és kulturális szervezetek és a város között; felszámolták a diktatórikus városvezetési rendszert és partnerséget kínáltak mindenkinek, aki jó szándékkal akar hozzájárulni a város fejlesztéséhez.

A 2024-es terveikkel kapcsolatban kiemelte, hogy beindítják a bölcsőde- és óvodaépítési folyamatokat, rendbe hozzák az elhanyagolt ingatlanjaikat, megépítik a másik alapiskola udvarán az atlétikai pályát, és belekezdenek a beadott pályázatok megvalósításába, továbbá megnyitják a városi gyógyszertárat, s szemléletváltást hajtanak végre a városi cégek menedzselését illetően.

„Felszámoljuk az eddigi illegális szemétbizniszt, melyen keresztül az elmúlt években óriási mennyiségű pénzt lapátoltak ki a városi költségvetésből” – hangsúlyozta, majd ekképpen zárta beszámolóját:

2024-ben is közösen dolgozzunk azon, hogy Ipolyság egy olyan hely legyen, ahová szívesen költöznek új családok, ahol jó érzéssel lehet letelepedni, ahol megtalálja a helyét a fiatal, a felnőtt, az idős nemzetiségre, vallási meggyőződésre, bőrszínre vagy bármi egyéb másra való tekintet nélkül. Keressük egymásban azt, ami összeköt minket. A magam részéről továbbra is felajánlom az együttműködésemet mindenkinek, aki jószándékkal akar hozzájárulni szeretett városunk fejlődéséhez.”

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.