2024. február 12., 13:03

Idén sem maradt el a farsangolás Nógrádban

Régen a maskarások hamuval szórták be a járókelőket, kiűzték a telet, tojást gyűjtöttek. Idén sem maradt el a farsangolás a Losonci járásban: ismét előkerült a bekecs, a kereplő és a görbebot is.

Farsangolás
Fotó: Nagy Andrea

Mondókával, jókívánsággal, verssel, harmonikaszóval érkeztek a farsangolók a házakhoz Ragyolcon. A csapat élén a farsangi kúri, aki a maskarába öltözött fiatalokat vezényelte.

Póczos József, a helyi Csemadok elnöke elmondta, azokhoz a családokhoz látogatnak el, akik szeretnék, hogy kiűzzék a rosszat az életükből.

Beköszönünk jó hangosan, hogy gazduram, szabad-e farsangolni, aztán megköszönjük, hogy beengedett, és jókívánságokkal árasztjuk el az egész családot”

– mondta.

Farsangolás
Fotó:  Nagy Andrea

A 35 fős farsangi menet alakoskodói végig járják a falut, köztük a helyi általános iskola tanulói, fiatalok és idősebbek egyaránt, akik a böjtig kibolondozzák magukat.

Hulitka Donát, először vett részt a farsangoláson.  Mint mondta, azt tetszett neki a legjobban, hogy vendégül látták őket, és finomakat ehetett.

Sulek Erzsébet palóc finomsággal, pampuskával készült a farsangolóknak. A szalagos fánk a farsangi időszak elmaradhatatlan eledele. Erzsi néni idén is nagy szeretettel várta vele a maskarásokat. A farsangolás hagyományát a helyi tánccsoport 40 évvel ezelőtt tette újra élővé, azóta a járványidőszak kivételével, minden évben jelmezbe öltöztek.

Farsangolás
Fotó:  Nagy Andrea
Az első farsangolásnak nagy sikere volt, nagyon sokan vártak minket a faluban. Ennek mi nagyon örültünk, ezért a mai napig éltetjük ezt a szép hagyományt”

– mondta Tóth Zsolt, hozzátéve, hogy szeretnének minél több fiatalt bevonni a társaságba, hogy legyen, aki tovább viszi a tradíciót.

A jelmezesek a gazdától és a gazdasszonytól a jókívánságokért, a tél kiűzéséért cserébe kolbászt, tojást, szalonnát kaptak, amit egy babakocsiba tettek. Minél több minden került a kocsiba, annál nagyobb lett a „baba”. A maskarások egészen sötétedésig járnak házról házra, idén több mint 15 családhoz vitték el jókívánságukat és űzték el a telet a medvetánccal.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.